En Sıcak Konular

Taha Akyol


Taha Akyol
0 0 0000

Lübnan'a asker göndermek?!



KONUYU Dışişleri kaynaklarından araştırdım. Türkiye Güney Lübnan'a yerleştirilecek barış gücüne asker göndermeye neden sıcak bakıyor? Müzakerelerin içindeki kaynağım şu cevabı veriyor:

- Ortadoğu'da istikrarın sağlanması ve Lübnan'da mevcut Fuat Sinyora hükümetinin güçlendirilmesi herkesin ve Türkiye'nin yararınadır. Buna katkıda bulunmamız normaldir. Ama şartlar uygun olmalı! Ve bu şartları şöyle sıralıyor:

Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında olmalıdır. NATO şemsiyesi, bölgenin özelliklerine uygun değildir. Ama lojistiği NATO sağlamalı.

Barış gücü, ateşkes sağlandıktan sonra oluşturulmalı. Aksi halde barış gücünün çatışmaya girmesi gerekir. Bu barış gücünden beklenen amaca aykırı olacağı gibi, Türkiye de askerini çatışmaya göndermez. Barış gücünün 'kompozisyonu' taraflara güven verecek nitelikte olmalıdır. İsrail yanlısı veya İsrail düşmanı bir görüntü olmamalıdır. Bu amaçladır ki, akla gelen ilk ülkeler Türkiye ile beraber Fransa'dır. Tabii başka ülkeler de olabilir, zaten adları basında yer alıyor.

Barış gücünün kumanda mekanizması ve görev (engagement) kuralları çok net olmalıdır.

Lübnan ve Irak!

Türkiye'nin barış gücüne katılmak için düşündüğü bu şartlar, Güney Lübnan'da barış gücünden beklenen işlevin gerçekleşmesi için gereklidir. Öyle bir barış gücünde etkili bir yer almak, Türkiye'nin milli çıkarlarına da uygundur:

- Lübnan kimlikler üzerine kurulu bir ülkedir, kimlikler arası iç savaş yaşamıştır. Şimdi Irak'ta kimlikler arası bir savaş yaşandığı gibi, bir tür Lübnan tarzı kimlikler üzerine kurulu bir rejim oluşuyor.

Gerçekten, Ortadoğu'da sınırlar ve milli kimlikler oturmamıştır. Etnik ve mezhep kimlikleri güçlü ve çatışkandır. Lübnan'daki bir sarsıntının nerelere uzanacağını kestirmek zor. Onun için:

- Türkiye Lebnan'daki Fuat Sinyora hükümetini, Lübnan'da istikrar ve bütünlüğü kuvvetle destekliyor. Barış gücü buna ciddi bir katkı sağlamalıdır.

Türkiye'nin rolü

İsrail'in Lübnan'a saldırmasıyla başlayan kriz kısa sürede bitmeyecek. İsrail'in askeri bakımdan umduğu kadar başarılı olamadığı, Amerika'nın kayıtsız şartsız desteğine rağmen İsrail'e karşı dünyadan tepkilerin giderek arttığı da görülüyor. Öbür yanda, Arap hükümetlerinin sinik politikalarına karşılık Arap halklarında tepkinin giderek arttığı da bir gerçektir.

Petrol ve radikalizm diyarı Ortadoğu'da biriken gerilimlerin nasıl patlayacağı, nelere yol açağı bilinmez! Böyle bir tabloda, Türkiye 'Batılı' bir ülkedir ve aynı zamanda İran dahil Ortadoğu ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirmiştir, hatta kurumlaştırmıştır. Bu ilişkiler sebebiyledir ki, bugün ABD veya AB, hatta İsrail, İran'a veya Suriye'ye bir şeyi anlatmak istediğinde Türkiye'nin devreye girmesini istiyor!

Lübnan sorununun 'yoluna konulması'nda Türkiye'nin ne kadar önemli bir rol oynayacağı görüldüğü için, Batı da Doğu da Türkiye'nin barış gücünde etkin bir görev almasına ihtiyaç duyuyor. Bu, Türkiye'nin elini güçlendirecektir. Bakın, ABD artık PKK'ya karşı harekete geçme mesajları veriyor. Irak'ta PKK büroları kapatılıyor. Barış gücü yoluyla Ortadoğu'daki rolümüzün güçlenmesi, AB sürecinde de lehimize bir faktör olacaktır.



Bu yazı 838 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Kasım 2011 KCK ve hukuk
    • 30 Temmuz 2011 Afrika kampanyası
    • 29 Temmuz 2011 Stalinist milliyetçilik!
    • 22 Temmuz 2011 AKP’li bakan İnönü’yü övüyor
    • 20 Temmuz 2011 ‘Makas açılıyor’
    • 18 Temmuz 2011 Totalitarizmi eleştirmek
    • 12 Temmuz 2011 Anayasa da böyle yapılır
    • 7 Temmuz 2011 ‘Usta’ kabine
    • 1 Temmuz 2011 CHP Meclis’e
    • 27 Haziran 2011 Anayasa yapmak
    • 7 Haziran 2011 AKP, CHP, MHP uzlaşır mı?
    • 30 Mayıs 2011 Kürt meselesi nereye?
    • 27 Mayıs 2011 Hukuk ve yargı açısından 27 Mayıs
    • 26 Mayıs 2011 Proje savaşı
    • 19 Mayıs 2011 Ergenekon ve PKK
    • 12 Mayıs 2011 Demirel ve CHP
    • 11 Mayıs 2011 MHP
    • 18 Nisan 2011 2023 Vizyonu
    • 2 Nisan 2011 ‘Bizden yana adalet!’
    • 25 Mart 2011 Türkiye’nin rolü?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,890 µs