En Sıcak Konular

Hasan Celal Güzel


Hasan Celal Güzel
0 0 0000

Mini demokrasi ve yargı reformu



Sayın Cumhurbaşkanımız 5918 sayılı kanunu onayladı. Farkında mısınız bilmiyorum ama bu ‘onay’, hem siyasî bakımdan, hem de rejim bakımından fevkalâde önemlidir.
Bir defa, zaten dış demokratik dünyanın bu konuda beklentisi vardı. Bu beklenti karşılanmış ve Türkiye gelişmiş demokratik ülke normlarına biraz daha yaklaşmıştır.
İkinci olarak, bu onay, antidemokratik baskı ve kulislere karşı demokratik bir cevap teşkil etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın devletin başı olarak görevini bihakkın teennîyle ifa ederken, demokratik kararlılığını göstermesi, millî iradeyi ve demokratik rejimi savunanlar bakımından önemli olmuştur.
Üçüncü olarak, sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa’ya aykırılık tuzağına düşmemiş ve bu derece hayatî önemi haiz bir konuda TBMM’nin yanında yerini almıştır.
Dördüncü olarak, sayın Cumhurbaşkanı, siyasî bakımdan da basiretli davranmış; kendisini seçen parlamentonun nabzını tutabilmiş, müstakbel siyasî gelişmeler bakımından da doğru olanı yapmıştır.
Son olarak, kanunu onaylayıp gönderirken, dokunulmazlık konusunda bazı temennilerde bulunması ve askerin gönlünü alması da doğru olmuştur.
***
5918 sayılı kanun, gelecekte bir ‘darbe gerekçesi’ olarak değil, önemli bir dönüm noktası olarak anılacaktır. Bu kanunla, küçük çapta da olsa bir ‘Demokrasi ve Yargı Reformu’ gerçekleştirilmiştir.
Bu bir demokrasi ve rejim reformudur. Çünkü bu kanunla ‘sivil alan’ genişletilmekte, ‘militer alan’ darlaştırılmaktadır. Artık darbe plânı yapan ve darbe teşebbüsünde bulunanlar ‘Ağır Ceza Mahkemele-ri’nde yargılanacaklardır. Buna göre, hâlen hakkında soruşturma açılmayan darbe teşebbüsleri ve Örnek Hatıratı, soruşturulmaya ve kovuşturulmaya başlanabilecektir. Bu kanun, darbeciler üzerinde ‘caydırıcı’ tesir icra edecek; her zaman olduğu gibi darbe yapanların yanlarına kâr kalmayacak ve adalet tecellî edebilecektir.
Bu aynı zamanda bir yargı reformudur. Bu vesileyle yargıdaki iki başlılık gündeme gelmiş; ‘askerî yargı’ kavramı tartışmaya açılmış ve Anayasa’nın 145. maddesinin çizdiği çerçeve ortaya çıkarılmıştır.
Daima demokratik gelişmelere karşı çıkan CHP’nin kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitmesini de hiç önemsemiyoruz. Gönül ister ki, Anayasa Mahkemesi teleolojik yorum yaparak kararını versin ve kanunu iptal etmesin. Aslında bu, Anayasa ’nın ruhuna uygun olacaktır. Lâkin, Anayasa Mahkemesi dar bir yorumla kanunu iptal etse de bu çok önemli değildir. Zira artık sivil ve demokratik yargı reformundan dönüş olamaz. TBMM gelecek yasama yılında bu konuda gerekli anayasa değişikliğini yapabilecektir.

AÇIKLAMA:7 Temmuz 2009 tarihli yazımda, tutuklama kararı veren hâkimin acele izne çıkarıldığını ve yerine, tahliye kararı verilmesini sağlayan geçici hâkim atanmasını eleştirmiştim. Bu konuda hâkim Mehmet Faik Sabancı’dan aldığım açıklamayı yayınlıyorum:
“O mahkemenin hâkimi apar topar izne ayrılmamıştır. Planlı senelik izine ayrılmış olup ayrılma tarihi de geçen hafta başıdır. Temmuz ve Ağustos ayları genel izin ayları olup her hâkim bu dönemde haftasal olarak başka bir mahkemede heyet tamamlamak için görevlendirilir. Nitekim bir önceki haftada 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevliydim. Görevlendirme tarihim komisyonca açıklanmış olup bu tarihte tutuklama henüz gerçekleşmemiştir. Bir merkezden yalan haber üretilmekte ve bu yalan haber üzerine yorumlar yapılmaktadır. Her şey yazılı belgelerle sabittir.”

radikal



Bu yazı 1,063 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2012 27 Mayıs'ın hesabı sorulmalıdır
    • 5 Mayıs 2012 Darbeciler! Ordu artık hizmetinizde değil...
    • 29 Ekim 2011 Dikkat! PKK'nın tuzağına düşmeyelim
    • 3 Aralık 2010 Hedefteki ülke: Türkiye
    • 26 Ağustos 2010 Kardeş Pakistan'ın yardımına koşmalıyız
    • 27 Haziran 2010 Oyunun hedefinde iktidar ve Başbakan var (2)
    • 17 Haziran 2010 Terör ve politika
    • 27 Mayıs 2010 50 yıllık utanç: 27 Mayıs
    • 13 Mayıs 2010 Rusya ile tarihî anlaşma
    • 6 Mayıs 2010 CHP-MHP-BDP koalisyonu
    • 20 Nisan 2010 Kıbrıs'ta beklenen sonuç
    • 16 Nisan 2010 'Nerede muhabbet, orada Muhammed'
    • 11 Nisan 2010 CHP ve MHP'ye son Anayasa çağrısı
    • 8 Nisan 2010 Baykal'ın uzlaşma teklifi üzerine
    • 25 Mart 2010 Anayasa reformuna neden karşı çıkıyorlar? (1)
    • 12 Mart 2010 12 Mart Muhtırası
    • 4 Mart 2010 Ermeni iftiraları konusunda bayatlamış Amerikan politikası
    • 21 Şubat 2010 AK Parti'yi kapatma hazırlıkları
    • 31 Ocak 2010 Fişleme üzerine...
    • 21 Ocak 2010 Bu iddialar cevapsız bırakılamaz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs