En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Çözüm önerisi



Dünyadaki ekonomik krizin ülkemize nasıl yansıyacağı bilinmiyor. İktidar bunun yansımalarının sınırlı olacağını söylerken iş dünyasından uyarılar yapılıyor. Ayrıca alınacak önlemler konusunda hiçbir bilgi yok, sadece önlem alınıp alınmadığı sorgulanıyor.

Önce krizin ve dışarıda alınan tedbirlerin sonuçlarının genel hatlarıyla değerlendirilmesi yapılmalıdır. Finans kesiminde başlayan krizin reel sektörü etkilememesi için alınan tedbirleri bazıları kapitalizmden bir sapma olarak görüyor ve devletçi bir uygulamaya geçildiğini düşünüyor. Oysa finans kesimindeki gelişmeler kapitalist sistemden bir sapmaydı ve şimdi kapitalist sistemin rayına oturtulmasına çalışılıyor. Reel kesim belirleyici, finans sektörü belirlenen olması gerekirken roller değişmiş ve finans kesimi hem üretimi dünya ölçeğinde belirlemeye başlamış hem de devlet siyasal etkinliğini finans kesimine bırakmıştı. Bugün alınan tedbirler, bazılarının düşündüğü gibi eski sistemin ihyası değil paranın egemenliğinin sona erdirilmesi reel kesimin belirleyici olduğu en eski düzene dönülmesidir. Bununla sadece paranın egemenliğine son verilmiş olmuyor, aynı zamanda, küreselci siyasi anlayış yerini devletlerin egemen olacağı bir düzene terk ediyor.

Krize karşı alınacak tedbirler her ülkede aynı olamaz. Farklı yapılar farklı çözümler gerektirir. Batıda bankaları devletleştiren ya da onların nakit sıkıntılarını aşan çözüm metotlarının ülkemizde de uygulanmasının faydalı olacağını düşünmüyorum. Herkes karşılaştığı probleme kendi ekonomik yapısı içinde çözüm üretecektir ama bunların her yerde aynı olması gerekmez.

Kriz ülkemizİ etkilemeye başlarsa, diğer ülkeler gibi bankaların sorunlarını çözmeye çalışmak yerine, farklı bir model geliştirebiliriz. Onlar finans kesimini kurtararak reel kesimin etkilenmesini önlüyorlar, biz reel kesimden başlayıp, bankaların sorunlarının çözümünü burada oluşacak gelişmelerin sonucuna bırakabiliriz. Mesele onlar bankalara kaynak sağlarken ya da onları devletleştirirken Merkez Bankası, bankaların müşteri senetleri karşılığı verdiği kredilere reeskont kredisi verebilir. Ayrıca yapılan işlemleri tasnif ederek desteklemek istediği sektörlere daha avantajlı krediler sağlar hatta bunlara sübvansiyon uygular. Böylece kredilerin verileceği alanları tepeden kontrol etmiş olur. Böylece kredilerin, bir satış işlemi ve buna bağlı olarak üretim sonucu verilmesini sağlar. Spekülasyon amaçlı kredileri engellemiş olur.

Piyasaya sürülen paranın enflasyon yaratacağı endişesi yersizdir. Harcamaların yarattığı gelir artışı vergi gelirlerini artırır ve gerekirse devlet artan vergi gelirlerini piyasadaki fazla paranın çekilmesinde kullanır.

Merkez Bankası rezervlerinin döviz kurlarını kontrolünde kullanılmasında dikkatli davranılmalıdır. Kısa süreler için katlı kur uygulamasına bile geçilebilir.

Yazımın okuyucular açısından sıkıcı ve anlaşılmaz gelebileceğinin farkındayım. Düşüncelerimi şöyle özetleyebilirim: Kapitalizmden sapma söz konusu değildir ve yapılanlar onu gerçek kimliğine kavuşturmak içindir. Paranın egemenliği sona ermektedir ve yeni siyasi model devlet merkezli olacaktır. Türkiye krize karşı kendi modelini üretmelidir.

star



Bu yazı 1,362 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,770 µs