En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Kiminle savaşıyoruz?



Kuzey Irak’a yönelik kara ve hava operasyonlarında, Güneydoğuda silahlı militanlarla çıkan çatışmalarda kiminle savaştığımızı merak ediyorum. Böyle bir soru karşısında PKK’yı görmüyor musun diyeceklerini biliyorum ama böyle bir çatışmanın imkansız ve anlamsız olduğunu düşünüyorum.

Bir süreden beri bir marka haline dönüşen ve bazı güçlerin yaptığı operasyonların üzerine bu markayı basıp kendilerini gizlediğini seziyorum ve asıl çatışan tarafın kim olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Görünürde açık bir desteği olmayan, ülke içinde DTP içinde kısmi bir taraftar kitlesi bulunan, bölge halkının büyük bir bölümünü karşısına alan, Kuzey Irak’a yaptığımız operasyonlarda anlık istihbarat desteği aldığımız ve kontrolündeki hava sahasını uçaklarımıza açan ABD’nin hasmı saymamız gereken PKK’yı kim destekliyor? Lojistik desteğini ve bunun finansmanını hangi kanallardan sağlıyor sorularına cevap bulmadan dünyanın en büyük gücü sayılan ABD ve bölgesinin önde gelen ülkesi olan Türkiye ile çatışmayı göze alan bu gücü tanımlayamıyorum.

Bölge ülkelerinden İran ve Suriye ile de çatışan bu örgütün arkasında kim olabilir? Hiçbir desteği olmadan böyle bir mücadeleyi yürütmesi mümkün olabilir mi? Eğer amacına ulaşırsa ve söylendiği gibi bağımsız bir devlet kurabilirse bu oluşumun yaşama şansı var mı?

Genel olarak algılanan PKK imajının bir hayalet olabileceğini düşünüyorum ve bu hayaletin arkasına saklanan gerçek gücü bulmaya çalışıyorum.

Sorun genel dünya algılamamızdan kaynaklanıyor. Genel anlayış bir tarafta ABD’nin bulunduğu büyük çatışmanın diğer yanında bu ülkeyle, güç olma açısından, kıyaslanamayacak ülkeler ya da sadece adı olan ama nerede oldukları, militanlarının sayısı bilinmeyen ve efsaneleşmiş biri tarafından yönetilen terör örgütleri bulunuyor. Bunlar ABD ile çatışmayı göze alabiliyorsa PKK denilen ama boyutlarını kimsenin bilmediği PKK da Türkiye ile savaşı göze alabilir.

Şüphesiz genel anlayışın doğruyu ifade ettiği kabul edilir ve benim ileri süreceğim model fantezi sayılır. Komplocu olmayı göze alarak çatışma hakkında ne düşündüğümü söyleyeceğim.

Çatıştığımız güç Kuzey Irak’taki bölgesel yapılanmanın uzantılarıdır ve ülkemiz içindeki militanlar da aynı gruba mensuptur. Amaçları Türkiye’nin Kuzey Irak’ta etkili olmasını engellemek ve bu amaçla bir Türk-Kürt çatışmasını tahrik etmektir. Eğer bu ayrışmayı sağlayabilirlerse Kuzey Irak bağımsız olmasa bile geniş bir otonomiye sahip olacaktır. Ayrıca Türkiye içinde de etkili olabilecektir.Bu projede destekçileri, sanıldığı gibi, ABD değil bir ya da birkaç Avrupa ülkesidir. ABD Kuzey Irak’ın bağımsızlığını, çıkarları nedeniyle, desteklemeyince Kuzey Irak yönetimi desteği Avrupa ülkelerinde aramış ve bulmuştur.

Türkiye’nin uyguladığı politika isabetlidir ve Kuzey Irak yönetimini etkisiz hale getirecek tüm unsurları içermektedir. Özellikle bölgenin tümüne yönelik ekonomik girişimlerin başarılı olması hayati öneme sahiptir.

Star



Bu yazı 1,065 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,745 µs