En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

'Ekonomik kıyamet' ve 12 elit kumarbaz



Newsweek dergisinin “ekonomide kıyamet senaryosu”, küresel kriz, daha doğrusu Batı ekonomilerinin çöküşünü hazırlayan kriz konusunda bugüne kadar yazılanların en korkutucu olanlarından.

“Dünya liderlerinin yetersiz paketlerle çok faza para harcadığını ama bunun sonuç vermediğini, dünyanın ekonomik resesyonun ötesinde büyük siyasi istikrarsızlığa ve çatışmalara sürüklendiğini, bunun tam bir felaket olduğunu” yazan dergi, küresel düzeyde seferberlikle radikal bir kurtuluş reçetesinin zorunlu olduğunu öne sürüyor. “Big Bang” teorisini esas alarak, insanlık için yepyeni bir başlangıç yapılmasını istiyor.

Dünya liderlerinin krizi bir adım geriden takip ettiklerini vurguluyor. Kriz, ülke yönetimlerini nereye savurursa orada bir çözüm arayışı başlıyor. Oyunu kriz kuruyor, yönetimler bu oyunu bozmaya çalışıyor. Dolayısıyla bugüne kadar alınan tedbirlerin hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu kadar kötü mü?

Belki daha da fazla…

ABD, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinin, bu aşamaya kadar hazırladıkları paketlerin toplamı trilyonlarla ifade ediliyor. Obama yönetimi, göreve gelir gelmez açıklayacağı 500 milyar dolarlık paketi sonraki aylarda 1 trilyon dolara çıkaracak. FED'in verdiği kredi miktarı 2 trilyon dolara ulaştı.

Merkez bankalarından yüz milyarlarca dolar desteğin sonu gelmeyecek gibi. Ama hiçbir şey düzelmiyor. Tam aksine, daha da kötüleşiyor. Ekonomik kanser bütün vücuda yayılıyor.

Newsweek, kriz yüzünden, yoksullaşma yüzünden aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkede, aşırı uçların giderek güçleneceğini iddia edip bunun doğuracağı yeni tehditlere dikkat çekiyor. Oysa tam aksi bir eğilim söz konusu. Soğuk Savaş'tan bu yana psikolojik temelleri atılan aşırılık aslında Batı'da başladı. Özellikle ABD dış politikası, başlı başına aşırı uçların kontrolündeyken, Avrupa liderleri “artık çok kültürlülük istemiyoruz” diye açıklamalar yaparken, krizin merkezinde bu ülkeler varken aşırılığı dışarıda aramak hiç de inandırıcı değil. Krizi bu ülkelere ihraç etmeye çalıştıkları gibi, krizin yol açtığı siyasal çatışma ve toplumsal gerilimleri de aynı ülkelere yöneltmeye çalışıyorlar.

Şimdi daha net ifadelerle tartışalım:

2009'un ilk üç ayında krizin ne tür felaketlere yol açabileceğine dair net kanaat yok. Sadece finans boyutu dünya ekonomisine şu ana kadar 4.6 trilyon dolarlık zarar verdi. Bu rakam; Marshall Planı, Ayda Yürüyüş, NASA'nın şu ana kadarki tüm harcamaları, Kore Savaşı, Vietnam Savaşı ve Irak işgalinin toplamından bile daha fazla…Çünkü bütün bu krizlerin, operasyonların, planların buraya almadığım daha bir dizi olayla birleştirdikten sonra bile toplam maliyeti, enflasyona uyarlanmış haliyle, yaklaşık 4 trilyon dolar civarında. Sadece finans krizi, şu aşamaya kadar, İkinci Dünya Savaşı'ndan daha büyük zarar verdi.

2009 yılının şu anki finans siteminin tamamen çökeceği, Anglo-Sakson finans sistemini ve küresel hükümranlığının sarsılacağı öngörülüyor. 1944'te başlayan dönem 2009'da son erecek gibi. Ama bu gelişme, sadece ekonomik bir sarsıntı olmayacak. Siyasi, toplumsal ve kültürel çatışmaları da tetikleyecek. Krizin bu muhtemel sonucunu kimse tartışmadı, tartışmaya da yanaşmıyor. Belki de en büyük gerginlikler bu çatışmalarla yaşanacak. Bu yüzden ekonomik krizin komünizmin çöküşünden daha büyük etkileri olacağı ifade ediliyor.

Şok edici iddialar tartışılıyor: Piyasayı sakinleştirmek, çöküşleri önlemek için verilen trilyon dolarlar bambaşka merkezlerde stoklanıyor ve piyasaya gitmiyor. ABD'nin 13 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılasının yarısını kontrol edenler, dünyayı bir kumar masasına dönüştürmüş durumda. Krizi de kullanarak zenginlikleri emiyor, kredileri emiyor, merkez bankalarını emiyor… Krizin yol açacağı büyük çöküşten sonra dünya ekonomisini kontrol etmek için hazırlık yapıyor. Bu küresel kumarın 12 elit oyuncusu olduğu, birkaç merkez bankasının da onlarla birlikte hareket ettiği söyleniyor. Dünya gayri safi hasılası 60 trilyon dolarken onların sekiz trilyon dolarlık bir hacmi kontrol ettiği öne sürülüyor.

Bu oyun bozulmadığı müddetçe hiçbir ekonomik program çöküşü durduramayacaktır.

yenişafak



Bu yazı 1,511 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,602 µs