En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

Aba altından sopa göstermek



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üç günlük Azerbaycan ziyareti dün sona erdi. Bu seyahat sırasında özellikle Ermenistan’a yaptığı çağrı çok önemliydi. Bu sözler belki Ermenistan’da ‘aba altından sopa gösterme’ gibi algılanmış olabilir ama bölgedeki reel politik durumu yansıtması bakımından kayda alınmalıdır.

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına ilave olarak Bakü-Tiflis-Erzurum gaz hattı, Kars’a kadar uzanan demiryolu projesi ve Avrupa ile Asya’nın iki yakasını bir araya getiren Boğaz’daki Marmaray Projesi, Çin’den Avrupa’ya uzanan stratejik bir enerji, iletişim ve ulaşım koridoru olacak.

Cumhurbaşkanının benzetmesiyle anlatmak gerekirse, Çin’de trene binip Kars’dan Türkiye’ye girdikten sonra Boğaz’ın altından geçerek Avrupa’ya demiryolu hattından kesintisiz geçmek mümkün olacak. Ayrıca Kafkas petrolleri ve gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınabilecek. Buna bir de Türkiye’nin muhtemel AB üyeliğini ekleyin.

Bu dev projeler, bölgedeki tüm dengeleri alt üst edecektir. Ama bunun için bölgede barış ve istikrar ortamına ihtiyaç vardır. Türkiye’nin önümüzdeki süreçte oynayacağı kilit rolü içine sindiremeyenler, bu ortamı sabote etmek isteyebilirler. Nitekim son dönemde tırmanan terör olayları ve gündemden düşürülmeyen soykırım iddiaları, bu kapsamda değerlendirilmelidir.


Ya zengin olursun ya periŞan


Gül haklı olarak Ermenistan’a çağrıda bulunuyor: Eğer siz de bölgede artan refahtan pay almak istiyorsanız, bu kervana katılın. Yani demek istiyor ki, ya zengin olursunuz ya da yoksulluğun pençesinde kıvranırsınız.

Ama Kafkasya öyle bir bölge ki, tarih boyunca en babayiğit hükümdarlık bile 50 yıldan fazla egemenlik sürememiş. Çatışmaların en yoğun yaşandığı bir bölge burası. Tek istisna, SSSB. Onların da ömrü 70 yıl sürmüş.

O nedenle Cumhurbaşkanı Gül, Gence Sanat Müzesi’nde Şeyh Şamil’in kılıcını eline aldığında, ‘Burası Kafkasya, her zaman kılıcın kınında olması lazım’ dedi. Yani, her an büyük bir tehditle karşı karşıya kalabilirsiniz, ihtiyatlı olmak gerekir.

Türkiye, bunun farkında. Dünya da Türkiye’nin farkında. Özellikle sınır ötesi operasyon opsiyonu masanın üzerine konduktan sonra Türkiye büyük ilgi odağı oldu. Daha da ötesi, Türkiye küresel oyuncu olarak uluslar arası arenada gücünü her geçen gün daha da çok hissettiriyor.


Ankara’ya lider akını

Bakın, yakında Suudi Kralı Türkiye’ye geliyor. Ürdün Kralı sırada.. İsrail Cumhurbaşkanı Simon Perez ve Filistin Lideri Mahmut Abbas Ankara’ya eş zamanlı olarak geliyorlar. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Ankara’nın konukları arasında.

Yakında toplanacak Ortadoğu Konferansı’nda bölgesel sorunlar ayrıntılı olarak masaya yatırılacak ama Ankara’daki bu ikili temaslar, bölgesel sorunların farklı perspektiften değerlendirilmesi bakımından önemli. Gül şöyle diyor: ‘Herkes Türkiye’ye gösterilen önemin farkında.’

Ama Türkiye de olup bitenleri Ankara’dan izlemiyor. Başbakanın ABD ve İtalya gezisi sürerken Gül’ün ilk resmi ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştirmesi, hatta Ermenistan sınırına 60 kilometre mesafedeki Gence’ye (ilk kez bir Türk devlet adamı ziyaret ediyor) gitmesi mesaj yüklüdür.


Gül yine yollarda


Cumhurbaşkanı, aralık başında Türkmenistan’a gidiyor. Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan programları da yapılıyor. Geçmişte ‘ağabey’ diye tanıtıp daha sonra unuttuğumuz bu bölgelerde yeni ilişki konsepti geliştiriliyor. Gül, bu durumu şöyle anlatıyor: ‘Sadece heyecanla hareket ederseniz netice alamazsınız. Ruhla realizmi birleştirmek gerekiyor.’

Bu arada müzakere masasına oturduğumuz AB süreci unutulmuş değil. Açıklanan son AB İlerleme Raporu’ndan gerekli dersler çıkarılmış. Gül, ‘Önemli olan Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını bilerek bu reformları yapmasıdır. Keşke bunlar daha önce yapılsa ve müzakereler daha önce başlasaydı durum daha farklı olurdu’ diyor.

Yerden göğe kadar haklı. Ama geriye takılıp kalmamak lazım. Türkiye’nin son 5 yılda yeniden şekillendirdiği bu vizyonu sürdürülebilirse, Türkiye, dünya siyasetini etkileyen küresel bir oyuncu olarak yıldız ülke olacaktır.

Düşünün; Çin’den Avrupa’ya uzanan stratejik koridorun tam göbeğinde bir ülkesiniz, AB üyesisiniz ve Kafkasya AB’nin komşusu...

Kimileri ‘Bunlar hayal’ diyebilir. Dün hayal gibi görünen Bakü-Ceyhan-Petrol hattı gibi dev projeler gerçekleşti, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temeli gelecek yıl atılıyor. Gül’ün dediği gibi, önümüzdeki dönem yeni hayallerin gerçekleşeceği dönem olacak.

Yeter ki zihnimizdeki prangaları söküp atalım ve ayaklarımızı birbirine bağlamayalım...

star gazetesi



Bu yazı 1,217 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,152 µs