En Sıcak Konular

Ömer Lütfü Mete


Ömer Lütfü Mete
0 0 0000

Yargının yargısız infazı



Başörtüsü yasağını kaldırma ihtimali belirir belirmez bir yüksek yargı adamının yaptığı tehdit, hukuk devleti ülkümüze darbedir! Elbette hukuk devleti olmayı bir yasağa indirgediğim yok!

Hukuk devleti ülküsüne darbe; siyasetçinin bir yasal düzenleme isteğine, en üst düzeyde yargı mevkiinden derhal ideolojik öfke ile yargısız infaza kalkışılmasıdır. Siyaset yargıya müdahale ediyordur... Fakat yargının siyasete müdahalesi, çoğu zaman, siyasetin yargıya müdahalesinden daha baskındır. Aslında iyi siyasetçi, yargıya müdahale etmeyi istemez.

İyi yargı adamı da siyasete müdahaleye heveslenmez. Kötü siyasetçi ise, iyi yargı adamına müdahale etmek istese bile beceremez. Fakat kötü yargı adamı, siyasete müdahale etmek isterse, siyasetçinin yargıya müdahale girişiminden daha kolay maksadına erişir. Hukuk devleti bilincinden yoksun ama kurnaz siyasetçi yargıya müdahale etmek isterse bunu, iktidar gücüyle değil başka yöntemlerle yürütür. Maddi tamahı kamçılamak, ailevi veya şahsi kabahatler üzerinden şantaja maruz bırakmak gibi...

Bela da buradadır. Pek çok siyasetçi ve hukukçu, sağ iktidarlara karşı genellikle ideolojik nefretle 'yargıya müdahale' suçlamasında bulunur. Elbette bunlarda gerçeklik payı da vardır. Fakat suçlamaların temeli hukuki kaygıdan çok siyasi ve ideolojik hesaba dayandığı için yargı terbiye ve kültürümüzü geliştirmeye yaramaz! Siyasetin yargıya müdahalesi, büyük ölçüde yargının kendi kendisine ettiği kötülüklerden doğar.

Yargıyı solumsu bir ideoloji gibi algılayıp yaşayan yargı adamı sağ iktidarın hedefi olur. Sağın haklı gerekçesi de 'hukuk devleti' yerine 'yargı devleti' icat edilmesidir. Yargıya saygı gerilemişse bu, siyasetçinin müdahalesinden çok, yargı adamlarının duruluk, sadelik, yücelik, cesaret ve önyargısızlık gibi, olmazsa olmaz mesleki şartlar bakımından yaşadıkları zaaflardandır.

Fiilen devlet etmeye kalkışan yargı, siyasileşip hukuk devleti yolunu tıkayarak, çürür ve çürütür. Sen, her mazlum ve mağdura 'hiçbir dayanağım yoksa bile yargıçlarım var' diye güçlü bir güven yaşatacaksın... Dünya görüşüne ters bile olsa, haklıyı haksızdan ayırmak için kılı kırk yaracaksın... Sonra da siyasetçi gelip işine karışacak! Ne mümkün! Senin yanından bile geçemez!

24 ayar yargı adamı, siyasetçinin en iyisini bile kendine hayran ve hizmetkâr kılar! Şimdi de söz konusu açıklamada, herkese güven telkin edecek yargı adamını arayalım: 'Demokrasinin bir veya birçok kuralına uymayan veya cumhuriyetin temel ilkelerinden olan laik ve üniter yapıyı, demokrasiyi yok etmeyi amaçlayan ve de demokrasinin tanıdığı hak ve özgürlükleri yasa dışı yorumlarla tarif ederek oluşturulan siyasi projeleri öne süremeyecekleri...'

Ey hukukun ulu alfabesi! Sen söyle, bu suçların hangisini kim işlenmiştir? 'Laik ve demokratik yapıyı ve demokrasiyi yok etmeyi amaçlayan' cümlesindeki deliller nerededir? Başörtüsü yasağının kaldırılmasını istemeyi, Türkiye'nin laik, tekil devlet yapısını ve demokrasiyi yok etme amacına bağlamak, bir iddianame için dahi adli kültür ve terbiyeyi inkâr niteliğinde ağır bir ideolojik tavır değil midir?

bugün



Bu yazı 904 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Temmuz 2008 Kirli bilgi salgınına şüphe ilacı
    • 5 Temmuz 2008 Gelecek masada değilse devlet yoktur
    • 16 Haziran 2008 Herkese bir Ağlama Duvarı
    • 12 Nisan 2008 ‘Mütareke basını’ nasıl bir şey?
    • 14 Şubat 2008 Keçinin azınlık zorbalığı
    • 11 Şubat 2008 KİK medyasının intiharı
    • 9 Şubat 2008 Geçiçi işi kadro sanan laikçi
    • 19 Ocak 2008 Yargının yargısız infazı
    • 1 Şubat 2007 "Derin Çete!"

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs