En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Alkol ömrü uzatır mı kısaltır mı



Alcoholism: Clinical and Experimental Research isimli tıp dergisinin son sayısında yayınlanan araştırmayı okurken, bütün kadehlerin ‘Şerefe’ diye birbirine tokuşturulduğu kalabalık bir meyhane gözümün önüne geldi.

Tüm alkoliklerin zevkle ve heyecanla okuyacaklarını tahmin ettiğim araştırma yüzde 63’ ü erkek olan 55-65 yaşları arasındaki 1.824 kişi 20 sene takip edilerek gerçekleştirildi. Bu kişilerin günlük alkol alma miktarları, sosyo-demografik özellikleri, daha önce alkolle ilgili sağlık problemi yaşayıp yaşamadıkları, sağlık durumları ve sosyal-davranışsal faktörler belirlendi.

Bu 20 senelik sürede hiç içki içmeyenlerin yüzde 69’ unun, sıkı içenlerin yüzde 60’ ının, orta derecede içenlerin ise sadece yüzde 41’ inin öldükleri belirlendi. Buna göre, orta derecede içenlerde ölüm riskinin hiç içmeyenlere göre 2 misli, aşırı içicilerde yüzde 70 ve az içenlerde yüzde 23 fazla olduğu ortaya çıkıyor.

Yaş, cinsiyet, daha önce içki içilip içilmemesi, halen mevcut sağlık sorunları, sosyo-demografik ve sosyal-davranışsal faktörler dikkate alındığında bile içki içmeyenlerin ve aşırı içenlerin ölüm risklerinin orta derecede içenlere göre sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 45 fazla olduğu hesaplanıyor.

Tüm bu sonuçları daha basit bir dille söylemek gerekirse ‘orta derecede içki içmenin insan hayatını uzattığı’ söylenebilir. Orta derecede içicilikle günde 1 ila 3 kadeh (şarap, bira veya çeşitli kokteyller) içilmesi kastediliyor.

Bu araştırma alkoliklerin eline çok önemli bir koz veriyor. Akşamdaaan akşama iki tek atanlar şimdi karılarına bu araştırmayı delil gösterip ‘Vallahi kötü bir niyetim yok, tek amacım uzun yaşamak’ diyebilecekler. Kadınlar kocalarına ne cevap vereceklerini şimdiden düşünmeye başlasalar iyi olur.

Alkol almayanların ömrü neden daha kısa?

Bunun pek çok sebebi olabilir.

BİR: İçki içmeyenler daha düşük sosyo-ekonomik tabakadan olabilirler; çünkü içmek pahalı bir şeydir. Düşük sosyo-ekonomik tabakanın hastalıkları da stresi de daha fazladır.

İKİ: Alkol içmeyenler daha önce alkol yüzünden sağlıkları bozulduğu için içmiyor olabilirler.

ÜÇ: Bu, sebep-sonuç ilişkisini inceleyen değil, gözlemsel bir araştırmadır. Bundan kesin bir sebep-sonuç ilişkisi çıkarılamaz.

DÖRT: Alkol içmek sağlığa faydalı olabileceği gibi sağlıklı insanların alkol içme eğiliminin daha fazla olabileceği de bir ihtimaldir.

Peki, alkol gerçekten faydalı olabilir mi?

Alkolün sağlığımız üzerine pek çok zararlı etkileri var: Karaciğer sirozu, başta ağız ve yemek borusu olmak üzere kanserler, sarhoşluğun sebep olduğu kazalar, hafıza üzerine etkileri, bağımlılık gibi. Tüm bunlara rağmen alkol tiryakilerinin hiç alkol içmeyenlere göre daha uzun yaşamaları insana gerçekten çok şaşırtıcı geliyor.

Buna karşılık alkolün aşırıya kaçılmadığında orta ve ileri yaştaki kişilerde kalp ve dolaşıma iyi geldiğini, ölüm oranlarını azalttığını gösteren sayısız epidemiyolojik araştırma var. Alkolün akıl ve beden sağlığı için çok önemli olan sosyal ilişkileri kolaylaştırması ve geliştirmesinin etkili olabileceğini ileri sürenler de var. Asosyal kişilerin hastalıklarının geç teşhis edilmesi ve bunun ölüm ihtimalini artırması; depresyon oranlarının hiç içki içmeyenlerde daha yüksek olması da bunlara delili olarak gösteriliyor. Ancak alkolün sağlığa olumlu etkilerinin araya giren başka pek çok faktörden dolayı abartıldığını savunanların sayısı da çok fazla.

Bu araştırmadan içkicilerin daha uzun yaşadıkları gibi bir sonuç ortaya çıkmış olsa bile alkolün insan sağlığı için ciddi bir tehdit olduğu unutulmamalıdır. Sakın kimse uzun yaşayacağım diye alkole başlmasın; içenler de en kısa zamanda bıraksınlar!

Aklıma takılanlar!

Bu araştırmayı okurken aklıma bazı şeyler takıldı. Acaba bu araştırmayı yapanların alkolle araları nasıl? Bu araştırmayı yaparken, yazarken içki içtiler mi? Araştırmadan alkolün ömrü uzattığı sonucu çıkması bir barda kutlandı mı? İçki üreten firmalardan destek aldılar mı? Alkollü içki üretenler bu araştırmanın özetini içki şişelerine prospektüs olarak koymayı düşünüyorlar mı?

Gelelim neticeye

Bu Amerika’ lılar insanı şu mübarek günlerde dinden de imandan da çıkarırlar: Yakında günde 2-3 kadeh şarapla beraber 8-10 sigara için, haftada 2-3 gün de bara, pavyona gidin sonucuna varan bir araştırma yayınlanırsa sakın şaşırmayın.

KAYNAK

Holahan CJ, Schutte KK, Holahan CK, Moos BS ve Moos RH: Late-Life Alcohol Consumption and 20-Year Mortality. Alcoholism: Clinical and Experimental Resaerch.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1530-0277.2010.01286.x/abstract



Bu yazı 2,229 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,967 µs