En Sıcak Konular

Yasemin Çongar


Yasemin Çongar
0 0 0000

Zerkavi sonrası Irak



ABD Başkanı George W. Bush bugün, hafta sonu evi niteliğindeki Camp David'de, ulusal güvenlik ekibi ile birlikte, Irak stratejisini masaya yatıracak. Irak'taki üst rütbeli ABD'li komutanların da video bağlantısıyla katılacağı toplantıda, gidişatı değiştirmenin yolu tartışılacak.

Aynı amaçla, yarın, Bush yönetimi ile Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki yeni Irak hükümeti, yine video-konferans aracılığıyla, ortak bir bakanlar kurulu toplantısı gerçekleştirecek.

Beyaz Saray, Camp David buluşmasının, Ebu Musab el Zerkavi 'nin öldürülmesinden önce planlandığını açıkladı. Ancak Zerkavi'nin denklem dışı kalmış olması, tabii ki buluşmaya farklı bir anlam yüklüyor. Irak'ta halk oyuna dayalı, güvenlikli ve istikrarlı bir düzen kurmak isteyenler, uzun zamandır yaşamadıkları türden, başarılı bir haftayı geride bıraktılar. Acımasız eylemleriyle "cellat" lakabını hak eden terörist lider Zerkavi'nin öldürülmesi, bu yeni düzen arayışına direnişin kırılabileceği yönünde, az da olsa bir iyimserlik yaratıyor. Maliki hükümetinin içişleri ve savunma bakanlarını da atayarak kabinesini tamamlaması ise, Bağdat'taki yönetim boşluğunu nihayet sona erdirebilir.

Şimdi merak edilen şu: Bu gelişmelerin araladığı fırsat penceresi değerlendirilebilecek mi? Başbakan Maliki, Zerkavi'den kurtulmanın moraliyle, temsil ettiği Şii İttifakı içindeki kavgayı yatıştırıp, ülkenin dizginlerini eline alabilecek mi? Bush yönetimi, bunu kolaylaştırmak için ne yapacak?

Rahatlama yok

Zerkavi'nin öldürülmesine gösterilen tepkiler, Washington'da da, Bağdat'ta da hiçkimsenin, şiddetin hemen durmasını beklemediğini yansıtıyor. Aksine, her iki başkentte de, Irak'taki El Kaide yanlısı yabancılar ile Iraklı Sünnilerin bir dizi intikam eylemine girişebileceği kaygısı var. Kaldı ki, Zerkavi'nin "Mezopotamya'daki El Kaide" diye adlandırdığı grup, yeni "emirini" belirlediğini ilan etmekte gecikmedi. Ayrıca Zerkavi ve yandaşlarının, Irak'taki isyan cephesinin unsurlarından sadece birini oluşturduğu biliniyor; El Kaide'nin çizgisini paylaşmayan Saddam yanlıları ile Şii milislerin eylemleri sürecektir.

Açıkçası Washington, Saddam'ın ele geçirilmesi ya da Irak'taki sandık deneyimleri ardından kapıldığı ve ne kadar erken olduğu çok geçmeden anlaşılan rahatlamanın benzerini Zerkavi sonrasında yaşamıyor. Buna karşın, Ürdün asıllı teröristin, çevresine saldığı korku ve yarattığı yenilmezlik imajı sayesinde Irak'ta kurduğu siyasi nüfuzun, haleflerince sürdürülmesi zor. Sünniler arasında, Zerkavi'den ürkerek, Irak'taki yeni siyasi sürece katılmaktan uzak duranlar, şimdi daha serbest hareket edebilir. Zerkavi'nin bombalama ve kafa kesme eylemlerinin öncelikli hedefi olan Şiilerin de, kendilerini biraz daha güvende hissetmesi mümkün.

Tabii, bütün bunlar biraz da, koalisyon güçleri ile Irak hükümetinin, Zerkavi'nin ardında bıraktığı boşluğu doldurmakta, El Kaide'den daha hızlı hareket edebilmesine bağlı.

Öncelikler belli

ABD'li yetkililere göre, yarınki Bağdat-Washington video-zirvesinde, Başbakan Maliki'nin önümüzdeki günlerde kısmen açıklayacağı öncelikler listesi ele alınacak. Liste, "boşluğu doldurma" amaçlı önlemleri de içeriyor. Bu kapsamda, Bakuba ve Ramadi başta olmak üzere Zerkavi yandaşlarının güçlü olduğu kentlerde operasyonlar sürecek. Bir yandan da hükümet, Sünnileri kazanmaya yönelik adımlar planlıyor; Savunma Bakanı Abdülkadir Casım'ın Sünni olması bu açıdan önemli.

Diğer bir öncelik, Bağdat'ın içinde ve çevresinde güvenliğin sağlanması. Bu amaçla, gerekirse kentteki ABD askeri sayısı artırılacak. Hedef, Irak hükümetini Bağdat'taki Yeşil Bölge'ye hapsolmaktan kurtarmak.

Liste, "petrol sahalarının ve boru hatlarının güvenliğinin sağlanması; jeneratörleri koruyup kesintisiz elektrik vermeye başlayarak Bağdat'ı karanlıktan kurtarmak; Mehdi Ordusu ve Bedir Tugayları başta olmak üzere milislerin dağıtılması" diye devam ediyor. Başbakan Maliki'nin bir hedefi de, Irak güvenlik güçlerinin 18 ay içinde ülkenin tümünde denetimi sağlaması. Bağdat hükümetine bu hedeflerinde tam destek verileceğini belirten Washington kaynaklarına göre ise, bunun için, Amerikan askerlerinin de yerinde kalması gerek. ABD'nin Irak'taki asker sayısını, 2006 içinde, 100 binin altına çekmesi zor.

Bu yazı 914 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Ağustos 2007 Kucaklamanın da bir sınırı var!
    • 13 Ağustos 2007 Gül, çünkü...
    • 5 Ağustos 2007 Lobi Bush'u pes ettirdi
    • 9 Temmuz 2007 İkinci büyük Irak pazarlığı
    • 25 Haziran 2007 'Oyun' içinde oyun
    • 18 Haziran 2007 'Oyun' ve sorular
    • 4 Haziran 2007 Büyükanıt, Bağdat, Barzani
    • 28 Mayıs 2007 Sınır ötesi
    • 21 Mayıs 2007 Kılıfına uydurmak
    • 14 Mayıs 2007 ABD ve "AB-Türkiye modeli"
    • 2 Nisan 2007 TSK ile ABD farklı telden...
    • 15 Ocak 2007 Sınırımızda ABD askerine hazır mıyız?
    • 1 Ocak 2007 'Türkiye'yi artık generaller yönetemez'
    • 6 Kasım 2006 ABD'nin seçimi
    • 23 Ekim 2006 Amerikan demokrasisinin kara sayfası
    • 16 Ekim 2006 Türk-Amerikan ilişkileri çok zorlanacak (2)
    • 9 Ekim 2006 Türk-Amerikan ilişkisi çok zorlanacak (1)
    • 2 Ekim 2006 Beyaz Saray'da gündem PKK
    • 10 Temmuz 2006 Gül'ün ardından 10 gözlem
    • 3 Temmuz 2006 Meşal, Esad, Bush, Erdoğan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,750 µs