En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

İttihat ve Terakki'nin ilk toplu katliamı neydi?



İstanbul'u diğer dünya kentlerinden ayıran pek çok özelliğinden ve üstünlüğünden biri de hür köpekleri ve hür kedileridir. "Köpekler, İstanbul'a Fatih Sultan Mehmet'in ordularıyla geldi. Kendilerine ihanet etmeyen İstanbullulara tam bir güven duydular. Ne yazık ki 'Terakkiyi! ve hükümet işlerine Levantenlerin girişini!' unuttular. Dört beş asırlık sadakatten sonra ve kimseyi hiçbir zaman ısırmamış olmalarına rağmen katliamların en iğrencine mahkûm edildiklerini gördüler.
Önce hiçbir Türk, "Hilale uğursuzluk getireceği" söylenen bu onur kırıcı görevi üstlenmek istemedi. Bu yüzden serseriler, haydutlar görevlendirildi. Köpekler maşalarla yakalanıp kan revan içinde Hayırsızada'ya atıldılar. Aç ve susuz inleye inleye öldüler.
İşte bu katliamı, terakki adına yani modernlik adına, İttihat ve Terakki idaresi yaptı. Halk köpeklerin bir kısmını evlerine sakladı. Köpekleri sakladığı için süvari yüzbaşısı Tevfik Bey bir ay hapse atıldı. Bu satırların yazarı ünlü Fransız yazar Pierre Loti, bu katliamın Türkiye'ye uğursuzluk getirmesinden korktuğunu söylüyor. Korktuğu da başa geliyor. Balkan Harbi patlak veriyor. Bulgarlar Çatalca'ya kadar geliyor. Ardından I. Dünya Savaşı başlıyor ve bu defa Ermeni tehciri ve yenilgi yaşanıyor. İşte bütün bunlar İttihat ve Terakki'nin hayvan ve insan katliamlarının kronolojik bir sıralaması.
İmparatorluğun başkenti İstanbul'un tarihinde işte gene ittihatçıların iktidarında yaşanmış olan bir de böyle bir utanç verici bir olay var. Ama bu acı olaylar bir daha yaşanmayacak. Çünkü hayvanlara kötü muamele yapanlara artık hapis cezasına kadar giden yeni Hayvan Hakları Yasası çıkacak.
Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne kadar medeniyeti sadece laiklik olarak gören ve kendisini İttihat ve Terakki'nin devamı sayan CHP ve eski Adalet Partisi ve onun uzantıları, yıllarca iktidar oldular ama konuyu bu güne dek hiç gündeme getirmediler. Hayvanlar ve insanlar onlar için hiç önemli olmadı. Fakat İslamcılıkla suçladıkları AK Parti şimdi Hayvan Hakları Yasası' nı çıkartacak. Niye? Çünkü onlar Fatih'in ordusuyla İstanbul'a gelen küçük dostlarımız hür köpeklere ve hür kedilere daha duyarlılar. Çünkü onların önünde Hz. Muhammed'in hayvanlara yaklaşımı birer ders.
Hayvan haklarının unutulmaz savunucusu rahmetli Prof. Dr. İsmet Sungurbey'in aktardığına göre, Hz. Muhammed, Mekke'yi fethe giderken, yeni yavrulamış bir köpeğe rastlamış, bu hayvanlara kimsenin dokunmamasını buyurmuş, bununla da yetinmeyerek savaştan dönünceye dek hayvanların başına silahlı bir nöbetçi dikmiş.
Yine Sungurbey, Hz. Muhammed, bir meclisten ayrılmak üzere ayağa kalkacakken, hırkasının eteğinde uyuyakalmış bir kediyi uyandırmalarına engel olarak, hırkasının eteğini kestiği yolunda halk arasında yaygın bir inanç bulunduğuna, sahabilerin büyüklerinden olan Ebu Hureyre'ye pek çok kediye acıyıp baktığı için "kedilerin babası" demek olan bu adı verdiğine işaret ediyor. (*)
Anlayacağınız AK Parti hükümetleri mali disiplini uygulayarak devletin iki yakasını bir araya getirdiler. Sağlık ve eğitim harcamalarını, askeri harcamaların üzerine çıkartarak fakirin yanında durulacağını gösterdiler. Ve devlet hazinesinin istenirse nasıl iyi yönetilebileceğini ispatladılar. Bu defa hayvanlara kötü davranmamayı da onlardan öğreneceğiz. Yine hayvan hakları savunucuları ve AK Parti'nin öncülüğünde küçük dostlarımıza sahip çıkarak insanlığa bir adım daha yaklaşacağız.
(*) Prof. Dr. İsmet Sungurbey, Hayvan Hakları Bir İnsanlık Kitabı / İstanbul 1993

sabah

Bu yazı 1,352 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,858 µs