En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

İstanbul'da Mossad ve CIA operasyonu!



İstanbul, Soğuk Savaş döneminin en hararetli casusluk olaylarını hatırlatan bir istihbarat operasyonuna ev sahipliği yaptı. Sekiz yıl boyunca, 2005 yılına kadar İran Savunma Bakan Yardımcısı olan, Devrim Muhafızları'nın güçlü generallerinden biri İstanbul'un ortasında kaçırıldı! Simdi hem İran hem de Türkiye, 7 Şubat'ta İstanbul'a gelen sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 63 yaşındaki Ali Rıza Askeri'ye ne olduğunu araştırıyor.

Ama cevabı netleşemeyen iki soru var: General Askeri, ABD ya da İsrail istihbarat birimleri tarafından mı kaçırıldı, yoksa kendisi mi izini kaybettirdi? İran, Askeri'nin ABD tarafından kaçırıldığını söyleyerek Türkiye'den bir şeyler yapmasını istiyor. Türkiye, bu kadar önemli bir kişinin İstanbul'un göbeğinden kaçırılmasından duyduğu rahatsızlıkla olayı çözmeye çalışıyor. Böylesine önemli bir kişinin İstanbul'da kaçırılması, Türk istihbaratı ve güvenlik birimleri için çok ciddi bir zaaf teşkil ediyor.

ABD ve İsrail istihbaratının Türkiye'de ne kadar etkin olduğu, ne kadar rahat çalıştığı, yer yer istihbarat operasyonları yaptığı, CIA uçakları tartışmasında da gördüğümüz gibi bazı insanları paketleyip götürdüğü biliniyor. Hatta cezaevlerinde bazı sanıkları sorguladıkları hatta Türkiye'de CIA'ya bağlı gizli sorgu merkezleri olduğu iddiaları hâlâ gündemde. Afganistan'dan kaçırılan esirlerin İncirlik Üssü'nden Guantanamo'ya götürüldüğünü düşünürsek, bu ülkelerin Türkiye'de nasıl istediklerini yaptıklarını daha iyi anlarız.

Olay ABD-İran ilişkilerinin gerildiği, iki ülkenin Irak içinde ciddi bir çatışma içine sürüklendikleri, ABD'nin Irak'taki İran unsurlarına karşı operasyonlar başlattığı, ABD kontrolündeki PJAK'ın İran içlerindeki saldırılarının yoğunlaştığı, İran'ın sınırötesi operasyon yapabileceğini açıkladığı, Türkiye-İran-Suriye arasında PKK'ya karşı ortak tavrın kendini hissettirdiği, en önemlisi de ABD ve İsrail'in İran nükleer tesislerini vuracağına ilişkin iddiaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti.

Türkiye ve İran Askeri'nin peşine düşerken, araştırma devam ederken, ABD çevrelerinden bu konuda henüz hiçbir işaret yok. Tabii bu tip operasyonlarda hünerli olan ve ABD ile birlikte çalışan İsrail çevrelerinde de. Ama ortada iki olağan şüpheli var: ABD ve İsrail. İki ülkenin İran'la yaşadığı çatışma da bütün boyutlarıyla ortada. Peki ya Türkiye, bu olayın neresinde?

Türk istihbaratı, hem ABD hem de İsrail istihbaratıyla iç içe. Bölgesel operasyonların çoğunda ortak hareket ediyorlar. Aynı Türkiye, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik yıpratıcı müdahalesine de mesafeli durmaya çalışıyor. Yani açıktan İran'a tavır almıyor hatta böyle bir müdahaleye karşı olduğunu söylüyor. İstanbul'un ortasında İranlı önemli bir generalin kaçırılmasına Türkiye'nin evet demesini ya da işbirliği yapması ihtimalini düşünemiyorum bile. Münferit işbirliği ihtimali her zaman mümkün. Ancak bu kritik anda, böyle bir olayın Ankara-İran ilişkilerini nasıl zedeleyeceği ve bunun tercih edilmediği de ortada. Ayrıca, iki ülke istihbaratı Türkiye'de o kadar güçlü ki, Türk istihbaratının işbirliğine ihtiyaç duymadan benzer birçok olayı gerçekleştirebilecekleri de ortada!

Casusluk romanlarına konu olacak kaçırma, Irak'la bağlantılı gösteriliyor. Askeri'nin Irak içindeki İranlı komandoların başında bulunduğu, ABD'nin esir aldığı 8 İranlı diplomata misilleme olarak ABD askerlerini kurşuna dizdirdiği gibi iddialar var. Irak'tan Şam'a oradan da İstanbul Atatürk Havaalanı'na geldiği, Türkiyeli olmayan bazı kişilerin Askeri adına Ceylan Intercontinental Oteli'nde üç günlük rezervasyon yaptırdığı ancak generalin bu otele gelmediği, bagajının bir ucuz otelin odasında bulunduğu belirtiliyor.

Peki Askeri neden Irak'tan İran'a geçmedi de Türkiye'ye geldi? Sadece Irak'taki çalışmaları yüzünden mi kaçırıldı? Hizbullah'ı eğittiği veya İran nükleer sırlarıyla ilgili bilgilere sahip olduğu iddiaları, Askeri'yi özellikle İsrail için hedef yapmıyor mu? Askeri, bazı füze parçalarının Türkiye üzerinden İran'a aktarılmasında rol oynadı mı? Son olarak, TOW füzelerinde kullanılan 64 bin elektrik bağlantı parçasının Türkiye üzerinden İran'a geçmesiyle bir ilgisi var mı? Daha önce İtalya'dan getirilen ve CIA ile MİT'in ortak operasyonuyla Gürbulak'ta el konulan parçalarla bir ilgisi var mıydı? Ya da Askeri, kaçırılmadı da işbirliği mi yaparak kayıplara karıştı? Bunun için mi Suriye üzerinden İstanbul'a getirildi?

ABD-İsrail ile İran arasında Irak merkezli olarak başlatılan gerilim Türkiye'ye mi sıçrıyor? Türkiye hem nükleer teknoloji trafiğinde hem de istihbarat operasyonlarında bir istasyon mu oluyor? Bu soruların cevabını yakında bulacağız!

yenişafak



Bu yazı 738 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,154 µs