En Sıcak Konular

Nazlı Ilıcak


Nazlı Ilıcak
0 0 0000

YAŞ'ta uyum sağlandı



Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları, bundan sonraki dönemin daha az tartışmalı ve daha büyük bir uyum içinde geçeceğinin işareti. Dışarıya sızan haberlere göre, rütbede bekleme süreleri dolan Balyoz tutuklusu 14 generalin durumu, askerle siviller arasında önemli bir ihtilâf konusuydu. Bu generallerin pek çoğu, geçen sene, bir yıl uzatma almıştı. Hükümet, rütbede bekleme süreleri sona erdiği için, topyekûn emekliye sevk etmekten yanaydı. Buna rağmen, YAŞ'tan 14 generalin tümü için temdit kararı çıktı. Kiminin 2'nci, kiminin birinci defa bekleme süreleri uzatıldı. (Generaller aynı rütbede 4 yıl görev yapabiliyor ve azami 3 yıl daha bu süre uzatılabiliyor.)
Uzatma, hakkaniyete uygundur. Çünkü belki de, mahkemeler toptan bir mahkûmiyete gitmeyecek, bazılarını suçsuz bulacaktır. Hatta, hepsi bile beraat edebilir. Emekli edilselerdi, belki de hak etmedikleri halde cezaya çarptırılmış olacaklardı.

İİBF mezunları ve kadro
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunları, ihtisas sahibi olmalarına rağmen, kendilerine verilen kadro sayısının düşük tutulmasından şikâyetçi: "4001 koduyla, tüm lisans mezunları sınava giriyor. Biz 300 bin İİBF mezunu açıkta kalıyoruz. Bu yılın kasım ayı için en az 5 bin talebimiz var. İİBF mezunlarının eğitimini aldıkları kadroların 4001 ile başka bölümlere verilmesi ne kadar mantıklı? Bir matematik öğretmeni, tabii ki bizden KPSS'de daha yüksek puan alır. Ama işe girdiğimizde, biz sahamızda daha birikimliyiz; çünkü ona göre eğitildik. Nasıl ki İİBF mezunları öğretmen olamıyorsa, öğretmenlerin de bizlerin hakkı olan kadrolara atanmaması gerekir."
Buna mukabil, memur atamalarında 4 yıllık yüksek öğretim alan ve herkesi kapsayan 4001 kodu ile alımın az olduğunu ileri sürenler de var. Meselâ bir kişi şöyle yazmış: "Ben 2009 Tekstil Mühendisliği mezunuyum. Geçen yılki KPSS'den 82.581 puan aldım. Bizim bölümümüzden ancak senede 1-2 alım olduğu için, memur olabilmekteki tek şansım 4001 kadroları. 4001 kadrosuna 4 yıllık üniversite mezunu olan herkes başvurabiliyor. Bu benim gibi, kendi okudukları bölümden alım olmayan herkes için büyük şans. Ama maalesef 4001 koduyla kadrolar her yıl azalıyor. Bu yıl, bizim gibilerden bin kişilik bile alım olmadı. Önceden gümrük, PTT gibi kurumlar 4001 koduyla memur alırken, şimdi İİBF mezunlarını tercih ediyorlar. 70 küsur puanlarla İİBF mezunları atanırken, 85 puan üstüyle atanamayan çok fazla insan var."

Hata affedilmiyor
Yeni dönemin adı "Uyum" ise, bu iklime uymayan generaller, "cezalandırıldı."
Geçen yıl, Hasan Iğsız atanamayınca, en kıdemli ordu komutanı olan Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmek istenmişti; ama hükümet buna karşı çıkmıştı. (Saldıray Berk, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu iddialarından dolayı yargılanıyor. Erzurum Savcısı tarafından birkaç kere ifadeye çağrılmış ama gitmemişti. Üstelik Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Recep Gençoğlu'nun tutuklandığı gün, 3. Ordu Komutanı Org. Berk, 30 askeri aracın Erzincan merkezine doğru yürümesi talimatını vermişti.) Geçen YAŞ'ta, Berk, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) atanmıştı. Bu defa, "bir yıl gecikmeyle de olsa" emekli edildi.
Nusret Taşdeler, İnternet Andıcı'ndan dolayı suçlanıyor. Ege Ordu Komutanlığı'ndan EDOK Komutanı olması, teamüllere aykırı bir durum. O da "uyumsuzluğunun" ceremesini çekiyor. Herhalde EDOK'tan sonraki durak, Saldıray Berk gibi emeklilik olacak.
Org. Aslan Güner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşinin elini sıkmamak için sıra değiştirdiği güne lanet ediyor mudur dersiniz. Belki de, dönemin Genelkurmay Başkanı'nın talimatıyla böyle davranmıştır. Ama o hata peşini bırakmadı. Geçen yıl, Kara Kuvvetleri Komutanı olabilirdi; Genelkurmay 2. Başkanlığı'nda kaldı. Bu defa, gene Kara Kuvvetleri Komutanı olabilirdi. Çünkü bu göreve gelen Kıvrıkoğlu'ndan daha kıdemliydi. Ama Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.

4001 tartışması
Memur atamalarında kadrosu yok denecek kadar az olan Fen, Edebiyat, İletişim, Mühendislik fakültelerinden mezun olduk. Çoğumuzun özel sektörde iş imkânı yok. Bu yüzden tek umudumuz KPSS. Yoğun bir biçimde çalışıp, 90 üstü puanlar aldık. Hepimiz, memur kadrolarında görevini yapacak kapasiteye sahip olmamıza rağmen, devlet kurumlarındaki kadromuz gün geçtikçe azalmaktadır. Bazı bölümlerden 100 binlerce alım yapılırken, 4001 koduna (tüm lisans mezunlarının tercih edebileceği kadrolara) mahkûm olmuş 400 bin üniversite mezununa, son 2 alımda sadece 1000 kişilik kadro verilmiştir."

Çevre mühendisleri
Çevre mühendisleri mağdur... Kendilerine sözleşmeli personel alım sözü verildi Veysel Eroğlu tarafından. Ama bu söz aylardır tutulmuyor. Veysel Eroğlu artık "çevre"yle ilgili değil. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar. 6 bin 500 kişi KPSS'ye girdi, ancak 90 kişi atandı.
Bayraktar'ın çevrecilere ihtiyacı yok mu?

sabah

Bu yazı 1,685 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ağustos 2012 AK Parti geriliyor mu?
    • 24 Ağustos 2011 Hasdal toplantısı... Balyoz Çalıştayı
    • 10 Ağustos 2011 Bilgi Destek Dairesi'ndeki bilgisayarlar niçin silindi?
    • 5 Ağustos 2011 YAŞ'ta uyum sağlandı
    • 30 Temmuz 2011 Asker-sivil ilişkileri ve toplu istifa
    • 26 Temmuz 2011 BDP'ye empati tavsiyesi
    • 11 Haziran 2011 Kılıçdaroğlu ve yolsuzluk
    • 21 Mayıs 2011 Kasetler, tahminler ve siyaset mühendisliği
    • 9 Mayıs 2011 Şiddet mi, barış mı?
    • 2 Mayıs 2011 Subay eşlerine siyaset dersi
    • 1 Mayıs 2011 1 Mayıs Bayramı
    • 21 Nisan 2011 Maddelerdeki çelişki ve kafa karışıklığı
    • 20 Nisan 2011 YSK'nın, ''memnu haklar'' gerekçesi
    • 18 Nisan 2011 Şener, tek başına
    • 19 Mart 2011 Medya 2010 ve mantık
    • 9 Mart 2011 Ulusal Medya 2010/Amaç ve Strateji
    • 5 Mart 2011 Zekeriya Öz'e soruşturma açılamaz mı?
    • 24 Şubat 2011 Oda TV, Nedim Şener ve Ahmet Şık
    • 8 Şubat 2011 Kâğıttan kaplan!
    • 17 Ocak 2011 Türkiye'de sivil vesayet mi var?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,665 µs