En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Kavşakta yol seçmek



Avrupa’nın doğalgaz tedarikinde Rusya’ya olan bağımlılıktan kurtulmak için desteklediği Nabucco projesi üzerinde anlaşma sağlanmış görünürken Güney Akım Doğalgaz Boru hattı Rusya tarafından gündeme getirildi. Bu hat Karadeniz üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacak, Ukrayna’nın hat üzerindeki etkinliği sona erecek. Şu sorular cevap beklerken biz bir seçim yapmak zorunda kaldık: Ukrayna Avrupa’ya gaz akımını sekteye uğratırken amacı Nabucco projesini zorunlu hale getirmek miydi? Yani Avrupa’da yaşanan sıkıntı Avrupa’nın bir operasyonu muydu?

Nabucco Projesinde en önemli geçiş Türkiye üzerinden olacaktı. Bu hattın güvenilirliği Türkiye’nin Avrupa tarafından kontrolüne ya da aralarında güçlü bağların olmasıyla mümkündü: Türkiye’nin yeri belirlendi mi ve bu yer Avrupa mı?

Bu konuda asıl belirsizlik ABD’nin bu projelere nasıl baktığıydı. Genel kanı ABD’nin Avrupa’yı desteklediği ve bu nedenle Rusya’dan bağımsız enerji koridorlarına sıcak baktığı yönündeydi. Soğuk Savaş döneminde kökleşen kanı her zaman ABD ile Avrupa’yı yan yana görüyor Rusya’yı karşı taraf sayıyordu. Şartlar değişmiş olması nedeniyle durum değişmiş olabilir mi sorusunu kimse sormadı.

Önümüzdeki günlerde Obama Rusya’yı ziyaret edecek ve dünya ölçeğindeki ekonomik ve siyasi sorunların çözümünü konuşacaklar. Aralarındaki anlaşma Avrupa’nın koruyup kollanması mı yoksa onu kontrol altında tutacak mekanizmaların kurulması yönünde mi olacak?

Bu konudaki düşüncelerimi şöyle özetleyebilirim: ABD ile Rusya arasında değişmez bir husumet olduğu iddiası doğru değildir. Soğuk Savaş döneminde bile sıcak bir çatışmayı engelleyen kurallarda mutabakat vardı. Günümüzde, eskiden olduğu gibi, dünya dengesinin bu ikili tarafından kurulması en güçlü olasılıktır. İkili arasındaki görüşmelerde bu dengenin nasıl sağlanacağı konusunda uzlaşma aranacaktır. Avrupa’nın ve Uzakdoğu’daki yeni güç merkezlerinin kontrolü her ikisinin ortak hedefidir.

Bu konuda Türkiye’nin konumu kritik bir rol oynamaktadır. Eğer Avrupa Türkiye’yi yanına alırsa ya da kontrol edebilirse kendi enerji kaynaklarına ulaşmakta ABD ve Rusya^’ya bağımlı olmaktan kurtulacaktır. Enerji kaynaklarının geçiş yollarını kontrol ettikten sonra hedefi kaynakları kontrol etmek olacaktır. Bu Rusya ve ABD’nin nüfuz alanlarına girmek demektir. Türkiye sadece enerji kaynaklarının değil siyasi nüfuzun da geçiş güzergahıdır.

ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerde Türkiye’nin yerinin bu iki ülke arasında olduğuna karar verilirse Nabucco projesinin gerçekleşmesi mümkün olur. Çünkü Avrupa geçiş yollarına ve buradan da kaynaklara erişme imkanına sahip olmayacaktır.

Türkiye’nin iç politikası bu global yapılanmadan etkilenir. Bugün Nabucco ile Güney Akım Boru hatları projelerindeki tereddütlü tavrımız bunun sonucu olabilir.

ABD ile Rusya arasındaki görüşmeler ve ulaşılan sonuçlar doğru değerlendirilir ve gerçekçi politikalar uygulanırsa sorunlarımız azalır. Aksi halde iç politikamızda da bazı sorunlar yaşayabiliriz.

star



Bu yazı 1,150 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,071 µs