En Sıcak Konular

Leyla İpekçi


Leyla İpekçi
0 0 0000

Medyanın 'resmî seçkinleri' nasıl bir cumhuriyet arzuluyor?



Fazıl Say; "Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı, biz yüzde 30, onlar yüzde 70. Bizi dışlıyorlar." diyerek Köşk'e davet edilmediğinden yakındı. Kendini Cumhuriyetin resmî seçkini addedenler fırsat bu fırsattır diyerek derhal Say'a tepki duyanlara had bildirmeye başladılar: Say'ın endişelerini anlamalıymışız. Zira Say, türban serbest kalsın diyerek veya soykırım oldu diyerek ülkesine küfretmiyormuş.
Endişesini dile getiriyormuş. (Bu tarz cümlelerdeki ikiyüzlü ahlakçılık üzerine bugüne dek çok yazdım.) Ama büyük bir maharetle bu tür çapraz bağlantılar kurarak bizi gerçeklikten koparmaya çalışanlar bu kez de kendi bilinçaltlarındaki tortuları temizleyemediklerinden etrafa 'karanlıklarını' saçıyorlar durmadan. Karanlığınızın gözlerine bakıyorum ve soruyorum:

'Biz' ve 'onlar' şeklindeki söylemin en 'ılıman' koşullarda bile bir ayrımcılık olduğunu, kaba genellemelerle kendi halkının büyük bir kısmını düşman ilan ettiğini söylemeyelim mi? Say'ın endişesini anlamak adına: Halkı 'iyi biz' 'kötü İslamcılar' şeklinde bölmenin korku ve nefret üreten bir dil oluşturduğunu, bundan içte ve dışta kimlerin nemalanacağını sormayalım mı? "Adaletli olan değil, güçlü olan haklıdır" demeye getirmenizin altında yatan faşizanlığı her seferinde hatırlatmayalım mı?

Tesettürlülere karşı gazetelerinizde yürütülen son derece aşağılayıcı söylemler sonucu türbanlıların dükkânlarda, asansörlerde, sokaklarda sözlü tacize ve hakarete uğradığını söylemeyelim mi? Yarın öbür gün ya bir kadını sırf başörtülü olduğu için vurmaya kalkarlarsa ne olacak diyerek biz de endişelerimizi dile getirmeyelim mi? (Zaten bu konuda önceden mimli değil misiniz?) Bir kesimin 'son kalemiz' dediği cumhurbaşkanlığı makamı için 'mücadele' sürerken Türk-Kürt kutuplaşmasının nasıl körüklediğini, şehit cenazelerinin nasıl kan siyasetine alet edildiğini sormayalım mı? Yirmi yıldır bir türlü bitirilmeyen PKK ile mücadeleden hangi kişi ve kurumların nemalanmakta olduğunu da size sormayalım ve rahatça yaslanalım mı arkamıza?

Bunca zaman bu ülkenin çeşitli şehirlerindeki kiliselerde görev yapan rahiplerin iki yıl gibi kısa bir süre zarfında gençlerin intikam ve nefretini kazanması Say'ın endişelerini anlayalım diyenleri hiç endişelendirmiyor mu? Nasıl oldu da hayatında bir tek misyoner veya rahip görmüş değilken halkımızın yüzde 75'i -yapılan araştırmalara göre- en büyük tehdidin misyonerlerden geldiğine inanıyor?

Bugüne dek bu tür kutuplaşmaları besleyen en çok da sizin manşetleriniz, köşe yazılarınız ve zihni teslim alan ima dolu söylemleriniz değil miydi? Hrant Dink'in 301'den yargılanırken, asla kast etmediği bir cümle yüzünden tamamen haksız yere hedef gösterilmesinde sizin bu türden imalarla bezeli manşetlerinizin hiç mi payı yoktu? Onun katledilişi ve mahkemede birçok delilin karartılması, Hıristiyanları diri diri kesen gencin itiraf kayıtlarının hasıraltı edilişi, Şemdinli'de bomba atarken halk tarafından kıskıvrak yakalanan askerlerin tahliye edilmesi gibi konulardan hiç endişe duymamanız bizi sahiden korkutmasın mı ülkenin geleceği adına?

Neyi savunuyorsunuz? Yüzde 70'lik bir nüfus toptan tehdit olarak kabul edilsin ama banka hortumlayanlar, silah ve uyuşturucu tacirliği yapanlar, AB'yi sözde ister görünüp aslında kendi ekonomik güçlerini yitirecekler diye Türkiye'yi son derece 'karanlık' gösteren her türlü kumpası el altından destekleyenler mi yayılsın iyice koltuklarına? Bürokrasiyi çıkarlarına göre kuran yüzde 30'luk bir azınlık hep kendi sultasını sürdürsün diye gerektiğinde militarist dile sığınsın, gerektiğinde milli hassasiyetlerimizi kışkırtarak gençlerin adam kesmesine çanak tutsun.

Ama bu arada: Halkın yüzde 70'i daima mağdur edilmeye devam etsin. Mağduriyet de kendi seçkinlerini üretiyor maalesef ve kutuplaşma artıyor. Bu cumhuriyetin size verdiği nimetleri ötekiler için de isteyeceğiniz yerde cumhuriyet elden gidiyor diye kızıştırdığınız gençlerin din veya devlet adına suç işlemesine meşruiyet kazandırıyorsunuz. Acaba ne adına?

zaman



Bu yazı 868 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 10 Haziran 2008 'Temel ilkelerin iktidarı'yla evrensel adalet mümkün mü?
    • 3 Haziran 2008 Barış Meclisi'nde, barışın ortak diliyle
    • 27 Mayıs 2008 Adaletin merkez ve çevresi
    • 20 Mayıs 2008 Güneydoğulu dillerde yaşamak
    • 13 Mayıs 2008 Orta Anadolu; Modern yerellikler, çoğul kimlikler
    • 6 Mayıs 2008 Asıl gayrimüslimler çekti bu ittihatçı zihniyetten!
    • 29 Nisan 2008 Adaleti hangi dil ile talep edebiliriz?
    • 22 Nisan 2008 Özgürlük ve barıştan korkanların 'Tam bağımsız Türkiye'si
    • 15 Nisan 2008 Hakikat, ideolojik birimlerle ölçülemez
    • 8 Nisan 2008 İktidardan indiriliş öyküleri: Hep aynı kelimelerle
    • 30 Mart 2008 Ateş ve bahçe
    • 25 Mart 2008 Taraf gazetesi nasıl 'İslamcı ve AKP yanlısı' oldu?
    • 11 Mart 2008 Zalimin diliyle hakkı savunmak
    • 4 Mart 2008 Üniversiteye tarikatlar girecek diye çeteler mi girsin?
    • 19 Şubat 2008 Başörtülüler 'herkes için özgürlük' isteyince...
    • 12 Şubat 2008 Korku tutsaklığından özgür düşünce çıkar mı?
    • 5 Şubat 2008 Ilımlı İslam, laiklik ve 'emperyalizm işbirlikçileri'
    • 31 Ocak 2008 Halkların 'kendi olma özgürlüğü'
    • 29 Ocak 2008 Türbandan korkanlar neden adaletsizlikten korkmuyor?
    • 27 Ocak 2008 Biricik olmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,428 µs