En Sıcak Konular

Nuh Gönültaş


Nuh Gönültaş
0 0 0000

Çok yaman bir tesadüf !



Hrant Dink'in öldürülmesine en fazla üzülenlerden biri de İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dur. Bakan Aksu, "Gazeteci Hrant Dink'in hunharca saldırı sonucunda hayatını kaybetmesinden milletçe duyduğumuz üzüntü sonsuzdur.

Burada birazcık olsun tesellimiz zanlının arkasındaki güçlerin önemli bir kısmının yakalanmış olmasıdır" dedi. Aksu, Hrant Dink'in cenazesinde gerçekten en hüzünlü görünen hükümet yetkilisiydi.

Aksu'nun üzüntüsünün asıl sebebi kendi Türkiye'ye büyük kötülük olan Hrant Dink cinayeti olduğu kadar, İçişleri Bakanlığı döneminde bir siyasi cinayetin daha işlenmiş olmasından olmalıydı.

Çok enteresan bir tesadüf müdür, kader midir, yoksa Abdülkadir Aksu'nun üzerine atılı bir lanet midir bilinmez, ama Uğur Mumcu hariç Türkiye'de 90'lı yıllarda başlayan siyasi cinayetler döneminde her önemli siyasi cinayet Abdülkadir Aksu'nun içişleri bakanlığına rastlıyor. Bu Abdülkadir Bey için pek hoş olmayan bir durum. Elbette buradan onun aleyhine kötü bir sonuç çıkarmak aptalca olur. Ama durum böyle işte. Şimdi; Abdülkadir Aksu ilk defa 31 Mart 1989'da İçişleri Bakanı oldu. Bu görevi 24 Haziran 1991 tarihine kadar sürdü. Aksu daha sonra çeşitli hükümetlerde yeniden İçişleri Bakanlığı'na atandı, ara verdi, parti değiştirdi vs. Ama bütün büyük siyasi cinayetler onun İçişleri Bakanlığı dönemine rastladı. Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, 7 Mart 1990'da öldürüldü. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ydu. Sonraki şu cinayetlerin hepsinde de Abdülkadir Aksu İçişleri Bakanı'ydı: Bahriye Üçok 6 Ekim 1990 Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 Turan Dursun 6 Eylül 1990 Necip Hablemitoğlu 19 Aralık 2002 Emekli Orgeneral Adnan Ersöz 13.10.1991 Tuğgeneral Temel Cingöz 27 Mayıs 1991 Emekli Korgeneral İsmail Selen 23 Mayıs 1991 Emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk 8 Nisan 1991 Emekli Korgeneral Hulusi Sayın 30 Ocak 1991 Emekli Yarbay Ata Burcu 9 Ocak 1991 MİT Müsteşar Yardımcılığı da yapmış olan Hiram Abas 26 Eylül 1990 SHP Milletvekili Erol Güngör'ün oğlu Mustafa Güngör öldürüldü. Danıştay Baskınında ölen Danıştay Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin 17 Mayıs 2006

Ve ve... Hrant Dink, Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni, Ermeni vatandaşımız... 19 Ocak 2007 Yani... Allah yardım etsin Bakan Aksu'ya. Kariyerinde söz konusu olan bu çok kötü tesadüfler zinciri onu çalışmaktan ve ülkesine hizmet etmekten alıkoymuyor ve onu hiç yıpratmıyor. Her zaman olduğu gibi dinamik bir içişleri bakanı olarak yine görevinin başında...

Ve söylemeden edemeyeceğim. Bir vatandaşın Dink cinayeti ile ilgili olarak yaptığı yorum bugüne kadar yapılmışların en mükemmeliydi ve olayı her yönüyle çok iyi izah ediyordu: "Bir ölü, 70 milyon yaralı var."

Ermeni olan “Sarı Gelin”

Hrant Dink'in katlinden sonra her yerde duymaya başladığımız "Sarı Gelin" türküsü "Milleti sadıka" denilen Ermeniler ile Türkler arasındaki ilişkilerin derinliğini anlatan bir türkü.

Yılmaz Karakoyunlu'nun "Salkım Hamınım Taneleri" filmiyle bu Türkü'nün bir "Ermeni Türküsü" olup olmadığı tartışıldı. Yeniden o tartışmaya girmeye gerek yok belki, ama bu güzel Türkü'nün hikâyesini anlatmanın belki de tam zamanı. Ama öncelikle şunu söylemeliyim. Bu güzel Türkü'nün kime ait olduğu önemli değildir. Ünlü şair Pablo Neruda'nın şiir için söylediği şeyi bizim türküler için söylememizde hiçbir mahzur yok. Neruda "Şiir'in sahibi yoktur, kime lazımsa onundur" demişti. Buradan şöyle diyelim: "Türkülerin sahibi yoktur, kime lazımsa onundur." Bugün Hrant Dink için lazım olan en güzel türküdür Sarı Gelin. Onun için söyleniyor. Bu türkü her şeyden önce Türk kültürüne ait motifler taşıyor. Türkü Türk, Ermeni olan ise Sarı Gelin... İşte hikâye:

Bir kere türkünün yazıldığı zaman bilinmiyor. Anlatılan hikâye çok. Ama ortak hikâye bir Türk gencinin bir Ermeni kıza aşkını anlattığına dair.

Azeriler de bu türkünün Azeri türküsü olduğunu söylüyor. Sarı Gelin Ermenidir ve türkü bir dadaşın bu Ermeni kızına aşkının nameleridir diyenler de var. Dolayısıyla bu türkü bir Erzurum türküsüdür.

Şu hikâye daha ilginç: 1918 yılında bir heyetle kuzeydoğu illerimizi gezen tarihçi Ahmet Refik Bey, Sarı Gelin Türküsünü Göle'nin Okçu köyünde tespit etmiş. Seyahat notlarında şöyle deniyor:

Okçu köylü Ali'nin en güzel söylediği Diyarbakır'da, Erzincan'da, Erzurum'da Kürdi nağmelerle okunan bildiğimiz bir türkü. Fakat ezgiler burada daha hüzünlü. Konu gayet şairane. Bir Türk delikanlısı köyünde yaşayan bir Hristiyan kızını seviyor. Sabahleyin tarlaya giderken peşinden ayrılmıyor. Akşamları sürüler ağıllarına dönerken sevgilisinin güzelliğini seyrederek ruhunun ateşini dindirmeye çalışıyor. Kalbi ve kafası o derece meşgul oluyor ki, bir pazar sabahı kalkıyor kiliseye gidiyor. Bir köşeye çekiliyor kilisede yapılan ayini seyrediyor. Türkü şöyle başlıyor:

Vardım kilisesine baktım haçına / Mâil oldum bölük bölük saçına/ Kız seni götürem islâm içine/ Vay Sinan ölsün Sarı Gelin/ ¬h seni vermem dünya malına. Bir başka kaynakta Sarı Gelin şöyle başlıyor: İrevan çarşı pazar/ İçinde bir kız gezer/ Elinde divit kalem/ Dertliye derman yazar/ Sarı Gelin, sarı kız/ Ettin ömrüm yarı kız Ünlü şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum halk havalarından bahsederken, "Erzurum çarşı pazar, diye başlayan bu türkünün canlandırma kudretine daima hayran oldum" demektedir Azerbaycan'da söylenen Sarı Gelin nakaratlı türkünün ilk kıtası şöyledir:

Saçın uzun hörmezler/Gülü gonçe dermezler/ Bu sevda ne sevdadır/ Seni mene vermezler/ Neynim aman Sarı Gelin. Kerem ile Aslı hikâyesinin Aslı'sı, bir Ermeni keşişinin kızıdır. Bu Ermeni kızının adı, yüz yıllardan beri Türk kızlarına isim olmaktadır. (Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilaver Düzgün'ün araştırmalarından derlendi.)

Kime ait olursa olsun, bu türkü de bizim türkümüz, Hrant Dink de bizim Ermenimiz. Gerisi hikâye...

Bugün



Bu yazı 1,435 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 8 Temmuz 2012 Delikli demir ile mertlik arasındaki ilişki...
    • 5 Temmuz 2012 İki arada bir derede ölüm!
    • 28 Haziran 2012 Dessas-ı ehli dünyanın hafiyeleri veya satılık kalemler...
    • 26 Haziran 2012 Kılavuzu NATO olanın...
    • 17 Haziran 2012 Davet ile davete icabet...
    • 5 Haziran 2012 AK Parti celladına gülümserken...
    • 31 Mayıs 2012 Kürtaj emanete ihanettir!
    • 13 Mayıs 2012 28 Şubat dalgaları ve hükümetin kıyıları...
    • 26 Nisan 2012 CHP'nin tarihi en yumuşak yeri...
    • 24 Nisan 2012 Vatana ihanetin yasal dayanağı olur mu?
    • 19 Nisan 2012 Peki, AK Parti iktidarı bin yıl sürecek mi?
    • 17 Nisan 2012 Çevik Bir nefreti, Tayyip Erdoğan sevgisi...
    • 14 Nisan 2012 Adaletin rövanşı...
    • 8 Nisan 2012 İçimizdeki darbeciler yüzünden...
    • 29 Mart 2012 Gazete kapatmak çağ dışı bir çözümdür...
    • 22 Mart 2012 Talimatla akreditasyon olur fakat demokrasi olmaz...
    • 13 Mart 2012 Liderlik cesareti...
    • 8 Mart 2012 Stratfor ve WikiLeaks gazeteciliği!
    • 1 Mart 2012 Bu ülkede 28 Şubatlar bitmez!
    • 26 Şubat 2012 15 yıl sonra yeniden ''şubat soğuğu!''

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,901 µs