En Sıcak Konular

Mahmut Övür


Mahmut Övür
0 0 0000

'AB'nin ayak oyunları'



Referandum sonrasının değişim rüzgârı AB-Türkiye ilişkilerinde "Acaba üzerimize düşeni yapmıyor muyuz?" sorusunu gündeme getirdi.
Çünkü 2005'ten bu yana 35 fasıldan 13'ü açılmış, biri sonlandırılmış durumda...
Peki, engel AB mi yoksa Türkiye mi?
Bu soruyu, önceki gün Almanya'ya birlikte geldiğimiz Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a sorduk. Bağış'ın cevabı netti:
"Engel, AB içindeki siyasi ayak oyunlarıdır. Bu nedenle fasıl açılamıyor. Dahası kapatma da yapamıyoruz. Önümüze getirilen en önemli engel Kıbrıs meselesi... 'Limanları açın' diyorlar. Ama AB üyesi ülkeler, 26 Nisan 2004 tarihli kararı uygulayıp Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ticarete başlamıyor. Başlarlarsa Türkiye de Rumlara limanları açar. Daha önce de söyledim, limana liman yola devam..."
Bu kilitlenmeye rağmen önümüzdeki süreçten umutlu olduğunu belirten Bağış, yeni fasıl açılmasıyla ilgili de şunları söyledi:
"Önümüzde açılması beklenen üç fasıl var, Rekabet, sosyal politikalar ve kamu alımları faslı. Rekabet faslıyla ilgili kanun önümüzdeki günlerde mecliste görüşülecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu bu konuda destek sözü verdi. Kemal Bey son dönemde çok fikir değiştirdi. İnşallah AB konusunda fikir değiştirmez."
Söz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na gelmişken, Kılıçdaroğlu'nun Brüksel gezisinde dile getirdiği "47 tutuklu gazeteci" meselesini de sorduk. İşte Bakan Bağış'ın cevabı:
"Şu ana kadar görüştüğüm hiçbir AB yetkilisi, şu gazeteciler niye tutuklu, sorun nedir diye sormadı."
Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili iki önemli konu daha vardı: Ruhban Okulu ve Alevi Çalıştayları... Bu iki konuda yapılan çalışmalar hangi aşamadaydı? Bakan Bağış şöyle diyordu:
"Aylardır, ruhban okulunun açılması için ne gerekir sorusuna cevap arıyoruz. Çalışma bitince Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Aynı şekilde Alevi Çalıştayı ile ilgili rapor da önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulacak."
Rekabet faslının Belçika dönem başkanlığında açılabileceğini dile getiren Bakan, sosyal politikalar faslıyla ilgili sorunun içeride olduğunu yani işveren ve işçi örgütlerinin sorun çıkardığını belirterek şöyle diyordu:
"Önemli olan fasıl açmak değil, zihin açmak. AB sürecinde Türkiye'de çok şey gerçekleştirildi. Önceki gün tüm fasılları tamamlamış olan Sofya'daydık. Kastamonu standartlarında bir kent... Kaç fasıl açtık ikilemine kendimi sokarsam sırtımdaki davulun tokmağını Brüksel'deki komisyon yetkililerine teslim etmiş olurum."

Roj TV jesti
Bakan Bağış, Almanya yolculuğunda AB ülkeleriyle ilişkilere dikkat çekerken önemli bir noktanın da altını çiziyor. PKK'ya karşı tavır... Bağış şöyle diyordu:
"Avrupa'nın bu konularda ciddi adım atma vakti geldi. İsterlerse adım atabilirler. 9 Ocak 2009'dan beri Başmüzakereci görevindeyim. AB üyesi ülkelerin birkaç istisna hariç hepsini ziyaret ettim. Roj TV konusundaki tutumu nedeniyle Danimarka'ya gitmeyi çok uygun görmemiştim. Ama bugün, altı yıl süren soruşturmanın ardından Roj TV iddianamesi hazırlandı. Ben de arkadaşlara Danimarka'dan randevuları almaları konusunda talimat verdim."
Bakan Bağış, Danimarka'daki bu gelişmeyi, "Van'daki şehit cenazesine AB büyükelçilerinin katılmasından sonra atılan en önemli adım" olarak niteledi.
Bu gezinin iki önemli ayağı var; Almanya Türkiye ilişkileri ve futbol.
İlkiyle ilgili son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de burada... DEİK toplantısına Egemen Bağış'la birlikte katılıyor. Görünen şu ki; sadece ekonomik ilişkiler değil, AB'nin lokomotif ülkesi Almanya'nın siyaset dili de değişiyor. Kimse artık birkaç yıl önce sık kullanılan "İmtiyazlı Ortaklık" sözünü ağzına almıyor. Daha çok Almanya'nın sanayi ve teknoloji birikimi, Türkiye'nin de dinamik girişimciliği ve bölgesel etki gücü konuşuluyor.
Futbola gelince... Cuma günkü milli maça Başbakan Erdoğan da geliyor ve Alman milli takımında oynayan Türklere vurgu yapılarak ortak heyecandan söz ediliyor.

sabah




Bu yazı 970 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 AK Parti kongresi ve Barzani
    • 28 Eylül 2012 AK Partili Babuşçu iddialı: Yüzde 55
    • 23 Eylül 2012 CHP'nin 'Balyoz' ikilemi
    • 20 Eylül 2012 Otobüste 200 er
    • 18 Eylül 2012 CHP günahlarından arınıyor
    • 11 Eylül 2012 CHP hâlâ derdini anlatamıyorsa
    • 1 Eylül 2012 Ya silah ya siyaset
    • 30 Ağustos 2012 CHP neden Kürt raporu yazamıyor?
    • 19 Ağustos 2012 Barışı kirletmemek lazım
    • 14 Ağustos 2012 Aygün'ün kaçırılmasında garip sorular
    • 10 Ağustos 2012 Diyarbakır'dan Şemdinli'ye bakmak
    • 24 Temmuz 2012 Üç CHP'li anlaşamıyorsa...
    • 19 Temmuz 2012 CHP'de 'maymuncuk liste' savaşı
    • 18 Temmuz 2012 CHP, zamanın ruhunu yakalar mı?
    • 17 Temmuz 2012 CHP kurultayı gölgede mi kaldı?
    • 8 Temmuz 2012 Siyasetin yeni aktörleri
    • 6 Temmuz 2012 CHP'de kurultay pazarlamacıları
    • 3 Temmuz 2012 Zana'nın demokratik yolu
    • 24 Haziran 2012 Uçak düşürme bir tuzak mı?
    • 19 Haziran 2012 Gülen'in kararı neyin sinyali?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,665 µs