En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Bisfenol A'nın yeni marifetleri



Neredeyse her gün sert plastiğin ana maddesi olan bisfenol A (BPA) isimli kimyasal maddenin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini gözler önüne seren yeni bir araştırma yayınlanıyor.

Environmental Health Perspectives isimli dergide yayınlanan geniş çaplı bir araştırmaya göre insanların maruz kaldıkları BPA miktarı arttıkça kandaki erkeklik hormonu olan testosteron düzeyleri de buna uygun olarak artıyor.

Araştırmada, İtalya’ da yaşları 20 ile 74 arasında değişen 715 kişinin serumlarında testosteron ve 17 beta-estradiol ile 24 saatlik idrarlarında BPA miktarları ölçüldü.

Bir günde idrarla atılan BPA miktar 5.63 mikrogram olarak bulundu. Erkeklerde, genç yaştakilerde, belçevresi geniş ve kilosu fazla olanlarda daha yüksek miktarlara rastlandı. Kadınlardaki BPA miktarları ise erkeklere oranla çok daha düşük bulundu.

Sonuçta
idrarla atılan BPA ne kadar fazla ise serum testosteron düzeylerinin de o kadar yüksek oldukları belirlendi. BPA ile estradiol arasında bir ilişki belirlenmemiş olmakla beraber, daha ileri incelemelerde menopoz öncesi kadınlarda seks hormonlarını bağlayan globülin dzüeylerinin de maruz kalınan BPA’ dan etkilendiği ortaya çıktı.

YORUM
Bir Avrupa ülkesinde yapılan bu ilk büyük araştırma, insanların rutin olarak maruz kaldıkları BPA miktarlarının hiç de önemsiz olmadığını ve vücuda giren BPA arttıkça da erkeklerde kan testosteron düzeylerinin buna paralel olarak arttığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

BPA ve benzeri kimyasal maddelere çevresel hormonlar veya hormon sistemini bozan maddeler (endocrine disrupter) ismi verilmektedir. Bunlar seks hormonların reseptörlerine bağlanmakta ve bunları aktive veya inhibe etmektedirler. Bunun sonucu olarak da tabii hormonlar tarafından tetiklenen olaylar etkilenmektedir. BPA’ nın tiroit hormonlarını ve pankreas fonksiyonlarına tesir ettikleri de bilinmektedir.  

Gelelim neticeye
İnsan sağlığını olumsuz şekilde etkilediği sayısız araştırma ile gösterilen BPA’ ya karşı özellikle hamile kadınların ve küçük çocukların titizlikle korunmaları gerektiğini ilgililere ve ilgisizlere bir kere daha hatırlatıyorum. Bunun için de başta plastik biberonlar olmak üzere tüm yiyecek ve içecek kaplarında BPA kullanılmaması gerekiyor.

Her eve lâzım bilgiler
BPA, günlük hayatta çok sık kullanıldığımız sayısız üründe bulunan polikarbonat plastik ve epoksi resinlerin ana maddesidir. BPA ayrıca, termal kâğıtların kaplanması, PVC plastiklerin üretimi ve fren sıvılarında olduğu gibi bir katkı maddesi olarak da kullanılır. Kompozit diş dolguları ve protezleri de çeşitli BPA bileşiklerinden üretilir. Kimya endüstrisi 2006 senesinde 3.8 milyon ton BPA üretmiştir. Üretimi, işlenmesi ve geri dönüşümü sırasında göl ve nehirlere de karışarak suları da kirletebilir.
Polikarbonatlar çok sert, sağlam, suya ve radyasyona dayanıklı ve elektriği iletmeyen özelliklere sahiptir. Mobil telefonlar, su ısıtıcıları, kahve makineler, bilgisayarlar, CD ve DVD’ ler, biberonlar, yiyecek-içecek kutuları, bardakları, şişeleri ve saklama kapları, motosiklet kaskları, diyaliz ekipmanı gibi tıbbi malzemeler polikarbonatlardan üretilir.
Epoksi resinler ise sıvı şeklindedirler ama sertleştirici bir madde ilavesiyle katı, erimeyen kimyasallara dirençli plastiklere dönüşürler. Yiyecek ve içecek kaplarının ve su depolarının iç yüzeyleri, döşemeler, cilalar, elektronik ürünlerin basılı çevrim kartları, tenis raketleri ve sörf tahtası gibi çok tabakalı malzemeler, yapıştırıcılarda bulunur.

KAYNAK
Galloway T et al: Daily bisphenol A excretion and ssociations with sex hormone concentrations: results from the InCHIANTI adult population study. Environ Health Perspect 2010; DOI:10.1289/ehp.1002367.
www.ahmetrasimkucukusta.com

 



Bu yazı 1,688 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,311 µs