En Sıcak Konular

Serdar Turgut


Serdar Turgut
0 0 0000

Doğan’ın büyük kötülüğü



Tarih ileride yazıldığında bu dönem, AKŞAM gazetesinin tam tarafsız, bağımsız, vicdanları hür ve kalemleri özgür gazeteciler tarafından her gün çıkarılması sürecinde çok önemli adımların atıldığı bir dönem olarak yazılacak. Buna eminim ve adımın şerefini koydum ben bu yola ve hedefe...

Başbakan Erdoğan ile Aydın Doğan arasındaki söz düellosunu umarım izlemektesiniz. Nasıl sonuçlanır ne zaman biter, bunları bilemiyorum ama bildiğim, gördüğüm şu ki; Doğan Medya Grubu bu ülkeye büyük zarar vermiş durumda.

Nedenini de açıklayacağım ama ilk önce bir noktayı açıkça belirtmem gerekiyor. Biliyorsunuz, içinde AKŞAM’ın da bulunduğu grubumuzun, Doğan Holding ile arası pek iyi değil.

Bunun geçmişten kaynaklanan birçok nedeni var. O geçmiş hakkında bilgilendikçe hem şaşırdım hem de üzüldüm ve de kızdım.

Bugün yazacaklarım, o öfkenin bir sonucu değildir. Zaten okudukça bunu sizler de göreceksiniz. Diyeceklerim çok daha genel bir saptama içeriyor.

Daha önce çok yazdım, yine tekrarlayayım... Geçmişte Türkiye’de iktidarlar ile medya arasında birçok kirli ilişki kuruldu. Bu ilişki, medyanın hükümetler kurması ve bakanlar atamaya girişmesine hatta ‘darbe yapacak halde değiller’ diyerek 28 Şubat türünden darbeler planlamasına kadar gitti.

Bütün bu acayip ilişkiler ağının tam göbeğinde Doğan Medya Grubu’nun amiral gemisi ve yanındaki muharip gemiler vardı.

O ilişki nedeniyle Türkiye’de insanlar, bazı gazetelerin attıkları manşetlere inanmamaya başladılar. Çünkü atılan her manşetin altında ‘acaba ne tür ekonomik çıkar arayışı yatıyor’ diye sormaya başladılar.

Bir dönem (özellikle Hüsamettin Özkan’ın da bulunduğu dönemde) Doğan Grubu’nun Ankara temsilcilerinin tek işi, o bakanın makamında oturmaktan ibaret hale geldi.

Bu tuhaflıklara, kendisi bizzat işadamı olmaya heveslenen yayın yönetmenlerini de eklerseniz, karşınıza yayıncılık ile işadamlığını birbirine tamamen karıştırmış insanlar topluluğu çıkar.

AKP’yi hızla iktidara taşıyan ortamda, halkın bu tür insanlara duyduğu büyük tepki de yatıyordu. Tabii ki bunu da en iyi bilen insanların başında Başbakan Erdoğan geliyor. Dolayısıyla onun Doğan’a savaş açmasının altında bu bilginin yatmakta olduğuna da eminim.

Asıl nedenin ne olduğu benim açımdan hiç önemli değil. Beni asıl ilgilendiren geçmişten gelen o kirli ilişki kurma âdetinin bizlere de büyük zarar vermesidir. Başbakan onların attığı her manşetin kasıtlı olduğunu ve altında mutlaka bir sebep aranması gerektiği türünden konuşmalar yaptı, kuşkular yarattı ya; bunların dışında kalan bizlerin mesleğimizi hakkını vererek yapmamızın önünü kesti.

AKP hükümetinin büyük hataları var, tam da bir medya kontrolünün ihtiyacını duymaktalar. Bir kontrol mekanizması olmazsa kendilerini iyice kaybedecekler. Bizler işimizi hakkını vererek yapmak istiyoruz ama Doğan-Erdoğan arasındaki kavga nedeniyle biz de korkar olduk. Art niyeti olmayan haberler yapsak bile bize çamur sıçratacaklar diye çekiniyoruz.

Çekiniyoruz da duracak mıyız? Hayır aksine... Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi iş, alınacak tek olumlu tavır, mesleğimizin ilkelerine sığınmak. Taviz vermeden bu ilkeleri uygulamak. Olayları tüm tarafların görüşleriyle eksiksiz vermek, kimse için torpilli manşet atmamak... Bu bizim sığınağın ‘olmazsa olmazları’dır.

Zaten bir süredir bunları uygulamaktaydık da ortalık toz duman olduğundan kimin eli kimin cebinde, o belli olmadığından bu ilkelerimizi ve sığınağımızın kapısında asılı olan davranış kuralları listemizi sizlerle de paylaşmak istedik.

Bu süreçten, bu gazete alnının akıyla çıkacak. Üzerimize sıçratılmak istenebilecek tüm çamurlardan korunmak için veriyorum ben mücadeleyi. Tarih ileride yazıldığında bu dönem, AKŞAM gazetesinin tam tarafsız, bağımsız, vicdanları hür ve kalemleri özgür gazeteciler tarafından her gün çıkarılması sürecinde çok önemli adımların atıldığı bir dönem olarak yazılacak. Buna eminim ve adımın şerefini koydum ben bu yola ve hedefe. Bunu da bilin.

akşam



Bu yazı 1,054 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2009 Cemaat ile TSK diyaloğa girmeli
    • 22 Aralık 2008 Erdoğan’ın kızının resmini görünce utandım
    • 11 Aralık 2008 Modernizmin ölümü ve anlamsızlık
    • 11 Kasım 2008 Fehmi Koru’nun yazısının şifreleri
    • 3 Kasım 2008 Acımasız düzen
    • 31 Ekim 2008 Medya Faşizmi nedir?
    • 28 Ekim 2008 THY’nin devrimci kararı
    • 24 Ekim 2008 Krizi fırsata çevirmek
    • 22 Ekim 2008 Kriz komplo olabilir mi?
    • 2 Ekim 2008 New York şehrinin kapanması
    • 16 Eylül 2008 Doğan’ın büyük kötülüğü
    • 17 Ağustos 2008 Medya da temizlenecek
    • 7 Ağustos 2008 Taşlar yerine böyle oturur
    • 27 Temmuz 2008 Faili meçhul hayatım
    • 17 Haziran 2008 Derin devlet gurusu
    • 23 Mayıs 2008 S-muhtıra
    • 1 Mart 2008 ABD’ye nanik yapılmaz
    • 29 Şubat 2008 Bölgenin ‘Büyük Abi’si
    • 9 Şubat 2008 Fakirlik ebedi oldu
    • 15 Ocak 2008 Enerji güvenliğinde stratejik ortaklık

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs