En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

Obama'nın hayal pazarı, gerçeklerin son safhası!



Tamamen semboller üzerine kurgulanmış bir ziyareti izledik. Geçmişin bütün izlerini iki günde silmek istercesine, yakın tarihte bu bölgede yaşanan trajik olayları unutturmak istercesine, yüz binlerce insanın yanıbaşımızda ölümünü ve bütün boyutları insanlık suçlarını bir daha hatırlanmamak üzere tarihe gömmek istercesine bütün Türkiye olarak adeta sempati rüzgarına tutulduk. ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye gelişi, görüşmeleri, konuşmaları, tavırları, mimikleri, ziyaret yerleri, mesajları son derece iyi planlanmış, titizlikle kurgulanmıştı. Kendisi de rolünü samimiyetiyle, başarıyla oynamıştı. Yapıp ettikleri yürektendi çünkü o bildiğimiz Amerika'ya rağmen iktidara gelmişti. Bildiğimiz Amerika'ya rağmen dünyayı değiştirecekti. Bildiğimiz ABD ve dünyanın bütün olumsuzluklarına rağmen bir umuttu ve başaracaktı.

Hemen herkesin kendine pay çıkarabileceği, hemen herkesi bir şekilde tatmin eden, sadece Türkiye'yi değil yakın çevresini de heyecanlandıran mesajlar verdi. Türkiye'ye destek verdi. Hükümete destek verdi. Muhalefeti onurlandırdı. Ermenilere destek verdi. Kürtlere destek verdi. Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdi. Türkiye'nin kendi bölgesindeki "yeni" pozisyonuna destek verdi. Bilinen bütün ABD tezlerini tekrarladı. Bunları "Amerikan rüyası"nı hatırlatan hayallerle süsledi. Adeta bir hayal pazarı kuruldu ve hepimiz bu hayal dünyasına bıraktık kendimizi.

Elbette hepsi bu kadar değil. Elbette kurguların, sembollerin, hayallerin ötesinde gerçekler de var. Neler var?

1- Dünya sarsıcı bir ekonomik kriz yaşıyor. Üstelik bu, finansal bir kriz değil. Aslında sadece ekonomik bir kriz de değil. Bütün bunları içeren bir siyasal kriz. Bir yeniden yapılanma krizi. Yirmi yıldır izlediğimiz yeniden yapılanma süreci ekonomik krizle son safhasına girdi.

2- Şu ana kadar krize ilişkin ciddi bir çözüm yolu geliştirilemedi. Öyle görünüyor ki, kriz, çözümden çok ayrışmalara zemin hazırlayacak. Ve bu ayrışma gelişmekte olan ülkelerden çok gelişmiş ülkelerde, Batı'nın kendi içinde olacak.

3- ABD'nin küresel politikaları krizden ciddi oranda etkileniyor. Böyle giderse bir süre sonra bugüne kadar gördüğümüz politikalarında ciddi değişikliklere gitmek zorunda kalacak. Londra'daki G-20 zirvesinde gördüğümüz çözümsüzlük ve ayrışma eğilimi hemen bütün ülkelerin pozisyonunda değişimlere yol açacak.

4- 20 yıldır Batı 21. yüzyıl tasarımlarını ötekini kontrol altına almaya çalışarak, dünyanın geri kalanını denetleyerek belirlemeye çalıştı. Bugün bu stratejilerin hepsi iflas etti. İnsanlık yeni bir 20. yüzyıl yaşamaya pek de istekli değil ve bu yolda ciddi bir direnç gösteriyor.

5- ABD'nin ve Batı'nın 20 yıllık arayışında en önemli motivasyonu "öteki" olarak belirlediği ve "küresel terör" kavramıyla siyasal bir söyleme dönüştürdüğü İslam tehdidi oldu. Ama dünya artık bu sanal, yapay, örtülü operasyonlarla diri tutulmaya çalışılan söylemi benimsemiyor.

6- Müslüman dünya bu süreç içinde ciddi bir direnç oluşturdu. Özellikle George Bush yönetimi boyunca agresif ve bütün çirkinliği ile uygulanmaya çalışılan bu tez artık ikna edici değil ve Batı'nın önüne rahat yollar açmıyor.

7- Krizin, yeniden yapılanma arayışlarının dünyadaki genel direncin artık Batı'yı zorladığını, kendi içindeki zaaflara yönlendirdiğini, küresel güç dengelerinin bir önceki yüz yıl kadar Batı lehine olmadığını biliyoruz.

8- Tam bu sırada Barack Obama ABD liderliğine seçildi. Değişimi, reformu, işbirliğini, uzlaşmayı ve barışçı projeleri pazarlama dönemi başladı.

9- Aynı dönemde Türkiye, geçmişiyle yüzleşmeye, tarihine dönmeye, kendi coğrafyasına bakmaya, bölgesinde etkin bir güç olarak öne çıkmaya başladı.

10- Semboller, imajlar üzerine kurgulanmış bu ziyaret, elbette Türkiye'ye kendi bölgesinde etkin bir pozisyon öneriyor. Bunu söylerken "ABD rol tayin eder Türkiye uygular" kolaycılığına düşmek istemiyorum. Tam öyle değil. Bu sefer roller tek yönlü belirlenmiyor. Türkiye'nin bu rol arayışları içinde kendi özel gündemi bulunduğunu hatırlatmak isterim.

11- Bundan sonra ABD'nin Ankara ve İstanbul'da verdiği mesajların ne kadar uygulanabilir olduğunu test edeceğiz. Ortadoğu'da, Afrika'da ve Hazar çevresindeki güç mücadelelerinde Washington'daki yeni yönetimin tutumlarını yakından izleyeceğiz. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü bu bölgede yaşayan bizler, sözlere kanmayacak kadar acı gerçeklerle test edildik.

Bu yüzden, hayal pazarına aldırmadan, gerçeklerle yüzleşerek, gündelik iç politika tutumlarına rehin olmadan yola devam etmek, gelişmeleri, yeni yapılanma dönemini dikkatlice izlemek zorundayız. her şeyden önemlisi birkaç güzel söze kanma basiretsizliğinden artık kurtulmalıyız.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown; G-20 Zirvesi'nin kapanışında şu sözü söylemişti geçtiğimiz hafta: "Yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Bu düzen küresel konsensusla kuruluyor." Evet gerçekten de yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Bütün uğraşılara rağmen bu düzen Batı'nın tek yanlı dayatmalarına göre şekillenmeyecek. Kültürel olarak, siyasi olarak tartıştığımız yeni dünya düzeninin şimdi ekonomik boyutunu tartışıyoruz. Bu, üçüncü ve son safhadır. Ama söylenenlerin aksine bu düzen küresel konsensus ile kurulmuyor.

Türkiye için Obama ziyareti bu açıdan çok önemli. Türkiye'nin kendi bölgesinde pozisyon belirlemeye başladığı, küresel düzeyde rol elde etmeye çalıştığı, ABD'nin yeni arayışlara girdiği bir dönemde yapıldı çünkü. Gerçekten yeni bir dönem başlıyor!

yenişafak



Bu yazı 1,015 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,163 µs