En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

Kılıçdaroğlu’nun liderlik hamlesi



CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav’ın “hesaplaşacağı” biliniyordu. Hesaplaşma beklenenden erken geldi.
Kılıçdaroğlu, CHP’ye genel başkan seçilmişti ama, “Önder Sav’ın vesayeti altında” görünümü veriyordu. Genel başkanlık koltuğuna Önder Sav’ın desteğiyle oturmuştu. Bu süreçte Sav’a karşı hiçbir koşul öne sürmemişti. Sav da Kılıçdaroğlu’nu genel başkan seçtirmiş, ancak Parti Meclisi’ni istediği isimlerden oluşturarak yerini sağlamlaştırmıştı. Bir başka deyişle yeni Genel Başkan, kuşatılmış halde çalışıyordu.
Lider olabilmesi için bu kuşatmayı yarması ve kendi yönetimini kurması gerektiğini biliyordu. Sabırlı davranarak uygun zamanı gözlüyordu.
Tüzük olayı, kavgayı erken patlattı. CHP’de dün yaşananlar Kılıçdaroğlu’nun liderlik mücadelesi olarak okunmalıdır.

Gürsel Tekin tercihi
Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiği mayıs kurultayından bu yana yaşanan “Gürsel Tekin sorunu” aslında Kılıçdaroğlu, Sav sorunuydu. Tekin, bu çatışmanın sembolü haline gelmişti.
CHP’yi dünkü kaosa sürükleyen kriz de yine “Gürsel Tekin” nedeniyle patladı, diyebiliriz.
Önceki akşam, “Kılıçdaroğlu ve Sav uzlaştı, tüzük kurultayı” yok haberi gerçeği tümüyle kavramıyordu. Uzlaşılan, yeni MYK’nın oluşturulmasıydı. Ancak isimler üzerinde tek tek anlaşma sağlanmamıştı. Beklenti Genel Sekreter Önder Sav’ın “örgütten sorumlu birinci genel başkan yardımcısı” olarak görevlendirilmesiydi.
Ancak Kılıçdaroğlu’nun kafasında başka bir isim vardı: Gürsel Tekin...
Kılıçdaroğlu, yeni listeyi Sav’a danışmadan oluşturmuştu. Gürsel Tekin’i, “örgütten sorumlu genel başkan yardımcısı”, Önder Sav’ı ise, “seçim ve hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı” olarak listeye yazmıştı.
İşte ipler, bu nedenle koptu. Sav, Kılıçdaroğlu’nun Gürsel Tekin tercihi karşısında, Kılıçdaroğlu’na bayrak açtı.

Ecevit örneği
Kurmayları Kılıçdaroğlu’na “Bülent Ecevit” örneğini vererek, Önder Sav’ı yeni yönetime almaması ve yeni bir yönetim belirlemesini önerdiler. Liderliğini göstermesinin tam zamanı olduğunu belirttiler. Bülent Ecevit’in, CHP’den kopmaları göze alarak yeni yönetimini oluşturduğunu, kendisinin de CHP’den kopmaları göze alarak aynı yöntemi izlemesini öğütlediler.
Kılıçdaroğlu’nun düşüncesi de bu yöndeydi. Kararını verdi. Yeni bir yönetim oluşturdu, Önder Sav ve arkadaşlarını yönetim dışında bıraktı.

Kurultay ne olacak?
Kılıçdaroğlu, yeni MYK’yı açıkladı, ancak kurultay çağrısı yapmadı. Bu tutum Kılıçdaroğlu’nun, Sav’ın delegelere hâkimiyetinden kaygı duyduğu biçiminde yorumlandı. Bu düşünceden hareketle olacak ki, Kılıçdaroğlu, CHP’li tabana ve kamuoyuna hitap eden bir konuşma yaptı. Gücünü halktan aldığını vurguladı. Önder Sav’ı partide korku imparatorluğu kurmak ve koltuğa ömür boyu yapışmakla suçladı. Değişim mesajı verdi. Delege dışındaki CHP’lilerden alacağı güçle delegeyi etkilemeye yöneldi.
Kılıçdaroğlu’nun liderlik hamlesinin sonuçlanması için mutlaka kurultaydan geçmesi gerekiyor. Kılıçdaroğlu’nun “yeni CHP” diyerek yine Ecevit’in liderleşmesi sürecini anımsatan söyleminin kurultayca onaylanması gerekiyor.
Kılıçdaroğlu, bu mücadeleyi kazanırsa, o zaman liderliğini ilan etmiş olacak. Bunu başarırsa yeni bir yönetimle yeni CHP’den söz etmesi mümkün.

Baykal: “Çok üzücü
CHP’nin bir önceki lideri Deniz Baykal, gelişmeleri nasıl görüyor? Baykal, CHP’de yaşananları evinden izledi. Baykal’la dünkü görüşmemizde manzarayı nasıl gördüğünü sordum. Şu yanıtı verdi: “Çok üzgünüm. Çok üzücü bir tablo. Seçimle giderken böyle bir tablo ortaya çıkmamalıydı. Benim için önemli olan CHP’dir. CHP’nin böyle göbeğinden çatlamış bir görüntü vermesi bana acı veriyor. Bu süreçte parti parçalanmamalı, CHP’nin gövdesi mutlaka korunmalı. Türkiye’nin buna ihtiyacı var.”

Kılıçdaroğlu’na tavsiye
Baykal, Kılıçdaroğlu’na referandumdan hemen sonra kurultayı toplamasını, yeni tüzüğü yürürlüğe koymasını ve yeni bir Parti Meclisi seçilmesini önermişti. Baykal’la Kılıçdaroğlu arasındaki bu sohbet, referandum öncesinde Antalya mitingine birlikte giderken uçakta geçti. Baykal, kurultayı toplamaz, tüzüğü yürürlüğe koymaz ve yeni bir Parti Meclisi seçilmezse, yaşanabilecekler konusunda Kılıçdaroğlu’nu uyarmıştı.

Kemal Bey’e destek
Baykal, çeşitli vesilelerle yaptığı açıklamalarda, “Kemal Bey’e destek olmak gerekir. Seçimlere giderken genel başkan sorunu yaşanmamalı. Parti bir karar verdi, genel başkan seçti, şimdi onu desteklemek gerekir” çağrılarında bulunmuştu.

milliyet



Bu yazı 1,041 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,202 µs