En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Doğal tedavileri zararsız sanmayın



            FDA yani Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi geçen hafta yayınladığı bir bildiri ile ünlü soğuk algınlığı ilacı Zicam’ ı kullananları tedaviyi bırakmaları için uyardı. Üretici Matrixx firmasından da çinko glukonat ihtiva eden bu ürünlerin pazarlama ve satışının durdurulmasını talep etti. Sebep, bu ilacın koku alma duygusunu bazı kişilerde uzun süreli ve hatta kalıcı olarak yok etmesi.

FDA bu uyarıyı, Zicam kullanıp da koku alma duyularını yitiren 130 kişinin şikâyeti üzerine yaptığı bildirdi, ama bu aslında yeni ortaya çıkmış bir yan etki değil. Çünkü Zicam’ ın koku alma duyusunu etkilediği satışa sunulduğu 1999’ dan beri biliniyor. Hatta Matrixx 2006 yılında Zicam yüzünden koku alma duyularını kaybedenler tarafından açılan 340 dava için 12 milyon dolar da ödemek zorunda da kalmıştı, ama buna rağmen Bush döneminde bu konuda FDA’ dan bir uyarı çıkmamıştı.

 FDA’ nın bu kararı, Obama yönetiminin ilaç endüstrisine karşı Bush dönemine göre çok daha saldırgan uygulamalara girişeceğinin bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Homeopatik ürünler zararsız değil

            Zicam, zaten tedavi edilmeden kendiliğinden düzelen bir hastalık olan soğuk algınlığı belirtilerinin süre ve şiddetini azalttığı iddiasıyla 10 seneden beri satılan popüler bir ilaç.

Ancak bugüne kadar FDA tarafından diğer ilaçlar için uygulanan sıkı denetimlerin dışında kalmış. Sebebi de bunun gerçek bir ilaç sayılmaması, ‘homeopatik’ bir ürün olması.

            Homeopatik ilaçlar bitki, hayvan, mineral gibi tabii maddelerin ileri derecede seyreltilmesiyle elde edildikleri için ilaç olarak kabul edilmiyorlar ve bunun için de gerçekten etkili olup olmadıkları, yan etkilerinin bulunup bulunmadığı da kontrol edilmiyor.

Aynı şey ‘besin destekleri’ olarak bilinen ürünler için de söz konusu. Bunlar da ilaçlara uygulanan sıkı denetimin dışındalar.

Oysa FDA’ nın geçen sene yayınladığı yan etkiler raporundan yapılan bir analiz, homeopatik ürünlerde bulunan 800’ den fazla bileşenin bulantı ve kusmadan intihar teşebbüsüne kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğini gösteriyor.

Bu, ‘bitkisel ürünlerin’ de ‘doğal besin desteklerinin’ de sanıldığı gibi etkileri olmasa da hiç değilse zararlı olmadıkları görüşünün yanlış olduğunu ortaya koyan çok iyi bir kanıt.

            Zaten FDA da, Zicam’ ın tekrar satışa sunulmadan önce diğer klasik ilaçlara uygulandığı gibi etkinlik ve güvenliliğinin kanıtlanması gerektiğini bildiriyor.

            Homeopati nedir?

            Günümüzde dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde yaygın olarak uygulanan homeopati, sağlıklı bir insanda bir semptoma yol açan bir maddenin o semptoma sebep olan hastalığın tedavisinde kullanılabileceği prensibine dayanan bir tedavi yöntemi.

            Vitamin ve bitkisel ilaçlara olan ilgi patlaması homeopatiyi de yardımcı bir tedavi yöntemi olarak öne çıkardı. 2007 yılında 4 milyon Amerika’ lının homeopatik ilaçlar kullandıkları biliniyor ve bu tür ürünlere harcanan para her sene katlanarak artıyor.

Homeopatik ilaçlar tabii maddelerin ölçülemeyecek derecelerde seyreltilmeleriyle elde ediliyor ve bu şekilde o maddenin çok daha etkili olacağına inanılıyor. Ancak Zicam’ da da olduğu gibi birçok üründe çok yüksek konsantrasyonlara da rastlanabiliyor.

FDA’ nın özellikle de çocuk ilaçlarına konan alkol için çok katı sınırları var, ama bunlar homeopatik ürünler için geçerli değil. Hiçbir ilaçta yüzde 5 üzerinde alkole izin verilmezken bazı homeopatik ilaçlarda yüzde 10’ u geçen oranlarda alkol bulunabiliyor. 

Dijital ve morfin gibi klasik ilaçlarda kullanılan en az 20 bileşik homeopatik ilaçlarda da bulunuyor. Bir kısmı ise kanserli veya hastalıklı dokulardan elde ediliyor. İçlerinde striknin, arsenik ve yılan zehri gibi kuvvetli toksik maddeler ihtiva edenler de var.

Üretici firmanın itirazı var

            Geçen sene 101 milyon dolarlık satış yapan ve bunun 40 milyon dolarını Zicam’ dan sağlayan Matrixx yönetimi, FDA’ nın bu kararına ‘Zicam ile koku alma bozukluğu arasında kanıtlanmış bir ilişki olmadığını’ ileri sürerek karşı çıkıyor ve piyasaya yeni ilaç vermeyeceklerini, ancak eski ürünlerini de geri almayacaklarını, isteyenlere paralarını iade edebileceklerini bildiriyor.

            Gerçi FDA’ nın piyasadaki ilaçların geri çekilmesini zorunlu kılacak bir yetkisi yok, ama firmalar bu tür uyarılarda ilaçlarını kendileri piyasadan çekiyorlardı.

            Gelelim neticeye      

Bize ne Amerika’ daki bir ilacın yasaklanmasından demeyin. Son senelerde ülkemizde de medyanın da katkısıyla homeopatinin de dâhil olduğu yardımcı tedavilere karşı büyük bir ilgi var. Ancak bu tedavilerin neredeyse tamamının bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri olmadığı gibi bazen telafisi olmayan ciddi yan etkilere de yol açabiliyorlar.

Bence, bu tür tedavi ve ilaçlar modern tıbbın zaaflarından faydalanan uyanıkların halkı aldatarak kasalarını doldurdukları numaralardan başka bir şey değil.



Bu yazı 2,425 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,271 µs