En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Küresel finans krizi için kimler kurban edilecek?



İngiliz emperyal mirasının önemli merkezlerinden Chatham Hause'dan Rosemary Hollis, 2006 yılında, Ortadoğu ve Avrupa'nın geleceğine ilişkin adeta bir dehşet senaryosu çizmişti. “Europa and Middle East-Sectarian War Zone” başlıklı ve “Çatışma yaklaşıyor” alt başlıklı yazıdaki ürpertici senaryo şöyleydi:

“Avrupalılar için 20. yüzyılın sonları 2. Dünya Savaşı ile yakın zamanda çıkacak mezhep savaşının arasındaki dönem olacak. Bu savaş, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu olan bölgeyi tamamıyla yutup Avrupa'ya yayılacak. Devletler veya süper güç blokları ya da imparatorluklar arası bir savaş olmayacak. Bir iç savaşa benzeyecek. Yaklaşan çatışma çerçevesinde ordular, kıtalar veya ülkeler arasındaki jeo-stratejik fay hatlarında mevzilenmeyecek, savaşanlar daha ziyade siviller, siyasetçiler, polisler olacak. Kentler mahallelere, devletler internet ve örgütlü suç üzerinden başka yerlerdeki müttefiklerine bağlı etnik ve mezhepsel gruplara bölünecek. İhtilaflar kimlik üzerinden yaşanacak. Kaybedilenler hoşgörü ve toplumsal uyum olacak….. Leeds, Kopenhag, Marsilya, Halepçe, El Halil, Kerkük ve İskenderiye varoşlarında çatışma belli zamanlarda kanlı bir hal alacak. Avrupa devletleri ayakta kalacak ama liberal demokrasi pahasına. Ortadoğu'da bazı devletler çözülecek ve savaşın başladığı nokta bu olacak….”

Bu kâbus senaryosuna göre hoşgörü çağı sona erdi. Paris'ten İskenderiye'ye uzanan savaş, bir kimlikler savaşı olacak. Oluyor da… 21. yüzyılın dünyası güvenlik stratejileri üzerine inşa ediliyor. Ve bizler, bol süslü cümlelere, insan hakları ve demokrasi söylemlerine boğulurken dünya, sözün kalabalığının tam tersi istikamette hızla yol alıyor. Özellikle Soğuk Savaş sonrası insanlığın ortak umutları, hayalleri, hedefleri, kitlelerin dışında önceliklere sahip güçler tarafından sabote edildi. O günden bu yana güvenlik ve kimlikler üzerinden bir gerilimi hep birlikte yaşıyoruz. Hemen her toprak parçasında, hemen her ülkede benzer krizler hissediliyor. Bunlar şu ana kadar tanımlanan krizlerdi. Yukarıdaki senaryo kadar dehşetini henüz görmemiş olsak da, işaretlerini hissettik. Ve bu sürecin sonunu öngöremiyoruz.

Ancak şimdi, güvenlik krizlerinin, kimlik çatışmalarının ötesinde bambaşka bir gerçekle yüz yüzeyiz. Üstelik bu, insanlık tarihinin en eski sorununa işaret ediyor. Bu sefer, dünya sisteminin merkez organları benzer dehşet senaryolar yazıyor.


Aç insanlara kim öncülük edecek?

Aylardır izlediğimiz ama nedense hep üstü örtülen, yokmuş gibi gösterilen, hafife alınan küresel ekonomik krizin bugüne kadar öngörülenlerin dışında, nasıl bir dünya düzeni dayatacağını şimdiden tartışmaz zorundayız. Dünya finans sitemi büyük bir krizin içinde. Bu çöküşün etkisi nasıl azaltılabilir, çöküş ne tür siyasi ve sosyal sonuçlara yol açabilir açıkça tartışılmalı.

Dünya Bankası ve IMF liderlerinin açıklamaları yeterince ürkütücü değil mi? “Yüz binlerce insan açlığa mahkum olabilir.” Benzin fiyatlarını düşünenler bunu hiç düşünmemiş olmalı. Mısır'dan Bangladeş'e veya Haiti'ye kadar gıda savaşları kendini hissettiriyor. Dünyayı yöneten bu merkezlere göre bekleyecek zaman yok. Öyle ki, Haziran'daki G-8 zirvesini beklemek bile çok geç olacak. Birkaç ay içinde mutlaka bir düzenleme gerekiyor. Önerdikleri şey, 1929'daki “yeni Düzen”e benzer radikal bir girişim. Çünkü gıda fiyatları üç yıl içinde yüzde 83 arttı. Artmaya da devam edecek. Bazı ülkelerde ayaklanmalar başlayabilir….. Aç insanların öfkesini kontrol etmek mümkün olmayabilir.

Böylesine adaletsiz bir ekonomik düzen içinde, küresel krize ilişkin çözüm yolları da aynı şekilde adaletsiz bir seyir izliyor. Krizden kurtulmak için yüz milyarlarca dolar bankalara aktarılıyor. Finans sistemi ayakta tutulmaya çalışılıyor. İngiltere sadece geçtiğimiz hafta bankalara 55 milyar dolar aktardı.

Ancak çözüm bu değil. Adil bir dünya düzeni kurulmalı. Kitlelerin zenginlikleri, kaynakları finans baronlarına değil kitlelere aktarılmalı. Çünkü yoksulluk, bugünkü ekonomik sistemin bir sonucu.

Açık konuşalım: ABD'nin finansal sistemi çökmüştür. Acilen müdahale edilemezse bunun siyasi ve sosyal sonuçları olacaktır. Sadece fakir ülkelerde açlar sokaklara dökülmeyecek. Zengin ülkelerde de sosyal patlamalar yaşanabilecek. Çünkü bugünkü kriz, zenginlerin krizidir, fakirlerin değil.

Ancak bu bunalımda bile şeytanlık düşünüyorlar. Krizden kurtulmak için yüz milyonları aç bırakacaklar. Küresel sermaye kitlesel kıyım istiyor. Tıkanan sermaye sistemi, bir yol bulmak için kurbanlar arıyor. Batı'nın refah ülkeleri, bu refahı güvenceye almak için yer yüzünün hangi bölgelerine kana bulacak, düşünmeliyiz.

Yeni bir ekonomik sistem istiyorlar. ABD'nin, Avrupa'nın, Rusya'nın, Çin'in ve diğer merkez güçlerin acilen bir araya gelip çıkış yolunu bulmak için birlikte hareket etmesini istiyorlar. Yeni bir ekonomik sistem gerekiyorsa yeni bir siyasi sistem de gerekiyor. Ancak yirmi yıldır uğraştıkları sistem arayışı tam tersi yönde ilerliyor. Böyle giderlerse, zaferle değil, hezimetle yüzleşecekler.

Tarihi neo-liberalizmin zaferi olarak noktalayanların, bugünkü çıkmaza ilişkin hiç bir sözü olamaz. On yıldır kimlik savaşları tartışıyorduk artık açlık savaşlarını tartışacağız. Aç insanların öfkesini bastırmak için, yeryüzü kaynaklarının adil bölüşümünü engellemek için güç kullanmayı tek yol olarak görenlerinse kaostan başka gelecek öngörüleri yok. Küresel finans sistemini kurtarmak için milyarların ekmeğini çalma yoluna giderlerse, ki bu eğilim dikkat çekiyor, tarihin en kötü tercihlerinden birini yapmış olacaklar…

yenişafak



Bu yazı 1,389 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs