En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Moskova'dan New York'a: Milyonların isyanı başlarsa!



Uzunca bir süredir, küresel krizin yol açacağı muhtemel siyasal ve toplumsal sonuçlara dikkat çekmeye çalışıyorum. Bazıları için bu karamsarlık gibi görünse de, öyle değil. Umutsuzluk hiç değil. En kötü ihtimalleri bilmenin, yalancı bir umutla avunmaktan daha faydalı olacağına duyduğum inanç yüzünden, umut ticareti yaparak kitleleri kontrol edenlerin önemli bölümünün farklı gerekçeleri olduğunu bildiğimden bu konuyu ısrarla gündemde tutmaya çalışıyorum.

İkinci Dünya Savaşı öncesi şartlardan beter bir durum söz konusu çünkü. Bunun; Amerika ve Batı Avrupa dahil, sarsıcı sosyal sorunlara yol açacağını biliyoruz artık. Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Orta Asya dahil, dünyanın bir çok bölgesinde ciddi siyasal sorunlara yol açacağını da. Sadece ekonomi politikalarını değil, askeri stratejileri ve iç güvenlikle ilgili politikaları değiştireceğini de.

Ülke ülke paket önlemleri tartışmıyorum burada. Dünyayı sarmaya hazırlanan büyük bunalımdan, yol açacağı huzursuzluklardan, iç çatışmalardan hatta bölgesel kaynak savaşlarından söz ediyorum. Türkiye'de bunların tartışılmasını yadırgayanlar, gözlerini diktikleri ülkelerde bunun önlemlerinin alınmaya başlandığını görmüyor mu?

Sözünü ettiğim bu şey, aslında dünyanın en hareketli tartışma konusu. Krizin sosyal ve siyasal sonuçlarına kimse bakmıyor. Neler öngörüldüğünü merak etmiyor. On milyonlarca insanın işsiz kalmasının, devletlerin iflas etmesinin hatta demokrasilerin çaresiz kalmasının, kitlelerin sokaklara dökülmesinin, iç isyan ve çatışmaların çıkma ihtimalinin bir önemi yok mu? Olay bankacılık ve piyasalara aktarılan trilyon dolarla sınırlı değil. Özellikle Batı dünyası, ekonominin ötesine ilişkin sonuçlardan ürküyor.

Küresel barış ve güvenlik konusuyla ilgilenen Michael T. Klare, "A planet at the brink" başlıklı yazısında, bir çokları gibi bu korkuyu tartışıyor. Krizin daha yolun yarısında olduğunu, on milyonlarca insanın işsiz kalacağını, sadece birkaç ay içinde Çin'de 20 milyon insanın işini kaybettiğini, durumun kötüleşmesinin iç isyan ve etnik çatışmalara yol açacağını, felaketin Barack Obama'nın sözüyle "kayıp on yıl"a dönüşebileceğini, devletlerin kitleleri kontrol altına almakta zorlanabileceğini söylüyor.

"Harita'ya bakın" diyor ve sıralıyor (özetle): Atina'da, Longnan'da (Çin), Porto Prince'de (Haiti), Riga'da (Letonya), Santa Cruz'da (Bolivya), Sofya'da, Vilnius'da (Litvanya), Vladivostok'ta şiddet içeren taşkınlıklar başlıyor. Daha sonra Roma'ya, Paris'e, Moskova'ya, Dublin'e doğru yayılıyor. ABD ateşler içinde kıvranıyor. Nasıl bir dünya görürüz o zaman? İşsizliğin arttığı, maaşların düştüğü, güvenliğin en ön sıraya yerleştiği, gıda sıkıntısının baş gösterdiği, fiyatların arttığı bir dünya!

2008 yılında başladı aslında bu. Haiti'de, Bangladeş'te, Çin'de, Hindistan'da, Mısır'da, Afrika ülkelerinde gıda gösterileriyle başladı. Ocak ayında Doğu Avrupa'da başladı. ABD yönetimi, özellikle Ortadoğu, Afrika, Orta Asya'da, Doğu Avrupa'da, Latin Amerika'da ciddi gelişmeler bekliyormuş. ABD istihbaratının verdiği "Kriz birinci tehdit. Bir rejim tehlikesi oluşturuyor. Birkaç yıl daha sürerse bir çok ülkede rejimler devrilir" raporu göz ardı edilecek bir şey değil. Ama onlar, kendilerini gizliyor. Krizi dünyaya ihraç etmeye, sorunlarıyla birlikte sınırlarının ötesine itmeye çalışıyor. İskenderiye'de, Delhi'de başlayacaksa iç isyanlar, Avrupa'da ve Amerika'da da başlayacaktır. Çünkü bugünkü haliyle Amerika bir Üçüncü Dünya ülkesi görüntüsü veriyor.

Kendilerini gizliyorlar ama bir yandan da toplumsal kaosu önlemek için olağanüstü önlemler alıyorlar. Biz bu önlemlere 2006'dan bu yana dikkat çekiyoruz. ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerindeki değişiklikleri aktarıyoruz.

2006'da "FEMA (ABD Federal Acil Yönetim Ajansı) yeniden yapılanıyor. Hem de nükleer saldırı, isyan ve iç savaşa göre. Olağanüstü hal ve sıkıyönetim yasaları yeniden belirleniyor. Bankacılık işlemlerinden vatandaşlık yasalarına kadar ABD olağanüstü şartlar için hazırlık yapıyor. ABD neye hazırlanıyor? Dünya nereye gidiyor? İyimserliğimizi koruyalım ama gerçekleri de görelim…" dedik.

29 Mayıs 2008'de: Kriz, ABD krizi olmaktan çıktı. Finans sistemi yeni bir düzen inşa etmek için insanlığın bütün birikimlerini adeta emiyor. Böyle devam ederse, iki yıl içinde bütün tehdit değerlendirmeleri değişecek. Dinsel, ırksal, kültürel farklılıkların değil, aç insanların tehdit olarak görüldüğü, askeri güvenlik projelerinin bu yeni tehdide göre şekillendiği, kitlelerin hızla sistem dışına itilip kontrol edilmeye çalışılacağı bir dünya şekillenecek. Aç insanlar toplumsal yasa dinlemez. Aç insanlar devlet/düzen dinlemez. Aç insanlar silahla/güçle kontrol edilemez…" dedik.

"Amerikan tarihinde ilk kez ordu, iç güvenlik için konuşlandırılmaya başlandı. 11 Eylül dönemlerinde planlaması yapılan askeri birimler şimdi 24 saat ülke içinde kontrol için görevlendiriliyor. Bu uygulama 1 Ekim 2008'den itibaren başlıyor. Ülke içinde konuşlandırılacak ilk askeri birim, ABD Kuzey Komutanlığı'na (NorthCom) bağlı. Bu birlikler neye karşı savaşacak? Nükleer saldırı, iç savaş ve toplumsal kaosa karşı. Kitleleri kontrol altına alacak. Çatışma sonrası için gerekli sorumlulukları yerine getirecek. Aylardır bunun tatbikatı yapılıyor" dedik..

Bunları ciddiye almayabilir, felaket senaryosu gibi görebilirsiniz. Belki öyledir, umarız hiç böyle şeyler olmaz. Ama yine de "bir ihtimal" olarak düşünün derim.

yenişafak



Bu yazı 1,242 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,875 µs