En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Rüşvetin belgesi ilacın reklamı olmaz



Ülkemizde şu an için ilaç reklâmı yasak: Bu eksiklik gizli reklâmlarla halledilmeye çalışılıyor ama ilaçta reklâm kanunun eli kulağında. Yarın bir gün bununla ilgili bir müjdeli haber (!) alırsak şaşırmayalım.

Reklâmcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan 6 ağustos 2010 tarihli Hürriyet gazetesinin ekonomi sayfasında yer alan haberde, ilaç şirketlerinin reklâm verebilmesine ilişkin çalışmalara dair soru üzerine, “Bu konu uzun süredir gündemde. Sektör olarak ilaç, ciro kazanamadığımız bir alan. İlgili kanunun çıkması için uzun zamandır uğraşılıyor. Dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde olan bir kanunun Türkiye’de de çıkmasını arzu ediyoruz. Şimdiye kadar çıkarılmaması, büyük hayal kırıklığı yarattı” diyor. Reklâmcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu ise, Avrupa’da ilaç şirketlerinin reklâmlardaki payının yüzde 30’a kadar çıkabildiğine dikkat çekerek, “AB ile uyumlaşma çerçevesinde kanunun tekrar gündeme gelmesini bekliyoruz. Eğer kanun çıkarsa yüzde 5-10’lik yeni reklam pazarı yaratır” diyor.

İLAÇ, CİPS VEYA GAZOZ DEĞİL
İlacın reklâmının yapılması sadece bizde değil dünyanın birçok ülkesinde yasak. Bazı ülkelerde ‘tezgah üstü’ denen ilaçlar için reklâm yapılabiliyor. İyi ki de öyle, çünkü:

BİR: İlaç, cips veya gazoz gibi sıradan bir tüketim malı değil. Kullanımının özendirilmesi son derecede önemli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

İKİ: İlaç bazı insanların yaşaması için ‘elzem’ olan bir madde. Herkes cips yemeden veya gazoz içmeden yaşayabilir, ama bir ilacın eksikliği pek çok kişinin hastalanmasına, sakat kalmasına ve hatta ölmelerine yol açabilir.

Cipsçiler ve gazozcular işlerine gelmiyorsa, bu malları üretmezler, olur biter. Kimse de bir şey diyemez. Çünkü, bunların eksikliği insanların yaşaması için ‘elzem’ değildir, kimsenin sağlığını etkilemez. Oysa, ilaç öyle değil.

ÜÇ: İlaç tüketici tarafından doğrudan satın alınan bir madde de değil. Bakmayın ülkemizde parasını verdikten sonra neredeyse her ilacın reçetesiz satıldığına ya da bakkal ve market raflarında bazı ilaçların yıllardır yerini almış olmasına.

İlaç, mutlaka hekim reçetesiyle kullanılması gereken, yan etkileri olan bir madde. Birçok hastanın tedavi sırasında yakından gözlenmesi, muayene edilmesi ve zaman zaman bazı laboratuar incelemelerinin yapılması icap eder. İlaçlar arası karşılıklı etkileşim de çok önemlidir. Birden fazla ilaç kullanan hastalarda daha da dikkatli olunması gerekir.

İLACIN REKLAMI OLUR MU?

Ben hiçbir ilacın, bazı ülkelerde olduğu gibi, tezgah üstü ilaçların, yani ağrı kesicilerin, vitaminlerin, mide ilaçların bile reklâmının yapılmasını doğru bulmuyorum. Hatta, tam tersine ilaç reklâmları son derecede sakıncalı. Üstelik de bu düşüncem sadece tüketicilere yönelik reklâmlarla ilgili değil. Doktorlara ilaç reklâmı yapılması da son derecede yanlış.

Firmalar ilaçlarını hekimlere tanıtmak için reklâmlardan değil, ilaçları ile ilgili yapılmış olan ‘bilimsel’ yayınlardan yararlanmalı. Bir hekim için en iyi reklâmın ‘bilimsel bir araştırma’ olduğu söylesem, itiraz eden olmaz sanırım.

İlaç tıbbi bir gerekçe ile belirli bir dozda, belirli aralıklarla ve belirli bir süre alınması gereken bir kimyasal madde. Bir hasta için kullanılacak ilaca, reklamlârdan etkilenerek değil, ancak kitaplardan, dergilerden, yani ‘bilimsel’ yayınlardan yararlanılarak karar verilebilir.

Gelelim neticeye

Ben halkı bırakın, doktorlara bile ilaç reklâmı, hatta ilaç tanıtımı yapılmasına karşıyım. Ne zaman ilaç-reklâm-tanıtım-pazarlama kelimelerini yan yana görsem tüylerim diken diken olur. İlaç tanıtımı etik kurallara yüzde yüz uyularak yapıldığında bile doğru bir uygulama değildir, çünkü ilaç promosyonu yapılabilecek bir tüketim ürünü değildir. Doktorların ilaçlar hakkında bilgi edinmek için başvuracakları kitaplar, dergiler, internet siteleri gibi güvenilen bağımsız kaynaklar vardır. Bir hâkime bir kanun maddesini tanıtımı yapılması ne kadar yanlışsa doktorlara ilaç promosyonu da o kadar yanlış bir şeydir.

Zurnada peşrev ilaçta reklâm olmaz.



Bu yazı 1,517 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,434 µs