En Sıcak Konular

Cengiz Çandar


Cengiz Çandar
0 0 0000

Beyaz Saray'dan çıkan sonuç: PKK'nın tasfiyesi süreci



Sonucu, günlerdir merakla beklenen Beyaz Saray'daki Tayyip Erdoğan-George W.Bush görüşmesinden "olması gereken" çıktı. Hatta, "olabilecek en iyi sonuç" çıktı.

"Kötü" sonuç çıkması ihtimali var mıydı?

Evet, vardı. Şu iki sonuçtan biri çıkabilirdi ve her ikisi de "kötü" olurdu:

1- Türkiye'nin Washington'daki görüşmeden, ABD ile "ipleri kopartacak"

cinsten bir duyguyla ayrılması ve Türkiye için "büyük tuzak" olacak Kuzey Irak'a yönelik "büyük çaplı bir kara operasyonu"na mecbur kalması;

2- Türkiye'nin ABD ile birlikte PKK'ya karşı hiçbir şey yapamayacak olmasını yani "eylemsizliği" getirecek, yeni "oyalama vaatleri"yle görüşmeden çıkması.

Her ikisini ya da ikisinden birini ortaya çıkaracak bir sonuç yerine "en optimal" sonuçla bitti Erdoğan-Bush görüşmesi.

Erdoğan-Bush görüşmesi günü Akşam gazetesinde yayımlanan söyleşimde, çeşitli vesilelerle bu köşede ve çeşitli televizyon ekranlarında dile getirdiğim "senaryolar"dan söz etmiştim ve "üç senaryo"dan birincisi olarak şöyle

demiştim:

"ABD, kısa süreli ve sınırlı bir alanı kapsayan bir operasyon için yeşil ışık yakabilir ve 'Bunun için lojistik ve istihbarat desteği veririz'

diyebilir ki, bu en iyi ihtimal."

Olan da budur.

 

***

 

New York Times gazetesi dünkü sayısında görüşmenin ardından "Beyaz Saray, Amerikan yetkililerinin Kuzey Irak'taki Kürt (PKK) mevzilerine sınırlı darbeler diye tanımladığı operasyonun olabileceğine karşı çıkmadı" diye ilginç bir "bilgi" iletti.

Türkiye, tahripkâr sonuçları önümüzdeki yıllara yayılabilecek çok tehlikeli boyutlar içeren bir "kriz"in kapısından döndü. Hatta, şunu -abartmalı gözükse bile- diyebiliriz ki, 1 Mart tezkeresinin Türk-Amerikan ilişkilerinde verdiği hasar ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a ilişkin "hareketsiz seyirci" kalması durumu, tümüyle değilse bile, 5 Kasım Erdoğan-Bush görüşmesi sonucunda büyük ölçüde aşıldı.

ABD Başkanı'nın üzerine basa basa "PKK, ABD'nin düşmanıdır" diye ilan etmesi küçümsenecek bir gelişme değil. PKK, önceki günden itibaren bir "yeni sıfat"

kazanmıştır: ABD'nin düşmanı.

PKK cinsinden bir silahlı grup için "ABD'nin düşmanı" sıfatının, "ölümcül"

bir etki yaratması kaçınılmazdır.

Peki, bu "düşman"a karşı "elle tutulur" adımlardan söz edebilir miyiz; yoksa bu lafta kalmaya mahkûm öylesine söylenmiş bir söz olarak mı kalacak?

Bush'un sözlerine kulak verelim:

"PKK'dan korunmak için birlikte nasıl çalışacağımız üzerine konuştuk. Daha iyi bir istihbarat paylaşımı üzerinde durduk. İnsanları öldürenlerin peşine düşmek için iyi istihbarata ihtiyacınız vardır. Ve askerlerimizin sürekli temasta bulunması gereği üzerinde durduk. Bu amaçla Başbakan ve ben, üçlü bir düzenleme kararı aldık, onun ordusunun iki numarası bizimki ile ve General Petraeus'la temasta bulunacak."

Bu düzenleme, 14 ay önce emekli General Ralston'un Washington, emekli Orgeneral Edip Başer'in Ankara tarafından atanarak, Bağdat'taki Irak Güvenlik Bakanı ile birlikte, hiç işlemeyen bir "eşgüdüm mekanizması"

oluşturmasına benzemiyor. Bu "operasyonel" bir düzenleme. Görev başındaki muvazzaf unsurların, Irak'ta yani sahadaki bir numaralı Amerikalı komutan General David Petraeus ile birlikte "operasyonel" bir çalışma birimi kurması anlamına geliyor.

Bush, ayrıca, "Başbakan'a Irak'ın Kürt bölümündekilerle çok dikkatli ve yakın biçimde, bu kişilerin (PKK) hareketine karşı koymak PKK liderliğinin yerini belirlemek ve faaliyetlerini durdurmak için birlikte çalıştığımız konusunda güvence verdim. Bu yöndeki ilk adım askerlerin serbest bırakılmasıdır" dedi.

Yani, ABD, bugüne dek olmadığı biçimde "PKK ile mücadele"nin içine adımını atmıştır ve bu, bir bakıma, zamana yayılacak olsa bile "PKK'nın tasfiyesi süreci"nin başlangıcına işaret ediyor.

 

***

 

Bu noktada, Başbakan Tayyip Erdoğan'a da "hakkını teslim etmek" gerekiyor.

Tayyip Erdoğan, herhangi bir siyasi liderin altından kolay kalkamayacağı çetin ve karmaşık boyutlar taşıyan bir "kriz"i olumlu sonuca doğru yönlendirmek anlamında başarılı yönetmiş sayılmalıdır.

Nitekim, İngiltere'nin en nüfuzlu, ciddi gazetesi The Times, dün, bakın ne

diyordu:

"Kamuoyu nezdinde, Başkan Bush ve Türk Başbakanı Recep Erdoğan arasındaki dünkü görüşmenin içerdiği tehlikelerden daha fazlası pek ender

görülebilirdi: PKK gerillalarını zaptürapt altına almak için işlerliği olacak bir plan üzerinde anlaşamamak, ABD ile Türkiye arasındaki 56 yılık askeri ittifakı, Kuzey Irak'ın istikrarını ve Irak'ın kendisinin bütünlüğünü riske sokacaktı... Başarı, Türklerin PKK cinayetlerine karşı tutuşan öfkesi sonucunda Türk birliklerinin Irak'ın kuzey sınırına yığıldığı ve çatışmanın kaçınılmaz gözüktüğü iki hafta öncesinde, birçoklarının umut edemeyeceği ölçüde, şimdi, mümkün gözüküyor. Başbakan Erdoğan'ın kendisi, direnci ve diplomasisi ile övgüyü hak ediyor."

Bush, görüşme sonrasında, kameraların önünde Tayyip Erdoğan'a "Size gösterdiğiniz liderlikten ve ülkenizin ortaya koyduğu güçlü örnek olma halinden ötürü teşekkür ediyorum. Ve sizi ve partinizin oldukça çarpıcı

(seçim) zaferinizden ötürü tebrik etme şansını kullanıyorum" diye hitap etti.

Geldiğimiz noktada, kimse "yanlış" yapmasın; Washington, daha doğrusu, bizzat Bush, AK Parti sivil iktidarını "tescil" etmiştir, böylece ve ayrıca "olağanüstü hal" uygulamasına giden Pakistan'daki Pervez Müşerref rejimine eleştiri getirerek, Müşerref'in üniformasını çıkarmasını isteyerek ve Türkiye'yi Pakistan'a örnek olarak göstererek, Türkiye'nin rejimi üzerine düşürülen "sivil-asker tartışması"na nokta koymuştur.

Türkiye, Washington'da sadece PKK'ya karşı ABD'yi "kazanmak"la kalmadı; Beyaz Saray görüşmesi, bir de Türkiye'nin "iç rejim" tartışmasında AK Parti'

nin seçim zaferiyle oluşan iktidarını tahkim etmiş oldu.

Türkiye, PKK'ya karşı içeride ve dışarıda daha rahat. Keza, Tayyip Erdoğan, PKK'ya ve diğerlerine karşı...

referans



Bu yazı 1,048 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Mart 2012 'İç savaş salgını' ve 'korunma yolları'...
    • 8 Şubat 2012 Türkiye, Suriye'de savaşa mı gidiyor?
    • 13 Temmuz 2011 Diyarbakır DTK'nın, BDP Ankara'nın
    • 22 Haziran 2011 Türkiye'nin doğru Suriye pusulası
    • 14 Haziran 2011 Yeni anayasa için AK Parti-BDP-CHP uzlaşması
    • 13 Mayıs 2011 İktidar Kürt sorununu anlamalı
    • 16 Nisan 2011 AK Parti'nin Güneydoğu'da 'siyasi ricatı...'
    • 12 Nisan 2011 Aday listelerini okuma kılavuzu
    • 1 Mart 2011 Hoca ve 28 Şubat'ın cenazesi
    • 22 Şubat 2011 Libya: Osmanlı dominosu ve Bingazi'deki kan davası
    • 19 Şubat 2011 Ergenekon faturası
    • 5 Şubat 2011 Mısır'ın tarih yazdığı gün...
    • 8 Ocak 2011 Hizbullah tahliyesi mi rönesansı mı?
    • 5 Kasım 2010 TAK, ne kadar PKK, ne kadar 'Ergenekon?'
    • 29 Ekim 2010 'Tek Cumhuriyet'in iki Ankara'sı
    • 26 Ekim 2010 Bu gidişle katilden çocuk yaratılacak
    • 6 Ekim 2010 Washington'daki Türkiye
    • 1 Ekim 2010 Daha seyahatin başı, çözümün eşiği değil...
    • 29 Eylül 2010 Türkçeye onurunu iade edin
    • 21 Eylül 2010 Hakkâri provokasyonuna inat

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,452 µs