En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Astım tedavisinde devrim yaratacak alete onay çıktı



Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), tüm ilaçların azami dozlarda kullanılmasına rağmen kontrol altına alınamayan ağır astımlı hastalar için termoplasti adı verilen ilaçsız tedavi yöntemine onay verdi.

Bu onay, 297 hasta üzerinde yapılan araştırmaların olumlu sonuçlar vermesi ve önemli bir yan etkisinin de görülmemesi üzerine verildi. Bu araştırmalarda termoplasti uygulanan hastalarda astım ataklarında yüzde 32, astım sebebiyle acillere başvurmada yüzde 84, solunum sistemi belirtilerinde yüzde 73 azalma olduğu belirlendi.

Termoplasti, sürekli ilaç kullanmalarına rağmen hastalıkları kontrol altına alınamayan, sık sık acillere gitmek, hastaneye yatmak zorunda kalan, hayat kaliteleri bozulan ağır astımlı hastalar için büyük umut vaat ediyor.

Termoplasti nedir?

Termoplasti olarak isimlendirilen bu yeni yöntem, bronşlara ısı uygulanarak bronşlar etrafındaki kas kütlesinin azaltılması prensibine dayanıyor.

Termoplasti, bronkoskop ismi verilen bir alet aracılığı ile burun veya ağzı yolundan lokal anestezi altında uygulanıyor. Hastaların hastaneye yatması gerekli olmayıp, işlemden sonra evlerine gidebiliyorlar.

Bronkoskop bronşa yerleştirildikten sonra içinden bir kateter sokularak ucu bronş duvarına temas edinceye kadar şişiriliyor. Bundan sonra kateter aracılığı ile 10 saniye süreyle radyo frekans enerjisi verilerek bronşlar etrafındaki düz kasların 65 dereceye kadar ısınması sağlanıyor. 65 derecelik ısı, kaslar üzerinde herhangi bir hasar ve zarar oluşturmadan kas kitlesini küçültüyor. Termoplasti 40’ ar dakika süren ve 9 hafta arayla tekrarlanan üç seansta tamamlanıyor.

Termoplasti 18 yaşından büyük hastalara yapılıyor.

Kimler için sakıncalı?

Genellikle iyi tolere edilen termoplasti, bazı hastalarda astımla ilgili şikâyetlerin artmasına veya kötüleşmesine yol açsa da, bunlar standart astım ilaçları ile genellikle bir hafta içinde düzeliyor. Atelektazi, yani bronşların balgam ile tıkanmasına, bronş kanaması, göğüs ağrısı, huzursuzluk, baş ağrısı ve bulantı da görülebiliyor.

Bu sistemin kalp pli, defibrilatör veya benzeri elektronik implantları olan hastalarda ve lidokain, atropin veya benzodiazepinlere aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmaması gerekiyor.

Termoplastinin, aktif solunum yolları enfeksiyonları ve pıhtılaşma bozuklukları olanlarda, astım krizleri sırasında ve 2 haftadan kısa zaman önce kortizon tedavisinde değişiklik yapılan hastalar için de sakıncalı olduğu bildiriliyor. Termoplastinin aynı bölgeye ikinci kez uygulanması gerekiyor.

Henüz ülkemizde uygulanmıyor

Termoplastinin bu aşamada ülkemizde uygulanması mümkün değil. Bunun için sağlık bakanlığının termoplasti uygulanan sisteme onay vermesi gerekiyor.

Astım hakkında kısa bilgi

Astım dünyadaki kronik hastalıkların en sık rastlananlarının başında geliyor. İstatistiklere göre ülkemizde 4 milyon ve tüm dünyada 300 milyon astımlı var ve her yıl 180 bin insan astım yüzünden hayatını kaybediyor. Gelişmiş ülkelerde ilkokul çağı çocuklarının yüzde 10-15’i astım hastası.

Astımın krizlerinin sebebi bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralmasıdır. Bu daralmasının bronşlar etrafındaki kasların kasılması, aşırı miktarda ve daha yapışkan salgı oluşumu, bronş duvarında ödem meydana gelmesi, bronş çevresinde yer alan damarların genişlemesi, bronşları döşeyen epitel hücrelerinin dökülmesi ve bronş duvarında iltihap hücrelerinin birikimi gibi pek çok sebebi vardır.

Astım aynı zamanda tıbbın en iyi tedavi edebildiği hastalıklardan da biri. Bronşlarda meydana gelen daralmaları ortadan kaldırmak için nefes açıcı ilaçlar ve kortizon kullanılıyor.

Aşı tedavisi (immunoterapi) veya sprey şeklinde kortizon ile astımlıların yüzde 95’ i uzun süreli olarak kontrol altına alınabiliyor. Ancak hastaların yüzde 5 kadarını uygun tedaviye rağmen kontrol altına almak mümkün olmuyor. Termoplasti de bu hasta grubu için tavsiye ediliyor.



Bu yazı 2,915 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,116 µs