En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Peki, 'Bilderbergçiler'in Türkiye'deki adayı kim?



Son günlerin en tartışmalı konularından biri ABD'nin yeni lideri olmaya hazırlanan Barack Obama'nın bu yıl Virginia'da yapılan Bilderberg toplantısına katılıp katılmadığı. Tartışmalara bakılırsa medyayı atlatıp 8 Haziran Pazar günü gizlice bu toplantıya katılmış. İddialar bu kadar da değil. Obama'nın seçilmesi halinde yakın çevresindeki isimlerin Bilderbergçiler'den oluşacağı iddia ediliyor ve şu soru soruluyor: "Obama'yı Bilderbergçiler mi seçtiriyor?"

Bilderberg toplantılarını dikkatle izleyenlerden değilim. Ama bu soru çok önemli! Amerikan seçimlerinin, yörüngesindeki ülkelerde ne tür sonuçlara yol açabileceğini, özellikle derin bir iç siyasi krize sürüklenen Türkiye'de etkilerinin neler olabileceğini az çok öngörebildiğim için soruyu önemsiyorum. Obama'nın adaylığının kesinleşmesinden hemen sonra İsrail lobisinin en güçlü kuruluşuna gidip George Bush'tan daha "şahin" sözler söylemesi, iktidarın asıl kaynağından destek istemesi ve bir anda entelektüel ve demokrat gömleğini çıkarabilmesi yeterince dikkat çekiciydi.

Ben olsam o soruyu şöyle sorardım: "Obama'yı küresel finans baronları mı seçiyor?" Cevabı da "evet" olurdu. Seçim kampanyasına destek verenlere bakınca da bu zaten ortada: Goldman Sachs, Lehman Brothers, National Amusements, JP Morgan, Citigroup, Citadel Investments, Credit Suisse, Morgan Stanley, Time Warner ve daha niceleri… Küresel finans krizinin merkezinde yer alan sermaye baronları yeniden diriliş için Obama üzerinden büyük bir çıkış yapmaya hazırlanıyorlar. Ancak uğraşıları kendilerini kurtarmakla sınırlı değil.

Çok daha geniş hesapları var: Yeni bir Dünya Düzeni kurmak. Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana yeni bir Dünya Düzeni kurmak isteyenler, bunu kuramadıkları gibi, "tek kutuplu dünya" özleminin, "Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi"nin, ABD'nin küresel liderlik hesaplarının büyük bir hayalkırıklığı duvarına çarpmasına zemin hazırladılar. Bu dönemde bırakın küresel hegemonyayı, bu hegemonyanın finansörleri çöküşün eşiğine geldiler. "Tarihin sonu"nu kapitalizmin zaferi olarak noktalayanlar, kısa süre sonra "kapitalizmin sonu mu geldi" tartışması yapmaya başladılar.

Yaklaşık yirmi yıldır uzlaşma yerine çatışmacı bir geleceğin kapılarını açan güçler, şimdi "bırakalım rekabeti, bir araya gelip bu kaosu engelleyelim" demeye, uluslararası kurumları bu yönde şekillendirmeye, dünyayı selamete çıkaracak akil arayışlara yönelmeye başladılar. Yöntem değişiyor, öncelikler değişiyor, hedefler değişiyor. Sermayenin öncülüğünde, finans sistemini yeniden yapılandırarak fraklı bir "Dünya Düzeni" arayışı var önümüzde. İngiltere'nin son zamanlarda bu kadar öne çıkmasının nedeni de bu. Bu yüzden, tarihin en keskin virajlarından birine giriyoruz. İşte Obama böyle bir dönemin adayı. Bence de döneme en uygun aday! Bu yüzden de başarı şansı yüksek.

Güvenlikçilerle finansçıların iktidar mücadelesi sanıldığı gibi sadece Amerika'da yaşanmıyor. Merkez ülkelerin hepsinde benzer arayışlar, eğilimler söz konusu. Buna bağlı olarak da bu güçlerin yörüngesinde olan ülkelerdeki siyasi krizlere biraz bu yönden bakmak lazım.

Bugünlerde Ankara'da çok derinden hissedilen krizi, hem ABD seçimlerini hem de Türkiye'deki siyasi kırılmayı ait olduğumuz sosyal/siyasal cephenin sınırlamalarının ötesine geçerek algılamaya çalışmak zorundayız. Bunu yaparken, laik, İslamcı, sağcı, solcu gibi sosyal ve siyasal kimliklerimizi bir tarafa bırakmak zorundayız. Biz, kendi siyasal kimliklerimiz üzerinden bu çatışmayı görmekte ısrar edersek süreci algılamada ciddi sorunlar yaşayacağız demektir. İki eğilimin içerideki krizi yönlendirmesiyle bizim siyasi kimliklerimiz örtüşmüyor. Semboller üzerinden üretilen çatışmacı dil bizi kandırmasın. Her iki eğilimin içinde laikler olduğu gibi İslamcılar da var.

Sevindirici olan Türkiye'de şu an yaşanmakta olan krizi bu şekilde algılamaya dönük güçlü bir ilginin oluşu. "Ankara'da Pentagon darbesi" ve "Türkiye'nin 'Obama'sı kim" başlıklara yönelik tahminlerin ötesinde kamuoyu ilgisi, krizin algılanış biçimi konusunda ne kadar hassas olduğumuzu ortaya koyuyor. Kimse bize bu krizin sadece Türkiye'ye özgü gerekçelerle yaşandığını söylemesin! Pentagon ve güvenlikçilerle küresel sermayenin Ankara savaşını önyargı ve önkabullerimizden sıyrılarak izleyelim. İki güç Türkiye'de nasıl bir iç siyasi dizayn istiyor ve bunun bölgemizle ilişkisi ne? En önemlisi de, kimler/neden tasfiye edilmek isteniyor? Evet, Obama Bilderberg'çilerin yani küresel finansın adayı.

Peki Bilderberçiler'in Türkiye adayı kim?

yenişafak



Bu yazı 1,161 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,897 µs