En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

5 yaşından küçüklere grip aşısı tavsiye edilmiyor



Avustralya sağlık otoriteleri 5 yaşından küçük sağlıklı çocuklara grip aşısı yapılmamasını tavsiye etti. Bu uyarı, grip aşısından sonra ateşli havale nöbetlerinin beklenenden 9 misli daha fazla görülmesi sebebiyle yapıldı.

Bu sene Avustralya’ da uygulanmaya başlanan mutad grip aşısında biri H1N1 olmak üzere üç tür grip virüsü bulunuyor. Jim Bishop tarafından yapılan açıklamada, 2010 grip aşısı yapılan çocuklarda 24 saat içinde ateşle beraber havale nöbetleri görüldüğü ve bunun da özellikle CSL tarafından üretilen Fluvax isimli grip aşısı ile ilgili olduğu belirtildi. Bunun üzerinde de CSL firması ihtiyati bir tedbir olarak çocuklar için hazırlanan grip aşılarını geri çektiğini açıkladı.

Avustralya hükümeti nisan ayında grip aşısından sonra çok fazla havale nöbetleri görülmesi üzerine aşının 5 yaşından küçüklere uygulanmasını geçici olarak durdurmuş ve geniş kapsamlı bir araştırma başlatmıştı.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada henüz kesinleşmemiş bilgilere göre aşı yapılan her bin çocuğun binde birinden daha azında görülmesi beklenen havale nöbetleri 2010 grip aşısı yapılan her bin çocuğun 9’ unda ortaya çıktı. Bu reaksiyonların hemen tamamına yakını Fluvax ve Fluvax junior adlı aşılardan sonra görüldü. Diğer aşılar yeteri kadar çok yapılmadığı için bu aşamada bunlarla ilgili herhangi bir şey söylemenin mümkün olmadığı vurgulanıyor. Bugüne kadar yapılan incelemelerde havalelerin neden bu kadar çok görüldüğü anlaşılamadı. CSL tesislerinde yapılan denetimlerde de anormal bir duruma rastlanmadı.


BMJ’ ye konuşan Bishop ‘5 yaşından küçük sağlıklı çocukların aşı olmasının doğru olmadığını söylüyor ve grip bakımından ciddi risk taşıyan çocuklarda ise aşının fayda ve risklerinin çok iyi tartılarak karar verilmesi gerektiğini belirtiyor. Buna karşılık hem sağlıklı hem altta yatan hastalığı olan çocuklara etkinliği ve güvenilirliliği kanıtlanmış olan ve üstelik de ücretsiz olan Panvax isimli domuz gribi aşısının yapılabileceğini belirtiyor. Avustralya hükümeti domuz gribi salgının çıkmasıyla beraber CSL’ ye 21 milyon doz aşı sipariş etmiş ve aşının faydaları konusunda da pek çok duyuru yapmıştı.

CSL’ in Panvax isimli domuz gribi aşısının ürün bilgilerinde araştırmaların 3 yaşından küçüklerin yüzde 21’ inde aşıdan sonra ateş görüldüğünü ortaya çıkardığı bilgisi yer alıyor.

Bu arada nisan ayında Brisbane’ de mutad grip aşısı yapıldıktan sonra ölen 2 yaşındaki bir çocuk ile ilgili soruşturmanın da devam ettiğini hatırlatalım.

YORUM

Grip aşıları zaten sağlıklı insanlara değil altta yatan ciddi hastalığı olanlara tavsiye ediliyor ama burada çok ciddi bir paradoks var. Bir kişinin gripten zarar görme ve ölme ihtimali ne kadar yüksek ise aşının koruyuculuğu da bununla orantılı olarak azalıyor. Başka bir deyişle grip aşısının etkili olup olmayacağı Hoca’ nın ‘Ya tutarsa’ diyerek göle maya çalmasından çok da farklı değil.

Çocuklara gelince. Bir kere bırakın domuz gribi aşısını, mutad grip aşısının bile çocuklardaki etkinliği ve riskleri bilinmiyor! Hele bir de böyle ateşli havale gibi hayati önemi olan risklerin sık görüldüğünün ortaya çıkması grip aşılarına olan güveni iyice sarsacak bir gelişme. Bu haberi okuyanların yaşları 5’den büyük olsa bile çocuklarına grip aşısı yaptırmaya cesaret edebileceklerini hiç sanmıyorum.

Olaya bir de müspet yaklaşalım: Avustralya’ da ortaya çıkan bu durumun, sadece belirli bir aşı serisi ile ilgili olma ihtimali elbette var ama sağlıklı çocuklara ve erişkinlere grip aşısı yapılmasını doğru bulmayan -hatta zararlı bile olabileceğini savunan- bir bilim adamı olarak bu gelişme beni mutlu etti desem darılan küsen olur mu bilemiyorum.

KAYNAK

Ray Moynihan, Byron Bay: Australian government says healthy under 5 should not be given seasonal flu jab. BMJ 2010; 340:c2991



Bu yazı 1,483 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,881 µs