En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

6 Eylül'de ne oldu?



6 Eylül günü Suriye'nin Türkiye sınırlarına da çok yakın bir yerinde ne oldu? Aradan 20 gün kadar geçmesine rağmen bu soru hâlâ soruluyor ve o gün meydana gelen olay hâlâ aydınlanmamış bulunuyor.
O gün malum İsrail uçak ya da uçakları söz konusu yere bir operasyon düzenlediler. Suriye bu operasyon konusunda kendi hava sahalarını ihlal eden İsrail savaş uçağına ateşle karşılık verdiğini, uçağın bazı mühimmatı çöllük bölgeye bırakarak kaçmak zorunda kaldığını, olayı şiddetle protesto ettiğini söyledi, o kadar. Bugüne kadar Suriye'den başka bir açıklama yapılmadı, kısacası Suriye bugüne kadar sessizliği korumaya devam etti.

Diğer yandan İsrail de resmen operasyonun yapıldığını kabul etmedi, o da bugüne kadar sessizliğini korumayı tercih etti; hatta bu konuda milli güvenlik mülahazasıyla sansür de uygularken operasyonun yapıldığını sadece muhalefet lideri Binyamin Netanyahu bir televizyon programında konuşurken şu sözleriyle kabul etti: ''...Başbakan, İsrail'in güvenliği açısından önemli ve gerekli bir şey yapıyorsa ben bunu desteklerim. Ben baştan beri bu konunun içindeyim ve destek verdim.''

6 Eylül operasyonu hakkında İsrailli yetkililerce yapılan tek açıklama Netanyahu'nun açıklaması ve üstelik Netanyahu bu açıklaması yüzünden ağır eleştirilere maruz kalmış bulunuyor. Bu yüzden bundan sonra da çok sürpriz bir karar olmadıkça bu konuda İsrail'den herhangi bir açıklama bekleyemeyiz.

İsrail medyasının sessiz kalmak zorunda bırakıldığı 6 Eylül olayı yabancı medyada oldukça geniş anlamda ele alındı elbette. Nitekim, İsrail medyası da yasak gereği yabancı medyadan iktibaslarla yetinmek zorunda kaldı. Yabancı medya olay hakkında çeşitli yorumlar yaptı, değişik teoriler geliştirdi; ama o da bugüne kadar gerçeği öğrenemedi.

Söz konusu teoriler arasında Suriye'nin Kuzey Kore'den aldığı nükleer malzeme ya da füzeler yüzünden İsrail'in hedefi olduğu teorisi öne çıkmış bulunuyor. Ayrıca buna ilaveten İsrail'in operasyonla Suriye'nin hava savunma sistemini sınadığını, bunun da muhtemel İran operasyonuna hazırlık olduğunu söyleyenler de var. Bunlar Suriye ve İran'ın Rus yapımı yeni hava savunma sistemleri kurduklarına, İsrail'in de bunları önceden sınamak zorunda olduğuna işaret ediyorlar.

Bu hava sistemleri Pantsir-S1 ya da Panzir (Mermi) denen kısa menzilli, hareketli hava savunma sistemleri. Sistemlerde ateş donanımı olarak iki 30 milimetrelik uçaksavar silahı ve 12 adet yerden-havaya atılan füzeler var. Aynı anda iki farklı hedefi hedef alabiliyorlar... Bu hedefler de savaş uçaklarından helikopterlere, normal balistik füzelerden seyir füzelerine, hassas güdümlü bombalardan pilotsuz uçaklara kadar geniş bir hedef alanını kapsayabiliyor. Ayrıca, yerdeki zırhlı araçları da hedef alabiliyorlar.

Sistemler önemli askeri ve sanayi tesislerinin dar alan savunmasında etkin bir şekilde kullanılırken aynı zamanda kara kuvvetlerinin operasyonlarında da bu kuvvetlere hava savunması koruması sağlıyorlar.

Koruma sağlama alanı ise 18-20 kilometre menzil ve 10 kilometre irtifa olarak ifade ediliyor. Düşman kuvvetlerin havadan yapacakları saldırıları da özel elektronik radar ve optik cihazları ile önceden etkisiz hale getirebiliyorlar.

Ateş donanımı ve önleme karıştırıcı sistemleriyle bugün Pantsirler dünyanın en iyi, en etkin, en ileri hava savunma sistemlerinden birisi olarak görülüyor.

Ayrıntılarını verdiğim Panzir sistemleri ile ilgili teori bana oldukça makul geliyor; ama dediğim gibi bu da sadece bir teori.

6 Eylül'de ne oldu? Bunu bizim de bilmemiz şart; çünkü İsrail uçaklarına ait yakıt tankları bizim topraklarımıza düştü. Türkiye bu konuda açıklama talep etti; henüz cevap alamadı; ama almamız da şart. Alırsak belki dünya 6 Eylül'de ne olduğunu Türkiye vasıtasıyla öğrenebilecek.

zaman



Bu yazı 1,078 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,933 µs