En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Muayenehaneler yan gelip yatma yeri değildir



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başhekimlere uygulanan muayenehane açma yasağının devlet hastanelerinde çalışan doktorlara da uygulanacağını belirterek, ‘’Artık döner sermaye olduğu için doktorlar da muayenehanelerini kapatacak. Ama ben özel olarak çalışacağım diyorsan o zaman da buyur git özel hastanelerde çalış. Bu yolu açtık” diye konuştu.


Kamuda çalışan doktorlara verilen muayenehane açma hakkı başka hiçbir mesleğe verilmemiş olan önemli bir ayrıcalık. Hiçbir hâkim saat dörtten sonra gidip bir avukatlık bürosunda çalışamaz veya bir polis şefi gidip özel bir güvenlik kuruluşunda görev alamaz, ama devlet hastanesinde çalışan bir doktor isterse muayenehane açabilir, özel bir hastane veya poliklinikte çalışabilir, hasta bakabilir, ameliyat yapabilir.


Neden muayenehane açıyorlar


Bütün gün hastanede çalıştıktan sonra gidip bir de muayenehanede hasta bakmak çok zor ve yıpratıcı bir iş, ama birçok doktor buna rağmen muayenehane açıyor. Elbette bunun pek çok sebebi var.
Doç. Dr. Paşa Göktaş Haftalık Tıbbi Haber Gazetesi ‘Medimagazin’ de yer alan yazısında bunları şöyle sıralamış:

1. Verilen ücret yetersiz. Geçinemiyorum. Ek çalışma yapmam gerekiyor. 2. Mevcut sistem performansımı değerlendiremiyor. Performansımı özel ek çalışmayla değerlendirmek istiyorum. 3. Daha çok çalışmak, daha fazla kazanmak istiyorum. 4. Ekstra yeteneklere sahibim. Bu yeteneklerimi ek özel çalışma ile değerlendirmek istiyorum. 5. Çalışmayı ve üretmeyi seviyorum. Mesaiden sonra da çalışmak istiyorum. 6. Hastanelerdeki kargaşa ortamında hastaya bakmak beni tatmin etmiyor. Sakin, nezih ve hastaya yeterli zaman ayırabileceğim, hekimlik sanatını da zevkle yerine getirebileceğim bir ortamda ek çalışma yapmak istiyorum.
Belki bunların ‘tek tek’ hepsi de doğru, ama kim ne derse desin, asıl sebep de hiç şüphe yok ki ekonomik; yani alınan maaşın yeterli olmaması, karın doyurmaması. İspatı da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ ın bir soru önergesine verdiği yazılı cevapta: ‘’Görevi devraldığımızda, uzman hekimlerimizin yüzde 11'i tam zamanlı çalışmakta iken, performansa dayalı ek ödeme uygulamamızla tam zamanlı çalışan uzman hekimlerimizin oranı yüzde 58'e çıkmıştır.’’ Performansa dayalı ek ödemenin, bir tür ‘bıçak parasının’ devlet tarafından sübvansiyonu olduğunu ekleyelim.


Muayenehaneler kışlamız… steteskoplar süngümüz


Muayenehanesi olan hekimlerin, hastaları muayenehanelerine gitmeye zorladığı, hastalara kamuda iyi davranmadığı, mesai saatlerine uymadığı, vergi kaybına yol açtığı gibi hem asılsız ve mantıksız, hem de küçültücü önyargılar gerekçe gösterilir, ama bakın Doç. Dr. Göktaş muayenehanelerin olumlu taraflarını nasıl sıralıyor: 1.Hekimlerin çalışma saatini uzatmakta, halka daha uzun süreli hizmet etmelerini sağlamaktadır. 2.Hastanelerdeki yığılma ve kuyrukları azaltmaktadır. 3.Ülkenin toplam sağlık hizmeti üretimi artmaktadır. 4.Hastalara daha fazla zaman ayrılarak, daha kaliteli koşullarda bakılmaktadır. 5.Önemli sayıda kişiye istihdam sağlamakta, işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamaktadır. 6.Yeni vergi kaynağı sağlamaktadır. 7.Hekimlerin mesleki tatminini sağlamaktadır.


Hastanelerin iyi işletilmesi ve üretilen hizmetin denetlenmesi, hastane yönetimlerinin ve bakanlığın görevidir. Kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin verimliliği, üretimi, mesaiye uyumu, hastalara davranışı kolaylıkla denetlenebilir ve ölçülebilir. Yönetim, ölçüm ve denetleme sistemindeki acizliğin faturasını muayenehanesi olan hekimlere çıkarmak hem haksızlık, hem de hekim emeğine saygısızlıktır. Aksine, birileri saat 16:00-17:00’den sonra dinlenmeye giderken, muayenehanelere giderek çalışmasını sürdüren, ülkenin ve halkın sağlık üretimine katkıda bulunan insanlara teşekkür edilmesi ve ödüllendirmeleri gereklidir.
30 yıla yakın zamandır üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan ve uzun yıllardan beri de muayenehanesi olan bir doktor olarak sayın Başbakanımıza sesleniyorum: ‘’Muayenehaneler yan gelip yatma yeri değildir.’’
 



Bu yazı 6,427 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,030 µs