En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

Temel içgüdü



İnsanoğlunun en temel içgüdülerinden biridir merak. Merak dürtüsünü ortadan kaldırdığınızda uygarlık tarihinden pek çok yeniliği de silmeniz gerekir. Meraklı olmasaydık, yeni kıtalar keşfedemez, bugün kullandığımız pek çok yararlı araç-gereçten mahrum kalırdık.

Özellikle bizler başka uluslarla mukayese edilmeyecek kadar fazla meraklı insanlarız. Hemen her kanalı sürükleyen dizilerin bunca izlenmesinin ardında dinmek bilmeyen merakımız yatıyor. Başka kişiler ve ailelerin hayatına bir pencere açıyor diziler; komşularımızı izler gibi izliyoruz artistlerin canlandırdığı tipleri.

Başkalarına kulak vermek hastalık mı? Hastalıksa, bazıları son yıllarda iyice yaygınlaşan dinleme cihazları sayesinde hastalığını tedavi cihetine gidiyor. Suçluları ve suç örgütlerini ortaya çıkarmak için alınan resmi izinlerle yapılan dinlemelere ek olarak, basit cihazlarla dinleyen resmi olmayan kulaklar da var. Ara sıra ortaya çıkan gerçeklere bakılırsa, koca karısını, kadın kocasını, işyeri sahibi çalışanını, şirketler rakiplerini dinletiyor bizim ülkemizde.

Son günlerdeki iddiaları ciddiye almak gerekirse, resmi çevreler de, üzerlerine vazife olmadığı halde, birbirimizle neler konuştuğumuz merakını gidermek için gayr-ı resmi dinleme yapıyorlar. En son haber Genekurmay'dan geldi; o dönemde askeri istihbaratın başında olan komutan, 2007 yılında, başbakan ile bazı bakanların da üye olduğu Savunma Sanayii İcra Kurulu kararıyla alınan dinleme cihazları vasıtasıyla bazı kişileri dinlemiş...

"PKK'yı dinlemek için alındı" deniyor Genelkurmay'da kurulu tele-kulaklar için...

Daha en baştan bir sorun var: Türkiye'de resmi dinlemeler hakim kararıyla yapılabiliyor; bunun için oluşturulmuş bir yüksek kurul (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı - TİB) var ve dinleme faaliyetini yürütmekle görevli devlet birimleri TİB'den aldıkları izinle bunu yapabiliyorlar.

Yasa askerleri istisna olarak görmüyor dinleme faaliyeti için; tam tersine yasada izinli kurumlar arasında Genelkurmay Başkanlığı sayılmadığı için orada yapılan dinlemeler 'yasadışı' kapsamına giriyor. Genelkurmay'ın istihbarat biriminin kimleri dinleyeceğine kendisinin karar verdiği anlaşılıyor haberden. Ayrıca, dinlenenler arasında 'PKK' ile irtibat kurulması hayli zor çok sayıda 'aydın' bulunuyor.

Asker de merak eder, ama merakını gidermek için yasadışı yollara başvurması düşünülemez.

Cihazların satın alınıp dinleme faaliyetinin başlatıldığı 2007 ilginç bir yıldı Türkiye için: Cumhurbaşkanı seçiminden tarihi erkene alınan genel seçimlere kadar uzanan süreçte çok hızlı olaylar yaşandı. Arada Anayasa Mahkemesi'nde bir dava, 'e-muhtıra' ve yıl sonuna doğru Ak Parti'yi kapatma davasının hazırlıkları var...

Merak edilecek çok şey var da siyasi hayatta 'PKK' konusunda özel olarak meraklanmayı gerektiren pek bir gelişme yok 2007 yılında...

Balyoz, eldiven, sarıkız, yakamoz, ayışığı, kafes gibi yakın tarihin akim kalmış darbe planlarından o yılla ilgisi olan var mıydı? Merak bile etmiyorum.

Elbette benim merak etmeyişim bir anlam taşımıyor. Genelkurmay devletin mevcut resmi dinleme birimlerine (ki bunlar arasında Jandarma da var) ek olarak kendisi de dinleme faaliyeti yürütmeye karar vermişse, bunu yalnızca cihaz satın almaya yarıyan Savunma Sanayii İcra Kurulu'nun kararına dayandıramaz. Bir faaliyetin yasal olması için yasaların tanıdığı yetki gerekir çünkü.

Temel içgüdü olan merakın siviller kadar askerlerde de olması doğal; ancak sivil-asker fark etmez, herkes, içgüdülerine değil yasalara uymak olmak zorunda.

yenişafak
 
 



Bu yazı 1,062 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs