En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Çözüm önerisi yok!



Herkes birbirini eleştiriyor ve bu eleştiriler giderek ciddi ithamlara dönüşüyor ama somut bir çözüm önerisi yok. Anayasa değişiklikleri konusunda söylenenler sadece daha demokratik olacağı ve askeri darbenin izlerinin silineceği yönünde. Oysa bu tanımın içine çok geniş bir yelpazeyi sığdırmak mümkün. Diğer yandan ülkenin kuruluş felsefesinin devamı isteniyor ama onun hangi şartlarda benimsendiği, değişen şartların ülkemiz için daha geniş bir ufka imkan verip vermediği tartışılmıyor. Bugüne kadar ideolojik olarak çizdiğimiz sınırların koruyucu yanıyla ilgileniliyor ama her sınırın başkalarının girmesini engellediği kadar bizim de dışarıya çıkmamıza hatta başımızı uzatmamıza imkan vermediği düşünülmüyor. 
Her eleştiri bir çözüm önerisiyle birlikte sunulursa anlamlı olabilir. Ayrıca herkes eleştirdiği konulara, oy alabilmek için yakın davranıyor. Mesela CHP irticadan yakınırken halkın eğilimlerine ters düşmemek için çeşitli açılımlar sergiliyor. Hükümetin demokrasi açılımını bir bölücülük olarak nitelerken kendisinin projesinin ne olduğu bilinmiyor.

Yapılması gereken Türkiye’nin değişen dünya şartlarında yerinin ne olacağını ve bunun gerektirdiği düzenlemelerin neler olduğunun tespitidir. Sorunlara bu açıdan bakıldığında farklılıkların ayrıntılarda olacağı, genel tablonun birbirine çok yakın olduğu görülecektir. Böyle bir projenin nasıl olacağı konusundaki görüşümün ana hatlarını şöyle açıklayabilirim:

Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi belli bir dönemin ürünüdür. O şartlar altında yapılabileceklerin en iyisi yapılmıştır. Bu konuda şöyle bir benzetme yapıyorum. Büyük bir yenilgi sonrası kökünden sökülmek istenen bir ağacın dibinden kesilmesine razı olduk. Türkiye bu kesik gövdenin bir kenarından fışkıran filiz gibidir ve giderek kesilen ağaca benzeyecektir. Onu sürekli bir fidan gibi görmek, gelişen dallarını keserek başlangıçtaki konumu sağlamaya çalışmak hem yanlış hem de haksızlıktır. Ancak o ağaç bir ormanın içindedir ve bu orman dünyadır. Şu anda etrafımızdaki ağaçların giderek eskidiği, dallarını kuruduğu gözleniyor. Bu bizim büyüyüp serpilmemiz için bir şanstır.

Yeni yapılanmamız şöyle olabilir: Türkiye insan odaklı bir devlettir ve kimseyi soyu, inancı nedeniyle farklı görmez. Düşünce özgürlüğüne inanır ama bunu kullanarak ülkeye yönelik operasyon yapanlara izin vermez. Bu ülkeye bağlılık dışında her türlü duygudan arınmış, adeta bir bilge düzeyine erişmiş yöneticilerle sağlanır. Yani düşünenle bir projenin uygulayıcılarını birbirinden ayırabilmelidir. Cehaletin sebep olduğu korkulardan uzak, düşüncenin erdemini hisseden ve onu sonuna kadar destekleyen kişilere gerek vardır. 

Güvenlik dünya ölçeğinde planlanır ve uygulanır. Kimsenin tek başına güvende olamayacağı bilinir ve ülkeden başlayarak bölgeye sonra da dünyaya yönelik politikalar belirlenir. Bugüne kadar olduğu gibi doğruyu başkalarından öğrenen, doğru olduğu sandıklarını taklit eden anlayış terk edilir ve bu anlayış iktisat politikalarının da temelini oluşturur. Her yerde geçerli olan çözümlerin olmadığı, her ülkenin çözümünün ortak yanının akılcılıktan ibaret olduğu kabul edilir.

star



Bu yazı 1,076 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,720 µs