En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Türkiye Kuzey Irak'ta, bütün bölge tetikte…



Kamuoyu sınırötesi harekatı tartışırken Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak'ta girdi bile. Dağlıca'daki saldırıdan hemen sonra başlayan operasyon, niteliği ve kapsamı henüz netleşmese de devam ediyor. Kaç asker Irak topraklarında, nereleri vuruyorlar, ne tür bir operasyon taktiği izliyor henüz kamuoyu bu konularda bilgilendirilmiş değil. Kanlı saldırı henüz Türkiye'ye ulaşmadan, gece 01-02.00 sıralarında çatışmalar devam ederken aynı anda Silahlı Kuvvetler mensupları Kuzey Irak'a giriyordu.

Aynı gece, öncü olarak beş tim sınırı geçti. Ardından on üç tim daha gönderildi. Sınırötesinde uzun zamandır bulunan, operasyonlar yapan birlikler zaten vardı. Bu yeni sevkıyattan sonra nakiller devam ediyor. Yani Türkiye konuşurken, ne yapılması gerektiğini tartışırken, Ankara-Bağdat-Washington-Erbil arasındaki söz düellosu ya da gizli pazarlıklar devam ederken TSK mensupları yapmaları gerekeni yapmaya başlamıştı bile.

Ancak bölgeden gelen haberler oldukça endişe verici. ABD ve İsrail'in, Türkiye'nin operasyonuna karşı peşmerge birliklerini sınır bölgelerine yığmasının, tüm silahları Türkiye'ye çevirmesinin ötesinde, bölgeye sürekli silah sevkıyatı yaptığı, büyük bir çatışma olması riskinin oldukça yüksek olduğu bildiriliyor.

Bunlar olurken, krizin bize yansıyan bölümünde siyasi arayış devam ediyordu. ABD, Türkiye'yi uyarmaya, tek yanlı hareket etmemesi konusunda ikna etmeye, uyarılar işe yaramayınca da “birlikte operasyon yapalım” demeye başladı. Bağdat yönetimi, ABD'nin tavrına paralel biçimde “birlikte hareket edelim” derken Kuzey Irak yönetimi, Türkiye'ye açık tavır almayı, yer yer “yapabileceğimiz bir şey yok” demeyi sürdürüyordu. “PKK'ya gücünüz yetmez”, ile “Türkiye'ye karşı savaşırız” arasındaki ikilemi yaşıyordu.

Ankara ise, dünya kamuoyunu ikna etme yolunda adımlar atıyordu. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bölge ülkelerinde ikna turu yapıyordu. Dahası, dünya basını, günlerdir Türkiye'nin tavrını “terörle mücadele kapsamında bir operasyon” olarak değil, “Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgali”, “savaş”, “bölgesel kriz” ve “Türk-Amerikan ilişkilerinde sorun” olarak algılıyor veya pazarlıyordu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak bizim Irak'a olan bazı ihracat kalemlerinde, önümüzdeki günlerde herhangi bir yaptırıma gidebiliriz” derken, Türkiye'nin karşısında oluşturulan koalisyon da Suriye'deki Kürtleri harekete geçirmeye çalışıyor.

Bu gelişmeyle bir bağlantısı olup olmadığını bilmediğim ancak dikkatimi çeken çok önemli bir olay daha var: Ermenistan'a ilk resmi ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün sabah Ermenistan yönetimini şaşırtan bir karar alarak; “Ülkemde önemli işlerim çıktı. İzninizle hemen İran'a dönmem gerekiyor” sözleriyle kahvaltıdan sonra uçağına bindiği gibi apar topar Tahran'a döndü. Bu garip duruma ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Kuzey Irak'taki operasyonun boyutlarını tam olarak şu an itibariyle bilmiyoruz. Ama benim çok ciddi endişelerim var. Endişem ABD ve İsrail'in bölgedeki silah yığınağından kaynaklanıyor. Bu ülkelerin PKK veya Türkiye'nin karşısına çıkacak güçlere vereceği lojistik destekten kaynaklanıyor. Dahası, bir kaç yıldır bölgede stoklanan, Türkiye sınırına yakın bölgelere yerleştirilen füzelerden kaynaklanıyor. Ve dahası, K. Irak'ta çatışmalar artarsa, yayılırsa, başka bir boyut alırsa, Türkiye'nin bir çok bölgesinde patlamaların olmasından kaynaklanıyor. Bir endişem daha var, söylemeliyim: Blackwater gibi güvenlik şirketlerinin bu savaşta ihale alması ihtimalinden ürküyorum.

Bir çok kez burada aktardım. Bunlardan sadece birinde aktardığım bilgiler şöyleydi: :

Peşmergeler, yoğun olarak Türkiye sınırına yakın bölgelere yerleştirildi. 6 bin peşmerge Kerkük'e, 2 bin tanesi Musul'a, 3 bin peşmerge de Türkiye sınırına yerleştirildi. İsrail'den K.Irak'a büyük miktarda füze sevkıyatı yapıldı. Ağır silahların olduğu, füze rampalarının olduğu 3 TIR dolusu silah ve mühimmat peşmergelere nakledildi. Bunlar sadece bir partide olan sevkıyattı. Bu hazırlıklar ne için? ABD ve İsrail Kürt birliklerini neden ağrı silahlarla donattı? Bu hazırlıklar İran için mi? Türkiye için mi? Yoksa Türkiye, Kerkük bahanesiyle bölgeye çekilip İran'a karşı cepheye mi sürülecek?

Bu çıkış bir operasyonla sınırlı kalır mı? İran'ın tavrı ne olur? Ahmedinejad'ın apar topar dönüşünün bugünkü krizle ne ilgisi olabilir? Kriz Suriye'yi de içine alır mı? Bölgesel niteliği artınca ABD'nin pozisyonu ne hal alır? Bütün bu soruların cevapları, endişe ettiğimiz gibi gelişirse, bölgesel savaş kapıları aralanmaz mı? Kuzey Irak meselesi bir anda ABD ve müttefiklerinin İran'a yönelik harekatına dönüşür mü?

Önümüzdeki günlerde bunları tartışacağız, izleyeceğiz….

yenişafak



Bu yazı 1,039 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,645 µs