En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

Ayıp sözcük yine devrede



Türkiye'de 'darbe' sözcüğünün ne kadar yaygın kullanımı olduğu herhalde sizlerin de dikkatinizi çekiyordur. Eskiden 'ayıp' sayılırdı o sözcüğü uluorta kullanmak, 'darbe' dediğin olurdu ve sonrasında "Darbe oldu" denirdi; yeniden sivil siyasete geçilene kadar da haksızlığını tartışıp dururduk. 28 Şubat öncesinde bir psikolojik savaş taktiği olarak devreye girdi 'darbe' sözcüğü, o gün bugündür gündemden düşmüyor...

Yasin Doğan'ın dün gazetemizde çıkan "Aman ha, darbe olur!" yazısı sözcüğün bir 'taktik' olarak günümüzde de kullanılan biçimine değiniyordu. Girişini okuyalım: "Darbe bezirgânlığı yapanlar görev başında. İnternet üzerinden yürütülen bir kampanya siyaset mühendisliğine güzel bir örnek. Birileri 'Aman Ak Parti çok oy alır ve iki parti meclise girerse, darbe olur' şeklinde hava estiriyor."

Estirilen bu tür havalara kimsenin pabuç bırakacağını sanmam.

Öte yandan konuyu çok daha ciddi boyutuyla ele alanlar var; en son örneği Milliyet'ten Hasan Cemal. Bulunabilecek en serin kanlı insanlardan biridir Milliyet yazarı, kolay dolduruşa gelmez. Lâfını olduğu kadar yazacağı her sözcüğü de kuyumcu terazisinde tartar. Yıllar içinde kazandığı itibarıyla ağırlığı olan bir yorumcudur.

Günlerden beri 'Darbe sürecinde Türkiye yazıları' başlığı altında önemli tespitlerde bulunuyor Hasan Cemal. Son (4. yazısında) sorunun bam teline basıyordu dün: "Bu süreç yeni değil. / 2003'le 2004'e gidiyor. / Bu darbe süreci, 27 Nisan Muhtırası ile su yüzüne çıkmış durumda. / Ne istiyor asker? / Lâfı uzatmak yersiz. / Tayyip Erdoğan'ların, Abdullah Gül'lerin cumhurbaşkanı olmasını, Çankaya'ya çıkmasını kesinlikle istemiyor. / Bunun için de asker kendine hedef olarak, AKP'nin 2002'deki gibi sandıktan tek başına çıkmasının engellemesini ve bu ülkede yeniden koalisyonlar döneminin açılmasını koymuş durumda... / Ya istedikleri olmazsa askerin? / N'apacağız?.. / Ya AKP 22 Temmuz'da sandıktan milletin açık desteğiyle çıkar da, yoluna yine Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığı ile devam etmek isterse... / Düğüm burada! / Olmak ya da olmamak durumu... / Eski Türkiye devam edecek mi? / Yoksa yeni Türkiye mi? / Bir başka deyişle: / Alaturka demokrasi yerine 'birinci sınıf demokrasi'ye geçecek miyiz?"

Konunun özü de önemli de, bir ayrıntı beni özünden daha fazla rahatsız ediyor: Hasan Cemal'in dillendirdiği sorunun muhatabı olanların suskunluğu... Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt sözgelimi; önceki gün bir uluslararası toplantıya katıldı, görüşlerini aktardı, ancak Hasan Cemal'in endişelerine cevap teşkil edecek herhangi bir cümlesini işitmedik... "Deli saçması, biz demokratik Cumhuriyete sımsıkı bağlıyız" demiş olsaydı, eminim, Hasan Cemal'in bile hoşuna giderdi.

O bu konuda hiçbir şey demedi. Toplantıda Org. Büyükanıt'la biraraya geldikleri yazılarından anlaşılan ve kendisine pek çok soruyu yöneltme fırsatı bulan 'akredite gazeteciler' de konuya ilgi duymamış. Oysa "Hasan Cemal'in iddiasına ne diyorsunuz?" sorulması gerekli bir sorudur; alınacak cevap manşetleri birkaç gün kurtarırdı.

Soruyu sormak için başka bir fırsat daha vardı, Org. Büyükanıt'ın evsahipliğinde yapılan uluslararası toplantıda: Konuşmacı konuklardan Amerikalı Michael Rubin de, hayli zamandır, Ak Parti'den 'İslamo-faşistler' diye söz ediyor ve bir değil birden fazla yazısında "Bu gidişi durdurmak için asker darbe yapmalıdır" tezini savunuyor. Böyle birinin toplantıya askerler tarafından dâvet edilmesi dahi konuyu gündeme taşımak için yeterli bir sebep sayılabilir.

Her konu gibi bunun da en az iki muhatabı var: Biri (asker) yazılanları önemsemez görünüyor, soru sorulmadığı için de konuya girmiyor. Diğer muhatap da (siyasiler) ikiye bölünmüş durumda; birinden (iktidar) konuyu gündeme taşımanın nezaketsizlik olacağını düşündüğü işareti alınıyor, ötekinin (muhalefet) ise "Durumu lehime kullanabilir miyim?" kurnazlığı fark ediliyor.

Türkiye bu gerginliği daha ne kadar taşıyabilir?



Bu yazı 862 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,900 µs