En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Türkmenbaşı öldürüldü mü?



 Türkmenistan lideri Saparmurad Niyazov öldürüldü mü? Kalp krizi ile hayatını kaybeden Türkmenbaşı, gerçekte Avrasya'daki enerji savaşının kurbanı mı oldu? Washington'daki enerji oligarşisinin son kurbanı, 'Büyük Oyun'un, 'Avrasya satrancı'nın, ABD-Rusya Orta Asya rekabetinin, ABD-İran krizinin, Hazar'daki paylaşım savaşının tam ortasında bulunan Türkmenistan liderinin ölümünde ABD'nin ne tür bir rolü olabilir?

Muhalefeti yok ettiği için George Soros ve ABD sivil toplum kuruluşlarının milyonlarca dolarla finanse ettikleri Kadife Devrim'le devrilmesi mümkün olmayan Türkmenbaşı'nı ortadan mı kaldırdılar? Türkmenistan-Rusya, Türkmenistan-Çin, Türkmenistan-İran doğalgaz anlaşmalarını kontrol edemeyen, engelleyemeyen ABD, Kadife Devrimlere rağmen Orta Asya'da giderek güç kaybeden ABD, Türkmenbaşı'na yönelik bir komplonun içinde bulunamaz mı? Bunun için görünüşte bütün gerekçeler mevcut. Hazar çevresinin en kritik ülkesi ve halkı nasıl bir oyunla yüz yüze?

22,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervi üzerinde bulunan ve Asya'nın ikinci büyük gaz ihtiyacını karşılayan bir ülke ve bu dev kaynağı tek başına kontrol eden bir lider. Üstelik bu gazı Rusya'nın Gazprom devi üzerinden dünyaya pazarlayan bir ülke (Gazprom'un Ukrayna ve Avrupa'ya verdiği gaz, Türkmenistan'dan geliyor). Dünyanın birinci doğalgaz üreticisi ve ikinci petrol üreticisi olan, 153 bin 800 kilometrelik boru hattını yöneten, Asya ve Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılayan ve dünyada giderek tekel olan Rusya'nın Enerji Çarı Vladimir Putin'in maharetle yürüttüğü 'Avrasya satrancı'nın temel taşlarından biri olan bir ülke. Amerika'nın petrol şirketleri üzerinden Orta Asya'da kurmaya çalıştığı hegemonyaya boyun eğmeyen, Özbekistan ve Kırgızistan faciasından sonra ABD için yeni bir kabusa dönüşme ihtimali yüksek olan bir ülke.

Çin ile Kazakistan ve Özbekistan üzerinden döşenecek boru hattına imza atan, Ocak 2009'dan itibaren bu ülkeye yılda 30 milyar metreküp doğalgaz taahhüt eden, yine Çin ile 7 trilyon metreküplük (Suudi Arabistan'ın toplam rezervinden fazla) doğalgaz işletme anlaşması yapan bir lider. Yine doğalgazının bir bölümünü İran üzerinden dünyaya pazarlayan bir lider!

ABD'nin ise, Hazar'ın altından, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye üzerinden, (Bakü-Tiflis-Ceyhan'a paralel) doğalgazını Akdeniz'e ya da Afganistan ve Pakistan üzerinden Hint Okyanusu'na çıkarmaya hazırlandığı bir ülke.

Rusya, Çin ve İran; ABD'nin Ortadoğu-Hazar-Orta Asya kuşağındaki hegemonya savaşındaki düşmanları ve Türkmenbaşı bu güçlerle onlarca yıllık anlaşmalar yaptı. ABD'nin iki projesi olan Hazar altından döşenecek boru hattı ve Afganistan üzerinden gidecek boru hattı planlarında hala hiçbir gelişme yok. Türkmenbaşı yönünü hangi tarafa çevirmiş olabilir? ABD için yeni bir Ahmedinecad, yeni bir Hugo Chavez olmayacağını kim garanti edebilir?

Afganistan, Unocal'ın boru hattı projesi için işgal edildi. Taliban'ı iktidara getiren, finanse edenler de bu petrol şirketleriydi. El Kaide ve Taliban gerekçesiyle bu ülkenin işgalini sağlayanlar da onlar! Irak işgalinin en önemli sebeplerinden biri de buydu? Hiçbir gerekçeye ihtiyaç duymadan yaptılar. Kosova'daki Arnavut direnişinin ve Kosova için verilen NATO desteğinin Trans-Balkan boru hattıyla ilgisi hakkında kim ne söyleyebilir? Somali'de direnişçiler yönetimi ele geçirince Etiyopya'yı birkaç gündür bu ülkenin üzerine salan ABD değil mi? Hangi petrol kaynağı hangi boru hattı için? Darfur'daki soykırım edebiyatının Sudan petrolleriyle, Orta Afrika boru hatlarıyla hiç mi ilgisi yok? Neden bütün enerji kaynakları ve boru hattı güzergahlarında terörle mücadele var? Neden bu bölgelerde kadife devrimler yapılıyor? Neden aynı bölgelerde rejim değişiklikleri deneniyor? Lübnan iç geriliminde İsrail'e kadar uzanacak boru hattının hiçbir payı yok mu?

El Kaide-Afganistan, El Kaide Somali ve Orta Afrika, El Kaide-ABD'nin Orta Asya'da kurduğu askeri üsler ilişkisini bu bakışla yeniden gözden geçirsek nasıl bir sonuca ulaşabiliriz? Enerji kaynakları ve küresel hakimiyet alanında Doğu ile Batı arasında bir dünya savaşı yaşanıyor. El Kaide de, terör de, rejim değişikliği de, mezhep savaşları da hep bu büyük savaş için, anlamıyor muyuz hâlâ!..

ABD kontrolünde bir Türkmenistan'ın değeri o kadar yüksek ki... Rusya-İran arasında bir Hazar ülkesi... Dünyanın en zengin kaynakları, askeri koridorlar ve boru hattı güzergahları üzerinde... İran'ı çepeçevre sarmak için son kale... Rus-İran eksenini kırmak için ve 2 trilyon varillik Hazar petrolüne konmak için biricik konumda... Tabii Rusya ve Gazprom tekelini kırmak için de... Avrupa'nın enerji ihtiyacını kontrol etmek için de... Böylece, artık ABD'nin enerji savaşı için yaşatılan NATO da bölgeye tamamen yerleşecek. Eğer bu gerçekleşirse, ABD bu ülkeye konarsa Hazar savaşı kapıda demektir ve bunu kimse durduramaz.

Türkmenistan'ın başına neler gelecek? Doğu-Batı savaşının mahvedeceği bir ülke mi olacak? ABD yanlısı kadrolar yönetimi ele alacak mı? Yoksa Batı medyası NGO destekli demokrasi harekatı mı başlatacak ve bizdekiler buna alkış tutacak?

Ortadoğu (Irak, Lübnan, Filistin, İran, Suriye, S. Arabistan), Orta Asya (Afganistan ve şimdi Türkmenistan), Irak'taki Anglo-Amerikan işgalinin ürettiği kaos, Orta ve Doğu Afrika'da yeniden patlayan çatışmalar… Büyük satranç tahtasında kaç ülke kurban, bakar mısınız? Ve neyin kurbanı? Şimdi kilit oyunculardan biri devreden çıkarıldı. ABD-Rusya rekabetini, ABD-Çin rekabetini daha kaç bölgede göreceğiz? Daha kaç ülke mahvedilecek? Mezhep savaşlarıyla, etnik çatışmalarla uğraşanlar, demokrasi palavralarıyla beslenenler, sizler bu savaşın niteliğini hala anlamadınız, anlamayacaksınız da. Çünkü sizler, trilyon dolarlık pasta için kullanılan küçücük piyonlardan başka nesiniz ki! Çok yazık!




Bu yazı 733 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,505 µs