En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

Tarihin nefesi



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Van'la başlayan ilk yurt gezisi dün de Yüksekova ve Hakkari'yle devam etti. Hafta sonuna kadar sürecek gezisi sırasında Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'a da uğrayacak Cumhurbaşkanı Gül; Ramazan olduğu için sahuru bölgede görev yapan askerî birliklerde yapacak, iftarı halkla birlikte açacak.

İlk iki günün görüntüleri ortada; olağanüstü önem taşıyan bir gezi bu...

Önemi, görevine yeni seçilen cumhurbaşkanının ilk uğrayacağı iller tercihinden veya gezinin zamanlamasından kaynaklanmıyor yalnızca; daha önemli olan nokta, bu geziyle, Türkiye'de başlayan yeni dönemin paradigmalarının ilk işaretlerinin verilmesidir. Hem devlet tarafından, hem de halk tarafından veriliyor bu işaretler...

Birlik ve bütünlük söyleminin bıktıracak bir yoğunlukta kullanıldığı bir ülkede, gerçek anlamda birlik ve bütünlüğe kavuşma yolunda bir mutabakat arayışı anlamına geliyor bu gezi.

Zamanlama da, kısmen Ramazan'a denk geldiği için değil, bölgedeki siyasi dengelerin farklı bir zemine oturduğu artık iyice kendini belli eden bir dönemde gerçekleştiği için önem taşıyor. Son seçimin oy kullanma eğilimleri yakından gözlendiğinde, teröre muhatap bölgede yaşayan insanların, umutlarını 'çözüm' arayışına bağladıkları açıkça görülüyor. Vaktiyle 'blok' halinde 'umutsuzluk' istikametinde oy kullanılan bölgede, halk, uzun yıllardır ilk kez, 'umut' olarak gördüğü bir siyasi kadronun iktidarda kalması yönünde tercihte bulundu.

Türkiye'nin son seçimle başlayan yeni dönemi, halkın mesajlarının dikkate alındığı ve yöneticilerin yönetilenlere kulak verdiği bir dönem olmak zorunda. 300 ailenin çıkarlarını temsil eden TÜSİAD gibi derneklerin iktidarlar üzerinde sağladıkları ağırlık, siyasilerin hareket alanlarını daraltan bir etkiye sahipti; geniş kitlelerin devreye girmesiyle varlığını belli edecek yeni 'katılımcı' anlayış o etkiyi dengeleyecek bir güce dönüşebilir. Dönüşmelidir de.

Kadersizliğimiz, ya da yapılması gereken açılımları bugüne kadar bir türlü gerçekleştiremeyişimiz, güçler arasındaki dengesizlikle yakından ilintilidir. Dar bir zümrenin çıkarlarına dayalı gündemlere hapisti Türkiye; öncelikleri o zümre belirliyordu çünkü. Ak Parti hükümeti işbaşına gelene kadar özgürlükleri genişletecek atılımlar cesaretle yapılamamışsa, bunda, kendini 'liberal' ve 'demokrat' olarak takdim eden çıkar çevrelerinin her şeyi kendilerine yontma alışkanlığının payı büyüktür.

Dar bir çıkar çevresinin örgütü olan TÜSİAD'ın, 'demokrasi' ve 'özgürlük' iddialarıyla ters düşme pahasına, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına karşı çıkmasının, Ak Parti'nin girişimiyle başlatılan 'katılımcılığı' esas alan anayasa çalışmalarına mesafeli durmasının sebebi budur işte.

Güneydoğu'ya açılırken, devlet, artık çelişkili bir tavır sergileyemez. 1991 sonrasında iktidara gelenlerin siyasi açılım arayışları, devletin soğuk tavrı yüzünden, demokratikleşme ve özgürleşmede bir milim mesafe kat edilemeden sonuçsuz kaldı. 1991'den sonraki 10 yıl ülke için büyük bir kayıptır. Halkını arkasına alan sıcak bir devlet dokunuşu terörün bahanesini ortadan kaldıracak güçlü bir kırılmayı getirebilirdi oysa... Çıktığı gezide Cumhurbaşkanı Gül'e halkın gösterdiği muazzam ilgi ve gizleme ihtiyacı duymadığı sevgi dolu coşku bunu anlatıyor zaten.

Cumhurbaşkanı Gül'ün gezisinin sağladığı fırsatı devlet bu kez kullanabilecek mi? Aynı soruyu tersine çevirerek de sormak mümkün: Cumhurbaşkanı Gül'ün şahsını ve temsil ettiği değerleri halkın sahiplenmesinin ne anlama geldiğini bölge siyasetinde etkili olduğu iddiasının sahibi DTP doğru okuyor mu?

Devlet bu fırsatı değerlendirir, DTP ve bölge siyaseti yapanlar da halkın mesajını doğru okurlarsa, ülkenin önündeki en büyük engeli devre dışı bırakacak gelişmelere kapı aralanmış olur.

Bütün organlarıyla devlet, özellikle hükümet ve siyasetçiler, tarihin nefesini enselerinde hissetmeliler.

yenişafak



Bu yazı 869 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,505 µs