En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

“Keşke” dememek için…



Hayatta da kaçırılan fırsatlar bir daha ele geçmiyor, siyasi hayatta da… Katıldığı bir televizyon programında, DP lideri Mehmet Ağar, “Bilseydik ki,” demiş, “O akşam Genelkurmay bir e-muhtıra yayınlayacak, cumhurbaşkanı seçimi için Meclis'e girerdik.” Seçime katılmama kararı alan Anavatan Partisi de, aynı fırsat bir daha verilseydi, herhalde kaçırmazdı.

Gidenin arkasından ağlamak anlamsız; anlamsız da, yapılan hatalardan ders çıkarılarak benzer hataların tekrarı önlenebilir.

Liderlik, bazılarının sandığı gibi, yüksek perdeden konuşmak veya sık sık masaya vurmak değildir. Liderlik iddiasındaki kişi olayların gittiği istikameti de görebilmeli. Aldığı siyasî tavrın partisine mâliyetini hesaptan âciz kişiye 'lider' denebilir mi? Milletvekillerinin her gün önünden geçtiği Meclis'teki askerî birliğin kapısında asılı “Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz” özdeyişi de mi bu gerçeği öğrenmeye yaramadı?

'Lider' kurumuyla ortalıkta dolaşanların başkalarının başından geçenlerden ders alması gerekir. Partilerin başında bulunanlar siyasi tarihimizi iyi bilselerdi, geçmişte önemli görevler üstlenmiş nicelerinin bugün adlarının hatırlanmadığını unutmazlardı. Ne oldu da unutulanlar arasına girdi o kadrolar?

Artık herkesin çıplak gözle de görebildiği bir siyasî proje hayata geçirilmek isteniyor bugün. Projenin müellifleri bunu siyasi hayatın içinden destek almadan gerçekleştiremezler. Siyasi hayat yalnızca siyasilerden oluşmuyor; bir boyutunda medya, bir boyutunda da sivil toplum örgütleri var… Medyadaki bazı tiplerin işi kolay aslında; durumdaki olağanüstülüğü ilk onlar seziyor, 'seferberlik görev emri' almış gibi derhal topuk çatıyorlar. Medyamızın 'geriyatrik tablosu' bu ilişkinin doping gücünün işareti.

Aynı durum siyaset aktörleri ve sivil toplum örgütleri için söz konusu değil. 12 Mart ve 12 Eylül öncesinde sokakları teslim almış görünen 'sivil' örgütlerin hiçbiri varlığını sürdürmüyor bugün. Aynı dönemlerde ayak oyunlarına âlet olmuş, bunun karşılığını darbeler sonrası hükümetlerde sorumluluk üstlenerek almış siyasîler bulunuyordu, içlerinden hatırladıklarınız var mı? Biri, “Kim olduklarını söylersem, önünüzü iliklersiniz” demişti bir odak için; bugün kendisinden yalnızca bu sözü yadigâr kaldı.

Beğenirsiniz beğenmezsiniz, Bülent Ecevit, 12 Mart'ta da 12 Eylül'de de 'farklı' davranışıyla temayüz ettiği için, vefat edene kadar Türk siyasi hayatında sürekli ayakta kalabildi. Siyasi hayatın böyle bir özelliği var: Siyasete yakışmayan davranışlarda bulunan siyasileri içinde tutmuyor; siyaset dışı odaklarla aşna fişne haline girmekte beis görmeyenler, siyasi hayatta tasfiye olmaktan kendilerini kurtaramıyorlar.

Bazı liderlerin iradesinin kolayca eğilip bükülebilmesi toplum mühendislerine aynı yöntemlerin başka liderler üzerinde de geçerli olabileceği umudunu veriyor. Evet, yöntemler zaman içerisinde daha gelişkin hale geliyor, teknolojik imkânlar yardımıyla sonuca giden yolda hayli mesafe alınabiliyor; ancak kişilerin iradesini eğip bükmeyi başarmadan toplum mühendisliğinde sonuca gidebilmek hâlâ imkânsız… Siyaseti uzaktan kumandayla düzenlemeye kalkışanlara umut vermek bu sebeple de zararlı. Siyasetin, daha doğrusu vatandaşların, demokrasiye sığmayan davranışlar sergileyen liderler ve örgütleri gözden çıkarmasının bir sebebi de, o zararlı alışkanlığa sahip olmalarıdır…

Kaçan fırsatları geri getirmek elbette mümkün değil, ama hayat telâfi mekanizmalarına sahip; “Keşke” ile başlayan cümlelerden ders çıkarabilenin önünde yeniden açabiliyor fırsatlar... Tek istisna siyaset... Hayatî hata yapan siyasi için hatasını telâfi etmek çok zor. “Keşke” ile başlayan cümleyi affetmeyen bir alan siyaset…

Keşke öyle olmasaydı, ama öyle…

NOT: HaberTürk'ün sahibi ve rehberi olan Ufuk Güldemir dostumdu. Vefatı meslek câmiamız için büyük kayıptır. Allah rahmetini esirgemesin. F. K.

yeni şafak



Bu yazı 969 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,667 µs