En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Bombalar hazırlanıyor



Başkan Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İran'a yapılacak muhtemel bir saldırı konusunda farklı düşündükleri bir sır değil.

Obama, diplomasi ve müeyyidelerden sonuç alınamaması halinde böyle bir tercihin söz konusu olduğunu defalarca söylerken Netanyahu ise bu konuda askerî tercihin muhakkak gündemde olmasını savunuyor. Hatta geçen hafta daha da ileri giderek saldırı konusunda bir takvim de ilan etmiş bulunuyor. '...Elimizde kronometre tutmuyoruz. Günler, haftalar, hatta yıllar artık söz konusu değil.' diyerek saldırının aylar içinde olabileceğine işaret ediyor. Aylar dediği de bize göre bu yılın sonbahar aylarına kadar olan süre. Yani 5-6 ay.

İsrail artık bu kadar açık telaffuz ettiği saldırıya hazırlanırken Obama da kendisinin İsrail'e bu konuda destek vermediği algısını ortadan kaldırmak için İsrail'e önemli askerî yardımlar yapmaya da başlamış bulunuyor. Haberlerde, Obama'nın İsrail'e KC-35 yakıt tankerleri ve GBU-31 tip bombalar sağlanması talimatı verdiği söyleniyor. Obama yönetimi bu arada her ne kadar yakın dönemde söz konusu değil dese de İran'a karşı kendi saldırı hazırlıklarını da hızlandırmış bulunuyor. Üstelik bunları hem İsrail ve Yahudi cephesinden gelen eleştirilerin geçerli olmadığını göstermek ve hem de kendisinin de bu konuda kararlı olduğunu belirtmek için yapıyor.

Bu çerçevede, geçen hafta mesela Savunma Bakanı Panetta, National Journal'a verdiği demeçte İran'a karşı askerî tercihin planlamasının uzun zamandır devam ettiğini açıklarken, saldırıyı kendilerinin yapmasının İsrail'in yapmasından çok daha etkili olacağına da işaret etmiş bulunuyor. Aynı gün Amerikan Hava Kuvvetleri Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Korgeneral Herbert Carlisle ise İran'a karşı kullanılabilecek muazzam bir silahtan söz etmiş bulunuyor.

Bu muazzam silah, 'Massive Ordnance Penetrator, kısaca MOP' denen büyük bir bomba. Bugüne kadar geliştirilen ve hizmete alınan bütün bombaların en ağırı, en büyüğü sayılır. Ağırlığı 15 ton civarında. Boeing şirketinin geliştirip ürettiği bu bombalardan 20 kadarının Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Global Saldırı Komutanlığı'na geçen yıl teslim edildiği bildiriliyor. Bu bombanın mevcut 2,5 tonluk sığınak delici bombaların 6 misli ağırlığına ve bunlardan çok daha derinliğe ulaşma kabiliyet ve gücüne sahip olduğu söyleniyor.

Hava kuvvetleri kaynaklarına göre, bu bombanın muhafazası özel ve sertleştirilmiş çelikten olup bomba patlamadan önce 50-60 metre derinliğe nüfuz edebiliyor. 6-7 metre uzunluğa sahip bombada 2,5 ton kadar patlayıcı bulunuyor. Bomba GPS sistemi vasıtasıyla uydu güdümlü olarak hedeflere atılıyor. Sathı delip belli bir derinliğe nüfuz ettikten sonra patlıyor, bu patlamanın ortaya çıkardığı sarsıntı ve şok dalgaları ile hedefi imha edebiliyor ya da büyük tahribat yapabiliyor.

Bomba, radarlara yakalanmama özelliğine sahip B-2 ağır bombardıman uçaklarıyla atılıyor. B-2'ler, Amerika'nın Missouri eyaletindeki üslerden kalkıp havada ikmalle birçok yere tek uçuşla ulaşabiliyorlar. Bu uçaklar, savaş alanına ilk defa 1999 Kosova operasyonu sırasında girmişler ve Sırp hedeflerinin yüzde 40'ına yakınının imha edilip Kosova'nın özgürlüğüne kavuşmasında çok önemli bir rol oynamışlardı. Buna ilaveten, B-2'ler Irak Savaşı'nda da Saddam'ın sığınak ve başka hedeflerini ve Afganistan operasyonunda da önemli hedefleri yok etmişlerdi. Son olarak da Libya operasyonunda rol almış, 3 B-2 40 ton kadar bombayla Libya askerî havaalanları ve hava savunma tesislerini vurmuşlar, Libya'daki hareketinin işini kolaylaştırmışlardı.

Korgeneral Carlisle'nin övünerek sözünü ettiği MOP'un elbette daha küçük çaplı muadilleri de var. Bunlar da kullanıma hazır bekliyorlar. İsrail'in elinde de bunlardan mevcut. Kaç tane, hangi tip, bilinmez. Ayrıca Amerikan bombalarına ilaveten kendi ürettiği sığınak delici bombaları da var.

İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak yeni bir müzakere sürecinin işaretleri ortaya çıkarken İran'a atılabilecek bombalar da bir yandan hazırlanıyor ve Netanyahu'ya göre kullanım süresi de 5-6 ay kadar. Her zaman söylediğimiz gibi, biz bombalardan, silahlardan, askerî harekâtlardan söz etmeyi o kadar istemiyoruz; ama bu konuda gerçekçi olmak da zorundayız. Eğer bombalar hazırlanıyorsa bunu da yazmak zorundayız ki, konunun önemi, aciliyeti ve muhtemel yansımaları iyi anlaşılsın; bombaların yol açacağı büyük felaketten kaçınılsın...

zaman

Bu yazı 1,436 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs