En Sıcak Konular

Ismet Berkan


Ismet Berkan
0 0 0000

Telefon dinlemek için devlet olmaya gerek yok!



İkinci Ergenekon iddianamesinin ek belgelerini ikinci kez tarıyorum, ilk taramada gözden kaçırdığım bir şey var mı, bilmediğim bir şey var mı, soruşturmaya daha derinlemesine nüfuz edebilir miyim diye.
Bu tarama sırasında daha telaşsız olduğum ve belli bir şeye odaklanmadan daha serbest hareket ettiğim için de, aslında çok şey görüyorum.
Geçen hafta Ankaralı bir işadamı olan ve Ergenekon’la bağlantısı Jandarma Genel Komutanlığı’na Türkiye’deki internet trafiğini takip etmek için üç adet cihaz sattığı için kurulan bir kişinin dosyasını inceliyordum.
Bu kişinin bilgisayarlarında yapılan incelemede ilginç bir bilgi notu da bulunmuş ve dosyaya girmiş. Bu bilgi notunda cep telefonlarını dinlemede kullanılan bir aletten söz ediliyor. Konu ilgimi çekti ve hemen internet üzerinde kısa süren bir araştırma yaptığımda cihazla ilgili daha geniş bilgiye ulaştım.
Meraklısı için hemen internet adresini vereyim: www.signet-telecom.com .
Bu bir Hint şirketinin adresi. Amatör ve profesyonel casuslukla ilgili çok ilginç malzemeler satıyorlar. Sattıkları malzemelerden birinin ticari adı da, GSM9000SA.
Bu ürün bir yarı aktif GSM izleme istasyonu. Ve istasyon da sabit değil, mobil. Aynı anda iki GSM operastörünün SIM kartını alete takabiliyorsunuz. Alet, bu iki operatörün civardaki baz istasyonlarıyla temasa geçiyor ve bu baz istasyonlarından geçen bütün ses ve SMS trafiğini izleyebiliyor.
Sisteme dinlemek istediğiniz telefonların (aynı anda en fazla 17 tane) numaralarını ve/veya IMEI numaralarını giriyorsunuz. Bu telefonlardan bir arama yapıldığında ya da bu telefonlar arandığında sisteminiz otomatik olarak kayda giriyor, konuşmaları ya da SMS’leri kaydediyor.
Daha da güzeli şu: Dinlemek istediğiniz telefondaki kişi hareket halindeyse siz de onunla birlikte (mesela biraz gerisindeki bir araçta) hareket edebiliyorsunuz ve konuşmasının tamamını kaydedebiliyorsunuz. Çünkü dinleme cihazı dediğiniz şey aslında bir dizüstü bilgisayardan başka bir şey değil.
İlgili internet sitesini açanlar fark edecekler, cihazın tanıtımının yapıldığı sayfada bir de ‘Ürün hakkında bilgi iste’ yazan bir tuş var. Bunu tıkladığınızda bir sorgu ekranına ulaşıyorsunuz. Ben iki kez sorgu ekranını doldurup ilave bilgi istedim ve fiyat sordum, bir cevap alamadım.
Ancak başka bir kaynağım bana bu cihazın fiyatının artık çok ucuz olduğunu, 20 bin dolardan az paraya alınabileceğini söyledi, onun yalancısıyım.
Daha da ilginci şu: Bu cihazın Türkiye’ye veya herhangi başka bir ülkeye girmesini engellemenin bir yolu yok. Çünkü dediğim gibi cihaz bir dizüstü bilgisayar ve onun kutusundan ibaret. İçeriye rahatça yolcu beraberinde de getirilebilir.
***
Biz bugüne kadar telefon dinlemelerde hep devlet kurumlarını itham ettik. Haksız da sayılmazdık, çünkü telefon dinleme kapasitesi esas olarak polis, jandarma ve MİT’te mevcut. Şimdi bu kapasite daha kontrol altında çalışıyor, telefon dinlemeler tek bir merkezden yapılıyor vs.
Ancak buna rağmen, mesela Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik’in zamanın Gelir İdaresi Başkanı ile yaptığı görüşme gibi bazı görüşmelerin kaydedildiği internete düşen kayıtlarla ortaya çıktı. Bunlar TİB tarafından dinlenmemişti, yani yasadışı ve kontrol dışı dinlemeydi. Peki kim yapmıştı dinlemeyi?
Az önce anlattığım cihaz dünyada türünün tek örneği değil, adresini verdiğim firma bu cihazları yapıp satan tek firma değil. Çok daha sofistike, çok daha mobil başka aletler de mevcut. Mesela sizin elinizdeki telefonu dinleme cihazına çeviren teknolojiyi kullanan aletler de mevcut.
Ve bu aletler sadece devletlere ve devlet kurumlarına değil sivil kişi ve kurumlara da satılıyor artık. Endüstri casusluğunun yaygınlaşması bu cihazların pazarını da büyüttü.
Türkiye’de bu aletlere sahip olan devlet dışı kişi ve kurumlar var mı acaba? Hiç kuşkunuz olmasın var.
Bir dönem en azından bir işadamının sağı solu dinlettiği, kendi dost ve arkadaşları üzerinde bile casusluk yapıp onları kayda aldığı, bu kayıtların ortalığa dökülmesiyle anlaşılmıştı zaten.
O işadamının yaptıkları ortaya çıktı ama ya ortaya çıkmayanlar? Mesela sağa sola şantaj da yapmasıyla tanıdığımız, bir dönem gizli kameralı tuzaklar da hazırlayan din görünümlü bir marjinal grup var, onlarda bu aletten var mıdır acaba? Ya da daha büyük cemaatlerde?
Peki o internete düşen ve adına da ‘Ortam dinlemesi’ denilen dinlemeleri kim veya kimler yapıyor? Bunların yapıldığı cihazlar çok daha farklı ve artık çok sofistike cihazlar. Camı olan bir odada konuştuklarınızı yüzlerce metre öteden dinleyebilen aletler bunlar ve Türkiye’de
bunlardan en az beş tane olduğu biliniyor.
Kim bu insanlar ve neden hepimizi dinliyorlar? Bu sorunun cevabı kuşkusuz çok önemli ama onu öğrenmemiz çok uzun zaman alabilir, o zamana kadar bırakın bütün haberleşmemizi, güvenli ve özel alan sandığımız evlerimizdeki konuşmalarımız bile uzun kulaklı birileri tarafından dinleniyor.

radikal



Bu yazı 1,303 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Temmuz 2012 ‘Tanrı Parçacığı’ bize neler vaat ediyor?
    • 10 Mart 2012 Tartışmayı içerikten biçime kaydırmak
    • 25 Haziran 2011 PKK dağdan nasıl iner
    • 26 Şubat 2011 1968 neden 68’de olduysa, şimdi de isyanlar ondan oluyor
    • 26 Aralık 2010 Seçim soruları: AK Parti kaç alacak, ya CHP?
    • 2 Kasım 2010 PKK’nın içine girdiği açmazı görmek
    • 31 Ekim 2010 ‘Kırmızı Kitap’efsanesinin sırları
    • 27 Temmuz 2010 Askeri vesayetin hukuki altyapısı
    • 24 Temmuz 2010 Enerji stratejimiz var mı?
    • 21 Temmuz 2010 Sahiden 12 Eylül'ü mü oylayacağız?
    • 14 Temmuz 2010 İran çelişkileri ve iç politika yansımaları
    • 7 Temmuz 2010 Liderler neden görüşecek, neyi görüşecek?
    • 5 Temmuz 2010 Dindar solcular
    • 3 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu, bu kafayla hiçbir şeyi çözemez!
    • 26 Haziran 2010 Hep aynı denklemin içine sıkışmak
    • 24 Haziran 2010 Eşit yurttaşlığa dayalı demokratik cumhuriyet
    • 13 Haziran 2010 Karpuz gibi ortasından ikiye bölünmüş ülke...
    • 6 Haziran 2010 Mahkûmun açmazı: Hayattaki karşılığı
    • 24 Mayıs 2010 Maalesef bizde hattı muhalefet yoktur, sathı muhalefet vardır
    • 4 Mayıs 2010 Eski defterleri açmak...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,611 µs