En Sıcak Konular

Hatice Saadet Kalyoncu



Hatice Saadet Kalyoncu
0 0 0000

Taşınıyor musunuz?



Numara Taşınabilirliği Pazar günü başladı. Tüketiciler için yeni başlayan dönemin telaşı 3 GSM operatörü için aylar önce başlamıştı ve devam edeceğe benziyor. Bir tüketici olarak en sevdiğim kelime “rekabet”. O da şimdi kızışacak.

Numara taşınabilirliği, abonenin hizmet aldığı operatörü değiştirirken, kullandığı numarasını kod numarası ile birlikte kullanmaya devam etmesini sağlar. Uluslararası Telekomünikasyon Kullanıcı Grubu’nun da “telekomünikasyon pazarında rekabetin tesisi için başlıca ön koşul" olarak tanımladığı ve Avrupa Birliği’nin Evrensel Hizmet direktifine göre de tüm operatörlerin yerine getirmekle yükümlü olduğu bir uygulama.

Toplam nüfusu 70 milyonun üzerinde olan ülkemde cep telefonu hat sayısı 65 milyona yakın. Artık ilköğretimdeki çocukların dahi cep telefonuna sahip olduğu bir ülkede, aslında çok önceleri geçilmesi gereken bu uygulamanın neden geciktiği, bu gecikmenin kime ne kazandırdığını artık konuşmanın gereği yok, çünkü kaybedeni en başta tüketiciydi. 

90’lı yılların ortalarında tanıştık cep telefonlarıyla. O zamanlar cep telefonu sahibi olmak herkesin harcı değildi. Bir sınıf ifadesi olarak kafamızda yerleşti, o günlerde cep telefonu sahibi olmak belirleyici idi, şimdilerde de telefonun markası ve modeli. Kısacası biz bunun ceremesini çok çektik ve çekiyoruz.

1994 yılının Şubat ayında Turkcell, aynı yılın Mayıs ayında ikinci operatör Telsim hizmete girdi. Telsim, 14 Aralık 2005 tarihinde Vodafone'a satıldı. 2000 yılından sonra sektöre giren Aycell ve Aria, 19 Şubat 2004 tarihinde Avea çatısı altında birleşti. Hala 3 GSM operatöründen hizmet alabilmekteyiz ve bu üç operatörün oluşturduğu pazarın lideri ciddi bir farkla Turkcell.
Her bir operatör kendine ait fiyat politikaları ile pazarda mücadele verirken tüketici tercihini 3 koşula göre belirliyordu. Fiyat, hizmet kalitesi ve prestij. Sahip olduğunuz telefon hattının numarası “cep telefonu olanlar” kümesine ne zaman dahil olduğunuzun bir göstergesiydi ve sizi kategorize edebiliyordu. Hattınızın faturalı olup olmadığı da hala bir kriter olarak değerlendirilmekte.
Tüketici hizmet aldığı operatöründen bazen fiyat, bazen hizmet kalitesi sebebiyle şikayet etse de, kolay kolay operatörünü değiştiremiyordu. Sahip olduğu numarasının değişimi onun elini kolunu bağlıyordu.

Ama cep telefonu pazarı büyüdükçe, GSM operatörleri arasında rekabet de günden güne artıyordu. Bunun üzerine birçok tüketici farklı operatörlerden birden faza hat sahibi olma yoluna gitti. Ben 3 telefon taşıyan kişiler biliyorum. Parasal yükü azaltmak isterken, taşıma yükü üstlendiler.
Numara taşınabilirliği ile aboneler operatörlerini değiştirdiklerinde, kullandıkları numara 10 hane olarak bütünüyle aynı kalacak. Artık fiyat veya hizmet kalitesi sebebiyle operatör değiştirmek istendiğinde “numaram değişecek” engeli ortadan kalkmış bulunmakta. Hangi operatöre geçerseniz geçiniz TC kimlik numarası gibi sadece size ait olan numaranız artık hep aynı kalacak. 
Dünyada yaklaşık 10 yıldır var olan uygulama ilk Singapur’da başlamış. Avrupa Birliği ülkelerinin 25 tanesinde uygulanan numara taşınabilirliği ile sadece Avrupa’da 45 milyona yakın kullanıcı numarasını taşımış bu zamana kadar.

Dünyada numara taşınabilirliği sistemini uygulamaya konulmasından en çok pazarın liderleri etkilenmiş. Örneğin Japonya'da, Pazar lideri operatör 17 bin 500 abone kaybetmiş. Hal böyle olunca bizde de, en riskli operatör Turkcell. Turkcell kaybetmemeye, diğerleri kazanmaya çalışacaklar; sonuçta tüketici daha iyi hizmeti  alacak, gözünü sevdiğimin rekabeti…
Uygulama yeni başlasa da, operatörlerimizde bir hareketlilik vardı bir süredir. Fiyatlar son birkaç aydır dikkat edilir düzeyde farklılaştı. Burnundan kıl aldırmayan operatörler, atık özel vaatler sunmaya başladılar.

Numaranızı taşımanızın hiçbir zorluğu yok. Öncelikle cep telefonu kullanıcıları, geçmek istedikleri operatöre taşıma taleplerini bildirecekler. Abonenin daha önce kullandığı operatörleriyle (verici operatör) iletişime geçmesine gerek bile yok. Numara taşıma işlemi, bu talep ile birlikte geçmek istediği alıcı operatöre başvurmasıyla başlayacak.

Alıcı operatör, numaranın taşınması sırasında operatörler arasında bilgi alışverişinde kullanılan Merkezi Referans Veritabanı’na (MRVT) abonenin talebini en geç 2 gün içinde verici operatöre gönderilmek üzere iletecek. Verici operatör ise geçiş için onay ya da ret cevabını en geç 2 gün içinde alıcı operatöre gönderilmek üzere MRVT’ye iletecek. Onay yanıtının verilmesi durumunda en geç 2 gün içinde numara alıcı operatöre taşınacak. Böylelikle en geç 6 gün içinde abonenin numarası taşınmış olacak. Bu 6 gün içinde ise, kullanıcı cep telefonunu kullanmaya devam edebilecek sadece eski hat iptal olup yeni hat devreye girmesi esnasında bir 15 dakika kesinti olacağı bildirilmekte. Ama bu konuda da şöyle bir kolaylık sağlanmış, size seçme şansı tanınmış. Gün içinde tercih ettiğiniz saat dilimini bildirerek herhangi bir zorluk yaşamanız önlenmiş.

Buradaki en büyük sorun şu, siz aynı operatörden hizmet aldığınızda daha ekonomik konuşuyorsunuz. Siz veya aradığınız kişi numarasını taşımış, başka bir operatöre geçmiş olabilir ve görüşmeniz sandığınızdan daha fazla bir ücret ile ücretlendiriliyor olabilir.

Bunun için eğer kendi numaranızla aynı alan koduna sahip başka bir operatörü kullanan aboneleri aradığınızda özel bir uyarı tonu duyacaksınız. Bu sayede, arayan abone, numarası taşınan aboneyle 'şebeke içi görüşme yapmadığını' anlayabilecek. Ama bu ne kadar yeterli olacak bilinmez. Farklı tonda iki dıt sesini kaçırabilirisiniz, bunun yerine bir uyarı mesajı duymak belki de çok daha sağlıklı olurdu.

Baktınız evdeki hesap çarşıya uymadı tekrardan numaranızı taşımanız konusunda şuan için bir sınırlama yok. Eğer operatörünüze borcunuz varsa yine de numaranızı taşıyabilirsiniz ama borç baki kalır. O yüzden operatör değişikliği yapacakların buna dikkat etmesi gerekmekte.

Uygulamanın başladığı günün öncesinde ortak bir basın açıklaması yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ve Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, herhangi bir nedenle numara taşıma istekleri hukuki düzenlemelere aykırı olarak yerine getirilmeyen tüketicilerin Telekomünikasyon Kurumu’na, Tüketiciler Birliği ve MOBİSAD’a sorunlarını iletebileceklerini belirttiler.

Uygulamanın beklenen sonuçlarını sağlaması bakımından; GSM operatörleri tarifelerini tüm tüketicilerin anlayabilecekleri şekilde ilan etmeli, tüketiciler de kullanım alışkanlıklarına göre kendilerine en uygun ve ucuz olan tarifeyi seçmelidirler.

Muhtemelen tüketiciler hemen operatör değiştirmeyeceklerdir. Bu zamana kadar görmedikleri bir rekabeti izlemeyi tercih edeceklerdir ve yine muhtemeldir ki rekabet daha da kızışacaktır. Tüm operatörler başvuruları almak için gereken düzenlemeleri yapmışlar. Üçünün de sitesinde numara taşınabilirliği öncelenmiş, açıklayıcı bilgiler, neden kendilerinin tercih edilmesi gerektiği yazı ve animasyonlarla anlatılmış. Sloganlar iddialarını ortaya koyuyor.

Avea: “Bu gün çok şey değişecek. Bir şey değişmeyecek: Cep numaranız!”
Turkcell : “Numaranız aynı kalsın, kalitesi Turkcell olsun ;-)”
Vadofon : “Sen de numaranı değiştirmeden Vadofana geç! Ben nereye numaram oraya”

Daha ilk günden sitelerdeki bu hava rekabetin kızışacağı düşüncemizi doğrular nitelikte. Mesela Turkcell’in ilk başvuran belli sayıda abonesine 2 gün bedava konuşma hediyesi.Bayram değil seyran değil, numara taşınabilirliğinden olsa gerek…

Birçok insan prefikslerin değişip numaranın değişmeden taşınacağını sansa da, önümüzdeki günlerde uygulamalar oldukça konuyla ilgili bilinçlenme artacaktır. Bir yandan GSM operatörleri sektördeki pazar paylarını korumak ve arttırmak için tüketiciye daha kaliteli ve ucuz hizmet vermek için yarışacaklar, diğer yandan tüketiciler de kendi tüketimlerine en uygun ve en ucuz GSM operatörünü tercih etmek suretiyle bu uygulamadan avantaj elde edeceklerdir. Bu uygulamadan daha başlamadan avantaj sağlayanlar reklamcılık sektörü oldu ve daha çok ekmek yiyecekleri kesin. 



Bu yazı 1,973 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Ocak 2009 Param yok sizlere!
    • 30 Aralık 2008 İsrail Hep Aynı Ya Biz?
    • 22 Aralık 2008 'İşte biz o gün tükeneceğiz'
    • 15 Aralık 2008 Tren ile bir bayram yolculuğu sırasında
    • 1 Aralık 2008 'Satın almama günü' ve 'Alışveriş için gün bugün'
    • 24 Kasım 2008 Sabit ücrette son durumlar
    • 10 Kasım 2008 Taşınıyor musunuz?
    • 3 Kasım 2008 Kirayı en ucuz ödeme yolu
    • 27 Ekim 2008 1 Kasım eylemi
    • 20 Ekim 2008 Taraf arıyorum
    • 6 Ekim 2008 Krizimiz geldi hadi akıllanalım!
    • 29 Eylül 2008 Bilgilensek mi Bilgilenmesek mi?
    • 22 Eylül 2008 Verimli ol, tatillere dokunma
    • 15 Eylül 2008 Küstüm!
    • 8 Eylül 2008 Hakkını bilmekle haddini bilmek arasındaki sınırı kim belirler?
    • 1 Eylül 2008 Ramazan israf ve insaf
    • 23 Ağustos 2008 Voltran'ı oluşturmak...
    • 11 Ağustos 2008 Reklâmlar geçiyor
    • 4 Ağustos 2008 İbadet edasıyla tüketim çılgınlığı
    • 28 Temmuz 2008 Doğru Tüketici

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,392 µs