En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

Sincan, Erzincan’da hortladı



27 Ekim 2009 günü Erzincan Çatalarmut Barajı’nda çok sayıda el bombası ve mühimmat bulundu. Soruşturma derinleştirilince ilginç iddialar gündeme geldi.

Soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan iki gizli tanık, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, İl Jandarma Komutanı Ali Tapan, Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Üsteğmen Ersin Ergut, Başçavuş Orhan Esirger ve MİT Müdürü Şinasi Demir’in de aralarında bulunduğu bazı şahıslar hakkında “komplo” iddiasında bulundular.

Komplo iddiası şuydu: Üç ayrı cemaate mensup şahısların ev veya işyerlerine silah ve mühimmat gizleyerek bu cemaatlere “silahlı terör örgütü” oldukları gerekçesiyle yargı yolunu açmak.

Bir de biliyorsunuz, Albay Dursun Çiçek’e ait olduğu iddia edilen “AKP ve Fethullah Gülen’i Bitirme Planı” var. Soruşturmanın bir ayağı, bu planın Erzincan’da hayata geçirilmek istendiği iddiasıdır.

Soruşturmanın başladığı dönemde Saldıray Paşa, 3. Ordu Komutanlığı’nın girişine Ergenekon efsanesini anlatan dev bir tablo astırdı. Siparişi daha önceden verilen, Erzincan’daki soruşturmayla ilgisi olmasa bile Silivri’deki yargılamayı hatırlattığı için manidar bulundu. Paşayı yakından tanıyanlar içinse sürpriz değildi.

Ayrıca Saldıray Berk, ifade vermeyi reddetti. Berk’in ifadeye çağrıldığı günlerde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Trabzon’da fırkateyne çıktı, üstüne basa basa sert mesajlar verdi. Hem siyasi hem askeri çevrelerde Trabzon çıkışı, Saldıray Paşa’ya destek gibi algılandı.

Dün Erzincan’da ilginç bir gelişme yaşandı. Erzurum-Erzincan hattında Üzümlü ilçesine doğru en az 25 aracın yer aldığı bir askeri konvoyun gösteri yaptığı haberi geldi. Askeri çevrelerden “test sürüşü” türünden dolaylı mesajlar gelse de Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu’nun Erzincan soruşturması nedeniyle gözaltına alınmasından hemen sonra sokağa çıkılması, garipti.

Yaygın kanaat “gözdağı” olduğu yönündeydi. Kişisel kanaatim de böyledir. Tıpkı 1997 yılı şubat başında Sincan’da tankların yürütülmesi gibi. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Sincan çıkarmasına “balans ayarı” demişti.
Bir taşla iki kuş

Bir diğer soru: Gözdağıysa eğer, kime? Üzümlü şovunun, bir dolaylı, bir direkt mesajı olduğu düşüncesindeyim.

Dolaylı mesaj, kendisinin de içinde yer aldığı soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Osman Şanal’adır. Soruşturmaya açık müdahaledir.

Direkt mesaj, Genelkurmay Başkanı’na yöneliktir. Denmek istenmiştir ki; Eğer bize sahip çıkmazsan sana Hilmi Özkök muamelesi yaparız.

Hadiseleri yanlış yorumluyorsak, çıkar doğrusunu anlatırlar, ikna ederler. Biz de özür dileriz. Disiplinin esas alındığı, boş sayfaya bile “bu sayfa boştur” damgasını vuracak kadar ihtiyatli davranılan askeri birlik lerde, onca aracın yollarda neden dolaştırıldığına ilişkin mantıklı izahat kaçınılmazdır.

Bu gelişmeden bağımsız olarak söylüyorum, görünen şudur; TSK içinde cuntaya yönelik tedbirler arttıkça veya Ergenekon’a destek çekildikçe, komuta kademesini zorda bırakacak türden teşebbüslerin hortlaması tesadüf gözükmüyor.

Bu bağlamda, Taraf Gazetesi’nin yayınladığı Balyoz Planı’nın da 1. Ordu Komutanlığı içindeki Ergenekon uzantıları tarafından sızdırıldığını düşünüyorum. Temel hedefleri, hükümet ile TSK arasındaki kavgayı kızıştırmak. Bulanık havadan yarar umuyorlar.

Taraf veya herhangi bir gazete, “yerindelik” denetimi yaparak, kaynağı Ergenekon da olsa, böylesine vahim bir belgeyi görmezlikten gelemez. Yayınlaması yerindedir, Türkiye, bu ayıpla yüzleşmelidir. Oyunu bozmak, bu belgeyi görmezlikten gelerek değil üzerine giderek mümkündür.

Şunu da belirtmeliyim; İlker Paşa’nın işi giderek daha da zorlaşıyor. Yumruğunu masaya vurdukça daha çok sallanıyor.

Genelkurmay Başkanı, Erzurum’a kayıtsız kalamaz. Hükümet de...

Olayın üzerine gidilmeli, araştırılmalı; Üzümlü çıkışı, Sincan benzeri vakaysa, Saldıray Berk, Ağustos Şurası’nı beklemeden tez elden emekliye sevk edilmelidir.


star



Bu yazı 1,490 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,153 µs