En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Büyük şoka hazır olun!



Kareler tamamlanıyor ve harita netleşiyor. Ortadoğu'nun, Orta Asya'nın, Basra Körfezi'nin, Doğu Afrika'nın istilası için atılan her adım birbirini tamamlıyor. Birkaç yıl içinde nerelere geldik? Artık bölgesel savaşı tartışıyoruz hatta taktik nükleer silahların kullanılacağı bir savaşı. Türkiye dahil, her ülkenin sınırlarını tartışıyoruz, etnik ayrışmaların nerelere uzanacağını, mezhep eksenli çatışmaların hangi ülkeleri parçalayacağını tartışıyoruz. Bu noktada Türkiye, ne yapacağını şaşırmış durumda. Diplomatik cambazlık bir noktada işe yaramaz hale gelebiliyor ve gelişmeler Türkiye'yi nihai karara zorluyor.

Irak işgal edilmeden önce tartıştığımız olaylar şimdi gerçek oluyor. Birkaç ayda kontrol edeceklerini düşündükleri PKK, Kerkük ve genel anlamda Irak krizi şimdi kapımızı çalıyor. İran'a yönelik saldırgan süreç tehlikeli bir aşamaya geldi. Lübnan, Filistin patlama noktasında. Somali işgal edildi. Suriye prese alınmış durumda.

Birkaç gündür özel harekat timleri Kuzey Irak'a akıyor. Helikopterlerle belli bölgelere indirme yapılıyor. Kuzey Irak'ın bazı bölgelerinde çatışmalar yaşanıyor. Olağanüstü bir hareketlilik var. İzleyebiliyor muyuz?

Mezhep çatışması çıkacak dedik, çıktı. Irak'taki mezhep bölünmesi bütün bölgeye yayılacak dedik, yayılıyor. Hedef sadece Irak değil dedik, Afganistan'dan Somali'ye kadar olan bütün bölgede savaş var şimdi. Sadece bu ülkeleri değil, bütün bölgeyi kamplara ayırıyorlar. Nasıl mı?

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Umman, Mısır ve Ürdün'ü İran'a karşı bir araya getirdi. Sünni Eksen ya da Ilımlılar İttifakı dedikleri bu. İran, Suriye, Hizbullah, bir tarafta bu ülkeler bir tarafta. Bu bölünme, Pakistan'dan Lübnan'a kadar çok daha tehlikeli sonuçlar doğuracak. Şii Hilali ve Sünni Blok projeleri uygulamada. Bu ülkeler ABD adına İran'a bir çağrı yaptılar ve Irak'a karışmamasını istediler. İran zaten Irak'ı önemli oranda denetim altında tutuyor. S. Arabistan, ABD ile danışarak Irak'a asker göndermeye hazırlanıyor. İran askeri zaten orada. Ne olacak? Irak içinde örgütler düzeyinde yürütülen Şii-Sünni savaşı devletler düzeyine yükselecek ve yaygınlaşacak. Kimlerin planıydı bu? Yıllardır konuşuyoruz, bilmeyen kalmadı ama bilenen bir tuzağa böyle sürükleniyoruz işte.

ABD, uçak gemilerini dünya petrolünün yüzde 20'sinin geçtiği Basra Körfezi'ne gönderiyor. Irak içinde İran'a karşı bir savaş başlattı. Yakında ABD kontrolündeki örgütler İran içinde saldırılara başlayacak. Sadece Erbil'deki “çuval olayı” ile sınırlı kalmayacak. Patriot füzelerini ve mayın gemilerini Körfez'e gönderiyor. F-117 hayalet uçakları Kore'de toplanıyor. Ağır bombardıman uçakları başka üslerde. İsrail dahil, bütün bölgeye yoğun askeri yığınak yapıyor. Bunlar direnişe karşı mı? Bu silahlarla direnişe karşı savaşılmaz ki. O zaman neye karşı? Son olarak Tahran, hava sahasına grimeye çalışan bir ABD casus uçağını düşürdüklerini açıkladı.

ABD'ye rağmen Iraklı Şiiler İran'a yaklaşıyor. Kuzey Iraklı Kürtler İran'la aralarının bozulmasını istemiyor. Siyasi, ideolojik ve ekonomik bağımlılık bunu gerektiriyor.

Bush'un son planı Irak'tan çok İran'ı hedef gösteriyor. Açıkça askeri tedbirden söz ediliyor. Sanıldığı gibi Irk'a 21 bin asker değil, 92 bin asker gönderme hazırlıkları var. 21. bin sadece ilk aşamada gönderilecek. Irak'ta zafer kazanmanın yolu İran ve Suriye'yi dize getirmekten geçiyor. Bu ülkelerle diyalog yerine çatışma tercih edildi. Bush yönetimi son iki yılını işte bu savaşla geçirecek.

Bundan sonra: Önce Irak işgali öncesi gibi yalan senaryolar ve medya manipulasyonları başlayacak. Irak'taki üslere savaş uçakları gönderilecek. Avrupa'daki füze sistemleri İsrail'e nakledilecek. Irak'a gönderilecek ek birlikler İran sınırlarında konuşlanacak ve İran güçlerinin Irak'a misillemede bulunması engellenecek. B-2 ağır bombardıman uçakları için tanker uçakları Bulgaristan'a ve yakın bölgelerdeki üslere nakledilecek. Ve Büyük Ortadoğu savaşı ABD ve İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine ve petrol tesislerine yönelik füze ve hava saldırılarıyla başlatılacak.

Muhtemelen İran'ı provoke edip bir hata yapmaya zorlayacaklar. Mesela Basra Körfezi'ndeki gemilerine ya da Irak'taki birliklerine bir saldırı gibi. Ya da öyle gösterecekler. Hitler'in Polonya'yı tuzağa düşürmesi ve 2. Dünya Savaşı'nı başlatması gibi. Ya da Tonkin Körfezi yalanı gibi. 5 Eylül 2006'ta aktarmıştım: Vietnam savaşı Ağustos 1964'te Tonkin Körfezi'ndeki bir destroyerine yönelik saldırı iddiasıyla başladı. İddia üzerine ABD Vietnam'a saldırı kararı aldı. Ama zamanla ortaya çıktı ki, aslında böyle bir saldırı olmamıştı. Savaşı başlatmak için bir mizansendi. Bu senaryo milyonlarca Vietnamlının, on binlerce ABD askerinin ölümüyle sonuçlandı. Benzer bir senaryo yaşanabilir mi? Bir “kaza” meydana gelir mi? ABD ya da İngiliz gemilerine yönelik bir saldırı neden benzer bir savaşa yol açmasın!

Yenişafak



Bu yazı 694 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,929 µs