En Sıcak Konular

Abdurrahman Dilipak


Abdurrahman Dilipak
0 0 0000

Aleviler’den “Solda birleşin” uyarısı!..  



Cumhuriyet’ten Abidin Yağmur’un haberi: Alevi-Bektaşi örgütlerinin Mersin toplantısından sol partilere “uyarı” çıktı. ‘Sicili bozuk sağ partilere oy vermemiz mümkün değil’ diyen Aleviler, sol partilerin birleşmesini istedi. 
 
 Sanki solun sicili pek temiz!?. Al birini vur ötekine.. İkisi de Made in USA!
Hep merak etmişimdir, tamam solcu olabilirler, ama nasıl CHP’li olabilir bizim Aleviler diye.. Mesela hangi gazeteyi okurlar.. Eğer Cumhuriyet, okuyorlarsa Cumhuriyet’in tirajı belli. Herhalde Vakit okumuyorlardır.. Ya da Birgün’ü mü okuyorlar. Radikal’i mi? Hepsinin tirajı kaç eder.. Yoksa gazete okumuyorlar mı? Ben biliyorum ki, Alevi kesimin okumuşu çoktur..
Hangi partiye oy verirler mesela? CHP ise, hani Alevi nüfusla ilgili söylenen oran nerede, CHP’nin aldığı oy nerede?! Öteki sol partileri de ekleyin. Bütün sol partilerin oyu, bugün CHP’nin aldığı oyu yüzde kaç artıracak ki! Kaldı ki, CHP’deki bu erime devam ederken, solu birleştireyim derken iç kavgalar, hesaplaşmalar, fikri ihtilaflar, örgüt ve aday tartışmaları ile Dimyad’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olma ihtilafı var. Baykal bu işin sonunda “Bizimkiler bir defa ittifak ettiler, o da bir daha ittifak etmemek üzere” diyebilir.. Siyasette 3+2+1, eşittir, her zaman 6 etmez, bazen 4, bazen 8 eder.. Bana göre solda birlik ters bakiye verir.. Halep orada ise arşın burada! Benim bildiğim Baykal, Alevi oylarını ister ama, Alevi örgütleri ile pazarlığa girmeyi kabul etmez! Deneyin görün! Herkese istediğini verirse, kendine fazla bir şey kalmayacağını bilir çünkü!
Ben Alevilerin nasıl olup da CHP’ye oy verdiklerini anlamadığımı söylemiştim.. Neden derseniz, Tunceli yasasını kim çıkarttı?. O tenkil, tedip, tehcir operasyonları hangi iktidar döneminde oldu?
Peki nasıl oluyor da Aleviler CHP’li oluyor?..
Sadece Tunceli Alevileri için değil Hatay Alevileri için de durum aynı değil mi? Hatay Alevilerinin, daha doğrusu Nuseyrilerin çoğu Arap.. Sonuç olarak bir tarikata mensuplar.. Alevilik de dini bir akım değil mi? CHP’nin milliyetçiliği ve laikliği ile bu oluşumları birlikte düşünün bakalım, nasıl bir sonuç çıkıyor? Alevi-Bektaşi örgütleri Mersin’de “Laik Cumhuriyet” için bir araya gelmişler..
Hem “Cemevleri dini bir mekandır” diyeceksiniz. Hem bütün Alevileri burada toplayacaksınız, hem de dini bir cemaat adına siyasi çağrı yapacaksınız.. Ve bunun adı da laiklik olacak..
Bu şöyle bir şey Nakşi ve Kadiri dernekleri federasyonu toplanacak ve sağ partilere birleşme çağrısı yapacak. Bu böyle bir şey.. Bunu CHP yapınca laikliği korumak olacak, bunu Sünniler ya da AK Parti yaparsa laiklik elden gidecek..
Alevi Bektaşi Federasyonu ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun hafta sonunda Mersin’de düzenlediği toplantıda, “Alevi örgütlerinin, 2007 seçimlerine etkin olarak katılması” kararı alınmış.. Etkin katılımın sonucunu göreceğiz.. Sol partilerin oy toplamı oranının ne kadarı Sünnilerden oluşuyor bilmiyorum ama, herhalde solcuların tümü Alevi değil.. Solculara göre Alevi Alevidir ama, Alevi olmayan Sünnidir. Genelde üzerinde düşünülmemiş böyle genel bir kabul vardır.. Alevi olmak için belli bir ana babadan doğmak yetiyor.. Sünni olmak, bir iradi tercih meselesi gibi gözüküyor. Dindar bir anne-babanın ateist çocuğu CHP’li olduğunda Alevi kabul edilmiyor mesela.. Alevi olmayan Sünni ise o da Sünni.. Tabii bu nasıl bir şey ise böyle.. Mesela, bazılarına göre Sünni biri Alevi olamaz.. Peki Alevi biri Sünni olabilir mi? O da belli değil.. Çünkü din ve etnisite karışmış vaziyette. Aslında Sünni Alevi, Alevi de Sünni olabilir. Birileri kabul etmese de bunun örneklerini biliyorum. İki kardeşten biri Alevi ötekisi Sünni.
Alevi-Sünni evliliğinden doğan çocuklar asimile olmuş kabul ediliyor sanki.. Hoyrat bir cahillik almış başına gidiyor her tarafta.. Neden Bektaşiler ya da Aleviler, Hacı Bektaşı Veli’nin Makalat’ını okumazlar mesela?. Neden Tevzihül Mesalih’i, ya da Nahcul Belaga’yı okumazlar?..
Ben başörtüsü mücadelesinde en önde mücadele eden kendi de örtülü, inanmış Alevi kökenli hanımlar bilirim, başı açık olup, inanç özgürlüğü bağlamında bu mücadeleye destek vereni de var..
Aleviler de tek grub değil.. Tunceli Alevisi, Hatay Alevisine, Hatay Alevisi Sivas Alevisine, Ağrı Alevisi Bektaşi’ye benzemez.. Biri Caferi’dir, biri Nuseyri, biri Bektaşi’dir biri Rafizi.. Aslında çoğu kimse kendinin ne olduğunu da tam olarak bilmiyor.. Sanki doğduğumuz ana babayı, doğduğumuz toprağı, doğduğumuz zamanı biz seçmişiz gibi. Allah’ın takdiri olan bir şeyi kendimiz için düşmanlık ya da üstünlük vesilesi saymak ne kadar doğru bir şeydir?
 Nisan ayında 495 Alevi-Bektaşi örgütü başkanları Mersin’de bir araya gelecekmiş.. Hani Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ilginç bir buluşma.. Aslında bu tür buluşmalar önemli.. İnsanlar bir araya gelip konuşunca, birtakım projeler masaya konulunca herkes o konu üzerinde düşünmeye, konuşmaya başlıyor.. Asıl önemli, tehlikeli, korkutucu olan sessizliktir.. İnsanların aklıselimine güvenmek zorundayız.. Bu işi, onlar içinde de gören, düşünen insanlar vardır ve bu insanlar böyle ortamlarda seslerini duyurabilir. Öbür türlü örgütler kendi sempatizanlarını kapalı kapılar arkasında sürekli propoganda altında tutuyor.. Bu gazeteler, internet siteleri, TV’ler ne iyi oldu. Cem Tv, Su Tv. Caferiler, Ehlibeyt grubu. Dedeler. Cem Evleri.
“Aleviler bugüne kadar hep sola oy verdiler. Geçmişte bize karşı katliamlar düzenlemiş sağ partilere oy vermemiz söz konusu değil. Ama sol partiler de kendilerine çekidüzen versinler. Solda birleşme yolunda adım atsınlar. Alevi örgütleri olarak solu izleyeceğiz ve Alevilerin sandığa gitmesi için çaba sarf edeceğiz” şeklindeki sözlerin gerçeği üzerinde herkes oturup bir daha düşünecek. Maraş’ta, Sivas’ta Çorum’da yaşananları sağ iktidarların mı, yoksa derin devletin işi mi olduğu gerçeği de tartışılacak.. Derin devletin kimlerden oluştuğu konuşulacak.. Tunceli yasası, Dersim hikayeleri anlatılacak.. Sivas olayı olduğunda İsmet Paşa’nın oğlunun ne yaptığı, daha sonra niye sustuğu aklına gelecek birilerinin..
Keşke haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana zalime karşı durabilsek, zalim yakınımız, mazlum öteki de olsa.. Farklı olabiliriz ama barış içinde bir arada yaşamanın yolunun düşmanlıktan geçmediğini, başkalarının acılarında kendimize mutluluk aramanın çözüm olmadığını öğrenmemiz gerek..
Aynı ülkenin çocuklarının kanları ve gözyaşları üzerine birilerinin kendilerine iktidar ve servet üretme gayretleri, laiklik tartışmaları arkasında ile yeni din icad etme gayretleri, demokrasi adına dini atomize etme, dinde reform planları ortaya çıkacak.
Irmak kendi yatağını arıyor.. Tartışılmadık hiçbir şey kalmasın madem.. Konuşmak, susturulmaktan iyidir. Kimi zaman söylenen sözler incir çekirdeğini doldurmasa da. Selâm ve dua ile.
 

Bu yazı 909 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Temmuz 2008 Evet kıyamet kopacak
    • 19 Ocak 2007 Aleviler’den “Solda birleşin” uyarısı!..  

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs