En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Yönlendirmek



Genelkurmay Başkanlığının kamuoyunu yönlendirmek amacıyla bir plan yaptığı ileri sürüldü ve bu haber ciddi tartışmalara yol açtı. Yönlendirme, kim tarafından yapılırsa yapılsın, toplumun doğal eğilimlerini değiştirmek amacını taşır.

Bu konuda izlenecek iki yol vardır: Ya tüm yönlendirme eylemlerinin önü kesilir ve kamuoyunun hiçbir planlı müdahalenin olmadığı şartlar altında oluşması sağlanır ya da devlet halkını kendi projesi yönünde şartlandırır. Kamuoyunu yönlendirmek isteyen dış odaklar, demokrasi adına, devletin müdahalesine karşı çıkarlar. Gerçek demokrasi sadece devlet kaynaklı yönlendirmelerin değil dış odaklı faaliyetlerin de önlenmesiyle mümkündür. Eğer devlet yönlendirmesin diyorsak diğer güç odaklarının benzer faaliyetlerine de izin verilmemelidir.

Türkiye’deki sorun devletin yönlendirmesi değil devletin kim olduğuna karar verilmemiş olmasıdır. Sürekli olarak devlet-millet ayırımı yapanlar gerçekte devlet dışı güç odaklarının önünü açtıklarının farkındalar mıdır bilmiyorum. Eğer bu ayırım varsa önce bunun ortadan kaldırılması gerekir.

Her ülkede devlet halkını yönlendirir ve kimse bundan şikayet etmez. Ancak devlet içindeki bazı kurumlar ayrı bir politika izliyorsa bu devletin içinde bir faklılaşma hatta çatışma olduğu anlamına gelir. Bu durumda mücadele dışa değil içe yöneliktir.

Genelkurmaya ait olduğu söylenen son projenin TSK’ne yönelik bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Ancak gerçek olsaydı bile bazı itirazlarımın olduğunu söylemek isterim. Yönlendirme bir düşüncenin ya da politikanın kamuoyu tarafından benimsemesi amacıyla yapılır. Bunun için kamuoyunu etkileyen kişi ve kuruluşların kontrol altına alınması yerine onların ikna edilmesi en doğru yoldur. Eğer bunları kontrol altına alırsanız karşı güçler en üst kuruma sızmaya çalışır ve başarılı olurlarsa önlerinde hiçbir engel olmadan toplumu istedikleri biçimde yönlendirirler. Bu açıdan düşünen, düşünce üreten, yanlışı doğrudan ayıran medya ve aydınlar ülkenin sigortası niteliğindedir ve bunların varlığına kastedilmemelidir.

Geçmişte bu gibi yönlendirmeler yapıldığı için bir odak benzer eylemlerin yapıldığını öne sürebiliyor ve bu inandırıcı olabiliyor. Eğer 28 Şubat öncesinde bu yola başvurulmasa yani kişi ve kuruluşları yıpratmak yerine düşünceler topluma ulaştırılsaydı bugün bu operasyonlara maruz kalmazdık. O dönemde operasyon hedeflerinden biriydim ve yapılanların şahsıma yönelik yanlarından daha çok bir devlet organın kullandığı metodun ilkelliğinden rahatsız oldum. İnsanlara bilinçli bir biçimde iftira atılabiliyor, gizli kalması gereken bilgiler medyaya veriliyordu. Bir noktada uzlaşmaya varmalıyız. Ben sadece düşündüklerimi ifade ediyorsam ve bir odağın aracı değilsem tartışalım. Belki de benim söylediğim doğrudur. Bir odağın aracı olanı kanıtlayın ve gerekeni yapın. Kullanılan metodun ilkesizliği amacın kutsallığına gölge düşürür. Üstelik yıpratılan kişinin düşünceleri bugün devletin eylem planı haline gelmişse yanlışlığın derecesi daha büyük olur.

Düşüncesinin doğruluğundan şüphe eden karşı tarafı yok etmeye çalışır.

star



Bu yazı 1,107 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,390 µs