En Sıcak Konular

Erdal Şafak


Erdal Şafak
0 0 0000

Brüksel'deki konferans



Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin parlamenterlerinden oluşan Avrupa Parlamentosu hem siyasal, hem de mekân açısından çok parçalı yapıya sahip.
Parlamento bünyesinde bağımsızları da sayarsak 9 grup bulunuyor. Mekanları ise üç kente dağılmış durumda: Genel kurul Strasbourg'da toplanıyor, komisyonlar Brüksel'de. Genel sekreterlik ve hizmet birimleri ise Lüksemburg'ta çalışıyor.
İşte Parlamento bünyesindeki 9 gruptan biri olan Birleşik Solİskandinav Yeşil Sol'un (komünistler ile antiliberallerden oluşuyor, 41 üyeye sahip) girişimiyle kurumun Brüksel'deki binasında "AB, Türkiye ve Kürtler" konulu konferans düzenlendi. (2004'ten beri her yıl yapılıyor)
Geçenlerde hayatını yitiren yazar Mehmed Uzun'un anısına ithaf edilen iki günlük konferansa önemli isimler katıldı: Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı başrahip Desmond Tutu, yine Nobel Barış Ödülü kazanmış olan İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Nobel Edebiyat Ödülü almış olan İngiliz yazar Harold Pinter, Amerikalı dil bilimci ve düşünür Noam Chomsky gibi...
Elbette Türkiye'den de epey katılımcı vardı: Ahmet Türk, Leyla Zana, Nurettin Demirtaş, Doğu Ergil, Yaşar Kemal, Baskın Oran, Prof. Dr. Cengiz Güleç...
Ve elbette AB'den de aşina isimler toplantıları izleyip konuşmalar yaptılar: Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa Parlamentosu üyesi Feleknaz Uca...

Tehlikeli sularda yüzmek
Kürt Ulusal Kongresi (sürgündeki Kürt Parlamentosu) üyelerinin, Avrupa'ya iltica etmiş eski DEP milletvekillerinin ve Türkiye'nin iadesini istediği PKK'lıların da konferansta boy göstermelerini bir yana bırakıp, iki konuşma üstünde durmak istiyoruz.
İlki Leyla Zana'nın. Avrupa Parlamentosu'nun "Saharov Barış Ödülü" verdiği Zana, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Kürt sorununun çözümü için AB ile Türkiye hükümetinin büyük sorumluluk taşıdıklarını" söyledikten sonra şöyle dedi: "Fakat AB sözcüleri ile hükümet sözcülerinin söylem birliği sorunu hafifletmek yerine ağırlaştırıyor."
Leyla Hanım'ın sözünü ettiği "Söylem birliği" ne? DTP'nin PKK'nın saldırılarını kınaması ve terör örgütüyle arasına mesafe koyması. Ama konuşmasında bu konuda en küçük bir işaret bile yok. Tam tersine, "Çözüm arayışlarında Öcalan'ın rolünün önemi"nden dem vurup durdu.
Aynı şekilde DTP Meclis Grubu Başkanı Ahmet Türk de "Demokratik çözümden sapmayacaklarını" vurguladığı konuşmasında PKK terörüne hiç değinmedi. Hem de daha iki gün önce "Zaman" gazetesindeki röportajında "PKK ve Öcalan'ı çok rahat eleştirebiliyorum. Bugüne kadar PKK tarafından çok ciddi eleştiriler aldım. Vicdani doğrularımı kimse için değiştiremem" demiş olmasına rağmen.
Dahası onlardan önce kürsüye çıkan Lagendijk, gözlerinin içine baka baka ve üstüne basa basa, "DTP, PKK'nın stratejisini ve saldırılarını onaylamadığı konusunda yüzde 100 güvence vermeli. Bu konuda çok açık olmalı" dediği halde.

AB'nin CHP'ye bakışı
Lagendijk aslında DTP'ye yol ayrımına geldiği, PKK terörüne karşı kesin ve inandırıcı duruş sergilemezse kendi sonunu hazırlayacağı uyarısında bulunuyor.
Çünkü Avrupa ülkeleri belki de ilk kez olarak PKK'ya karşı Türkiye'ye hiç firesiz destek veriyorlar. (Zaten konferansta söz alan yabancıların tümü terör örgütünü açıkça kınadılar)
Ve çünkü Avrupa, terörü kınamayan siyasal partilerin kapatılmasını onaylıyor. Bunun son örneği, İspanya'da ETA'nın son saldırısını kınamayan Milliyetçi Bask Hareketi (ANV) partisinin yasadışı ilan edilmesi için hukuk işlemlerin başlatılması oldu.
AB'nin bu konudaki kararlılığını en açık biçimde sergileyen Lagendijk'in konuşmasının yalnızca bir bölümüne katılmıyoruz. Şöyle: "Kürt sorununun çözümünde Kürtler'den en fazla oy alan partiler olan AK Parti ve DTP, Meclis'te çalışabilirler. CHP ve MHP yanlış yöndeler. Onları unutun."
Lagendijk bizce ciddi, hatta vahim bir hata yapıyor. CHP, Doğu ve Güneydoğu'dan oy almamış olabilir. Baykal'ın son açılım mesajına kadar yanlış politikalar da izliyor olabilir. Ancak, Cumhuriyet'i kuran parti olarak, meşru ve tarihi bir ağırlığa sahip bulunan CHP'nin destek ve katkı vermediği hiçbir girişimden sonuç alınamaz.

sabah



Bu yazı 944 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Temmuz 2012 Körfez'e büyüteç
    • 22 Temmuz 2012 Tarih yolları kesiştirince...
    • 4 Nisan 2012 Demokrasiyi taçlandırmak
    • 1 Nisan 2012 Suriye aktörleri
    • 4 Mart 2012 Fıkra gibi
    • 1 Şubat 2012 Konsey'i beklerken
    • 16 Ekim 2011 1961 Ekim'i
    • 26 Eylül 2011 New York'tan dönüş gündemi
    • 20 Ağustos 2011 Şam'la satranç
    • 12 Ocak 2011 Aslında biz bize yeteriz
    • 8 Ocak 2011 Referandum
    • 26 Aralık 2010 Krizin öbür yüzü
    • 27 Kasım 2010 Senede bir gün
    • 18 Kasım 2010 Savaş Lordu
    • 16 Kasım 2010 Beşik sallanıyor
    • 9 Ekim 2010 Sri Lanka modeli
    • 26 Eylül 2010 Dolmabahçe'de medyatik kahvaltı
    • 28 Ağustos 2010 BDP'lilerin söylemleri
    • 30 Haziran 2010 Ortaklık
    • 15 Mayıs 2010 Atina'dan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,781 µs