En Sıcak Konular

Yasemin Çongar


Yasemin Çongar
0 0 0000

Amerikan imajı



Pew Araştırma Merkezi'nce, 15 ülkede yapılan Küresel Eğilimler Anketi'nin sonuçları, Washington'ı düşündürüyor. Bush yönetimi içinde, Amerikan imajının uluslararası erozyonuna omuz silkenler, eskisine göre daha az. Gerçi bu durumu, diğer halkların "ufuksuzluğu" ile açıklayan ve Irak Savaşı'nın tarih önünde aklanmasıyla, Amerikan imajının kendiliğinden düzeleceğine inanan yetkililer hala var.

Ancak özellikle ABD dışişleri kadroları, giderek daha az sevilen bir ülke haline gelmenin siyasi bedeli olduğunu biliyorlar. Son Pew anketi, Başkan George W. Bush'un ikinci görev döneminde, ilk dört yıldaki "tek taraflılık" söylemini terk etmesinin bile, Amerikan imajını düzeltmeye yetmediğini ortaya koydu.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a yakın bir kaynakla sohbet ederken, "Bakan'ın birbuçuk yıldır yürüttüğü etkin diplomasiye, İran ve Irak konularında müttefiklerle son dönemdeki çok yakın işbirliğimize rağmen, Avrupa ve Ortadoğu'daki imajımızın 2005'tekinden daha kötü olmasına şaşırdık" dedi.

Aynı kaynak, "CIA uçakları, işkence tartışması, Guantanamo, Irak'ta şiddetin durmaması" gibi unsurların, kamuoylarını olumsuz etkilediğini teslim ettikten sonra, "İran ve Hamas gibi konularda, müttefiklerimizle benzer düşünmemiz ise anketin sevindirici sonucu" diye ekledi.

Türkiye kaygısı

Araştırmanın Türkiye ile ilgili bulguları, Washington'da özellikle kaygı nedeni. Nasıl olmasın?

Anketin yapıldığı 15 ülke arasında, sadece ABD'ye ve Başkan Bush'a değil, Amerikan halkına da en olumsuz bakan ülke, Türkiye.

18 yaş üstü nüfusumuzda, Bush'a destek yüzde 3, ABD'ye destek yüzde 12. Belki bu iki bulguyu, Ankara'daki resmi ağızların ve çoğu analistin yaptığı gibi, "Bizdeki Amerikan karşıtlığı değil, Bush yönetiminin politikalarına tepki" diye yorumlamak mümkün. Ama, geçiniz Amerikan liderini ve devletini, Amerikan halkına olumlu bakanlarımızın yüzde 17 ile diğer bütün ülkelerden çok geride olmasını nasıl açıklayacağız?

Türk yetkililere sorunca, "Irak ateşinin yanı başındayız. PKK'ya karşı somut önlem alınmaması halkımızı kızdırıyor. Çuval olayı da üç yıl geçmesine rağmen unutulmadı" benzeri yanıtlar alıyorsunuz.

ABD'li yetkililer ise, Amerikan halkına olumsuz bakışımız konusunda, çuvaldızı değilse bile iğneyi doğrudan Türkiye'deki siyasi liderlere batırmaktan geri durmuyorlar. Bir diplomat, "Bazı Türk siyasetçileri, Kurtlar Vadisi Irak filminin, Metal Fırtına benzeri kitapların promosyonunu yaptı. Türkiye'de Amerikalılara olumsuz bakılmasında bunun hiç mi etkisi yok?" diye soruyor.

Kimin vizyonu? ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, arkadaşımız Utku Çakırözer'e Pew anketini değerlendirirken, "Bu sonuçlar tabii ki kaygı verici. Nedenleri üzerinde çalışıp düzeltmemiz lazım" dedi.

Washington, Türkiye'deki imajını iyileştirmek için, Irak'taki PKK varlığı konusunda gözle görülür bir işbirliği başlatması; AB ve Kıbrıs konularında Ankara'ya verdiği desteği sürdürmesi ve bunu kamuoyuna daha fazla yansıtabilmesi gerektiğini biliyor. Öte yandan Bush yönetimi, Türk siyasi liderlerinden sık sık işittiği "Değerlerimiz ortak; Irak'ta çıkar birliğimiz var; terörle mücadelede yanınızdayız; vizyonumuz örtüşüyor" sözlerinin, aynı liderlerce kamuoyuna pek yansıtılmamasından şikayetçi.

Düşünün bir; Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 7 Temmuz'da Washington'da ABD'li muadili Rice'la yan yana durup, Türk-Amerikan ittifakının çerçevesini çizen "ortak vizyon belgesini" açıklayacak. Belge, Ankara ile Washington'ın bakış, hedef ve çıkarlarının örtüştüğü alanları kayda geçirecek.

Gül ve Rice arasındaki samimiyeti yansıtan fotoğraf karesi, daha önce olduğu gibi, "Türk-Amerikan işbirliği yalpalıyor" ya da "Washington, AKP'ye soğuk" argümanlarına "en iyi yanıt" diye lanse edilecek. Sormak gerek; Türk kamuoyu, ABD liderine, devletine ve halkına bunca olumsuz baktıkça, bu ortak vizyon belgesi bir yönüyle havada kalmayacak mı?

ABD'nin uluslararası imaj sorununun, Bush yönetiminin politikaları ile üslubundan kaynaklandığına; bunu düzeltmenin Washington'a düştüğüne hiç kuşku yok. Ama ABD'nin, Türkiye'de diğer bütün ülkelerdekinden daha vahim bir imaja sahip olması, AKP hükümetini özellikle düşündürmeli. Zira kadroları, Amerikan düşmanlığıyla flört ettikçe; liderleri, ABD ile işbirliğinin önemini, Türk halkına gerekçeleriyle anlatmadıkça, AKP'nin de Washington'daki imajı bozuluyor. AKP liderlerinin bu durumu önemsediğini biliyoruz. Bilmediğimiz, hükümetin, ortak vizyon belgesini, Türk halkına benimsetmek için ne çaba göstereceği.



Bu yazı 807 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Ağustos 2007 Kucaklamanın da bir sınırı var!
    • 13 Ağustos 2007 Gül, çünkü...
    • 5 Ağustos 2007 Lobi Bush'u pes ettirdi
    • 9 Temmuz 2007 İkinci büyük Irak pazarlığı
    • 25 Haziran 2007 'Oyun' içinde oyun
    • 18 Haziran 2007 'Oyun' ve sorular
    • 4 Haziran 2007 Büyükanıt, Bağdat, Barzani
    • 28 Mayıs 2007 Sınır ötesi
    • 21 Mayıs 2007 Kılıfına uydurmak
    • 14 Mayıs 2007 ABD ve "AB-Türkiye modeli"
    • 2 Nisan 2007 TSK ile ABD farklı telden...
    • 15 Ocak 2007 Sınırımızda ABD askerine hazır mıyız?
    • 1 Ocak 2007 'Türkiye'yi artık generaller yönetemez'
    • 6 Kasım 2006 ABD'nin seçimi
    • 23 Ekim 2006 Amerikan demokrasisinin kara sayfası
    • 16 Ekim 2006 Türk-Amerikan ilişkileri çok zorlanacak (2)
    • 9 Ekim 2006 Türk-Amerikan ilişkisi çok zorlanacak (1)
    • 2 Ekim 2006 Beyaz Saray'da gündem PKK
    • 10 Temmuz 2006 Gül'ün ardından 10 gözlem
    • 3 Temmuz 2006 Meşal, Esad, Bush, Erdoğan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs