En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Türkiye'ye yapılan bir reyting skandalıdır



IMF olmazsa Türkiye batar diyenler, şimdi de Başbakan, "Türkiye, ülke reytingi yapan bir şirket kursun" deyince hemen ortaya çıktılar. "Ne gerek var? Böyle bir şirketin notunu kimse tanımaz" diyorlar. Aynı 2008'de, "IMF'den 35 milyar dolar alıp bize vermezseniz batarız" dedikleri gibi...
Hükümet IMF'den 35 milyar dolar alıp onlara vermeyince bir tanesi bile batmadı, borçlarını da paşa paşa ödediler. Türkiye ekonomisi de IMF hastanesinden kurtulunca daha sağlıklı hale geldi.
Şimdi yine aynı faiz lobisi ısrarla "Türkiye kendi reyting şirketini kurmasın" diyor. Başbakan Erdoğan'ın "kendi şirketimizi kuracağız" sözlerini önemsizleştirme çabası ve telaşı içindeler.
Çünkü amaçları kolay para kazanmayı sürdürmek. Dünyada ucuz olan parayı pahalıya satmanın yolu Türkiye'nin ülke notunu düşük tutmaktan geçiyor. Not düşük tutulunca Hazine durduk yerde daha yüksek faiz ödüyor. Böylece borçlarını aksatmadan ödeyen Türkiye'den daha fazla faiz almak mümkün oluyor. İşte bu nedenle notun yükselmesini istemiyorlar. Türk Hazinesi ise not düşük tutulduğu için bu faiz lobisine her yıl 14 milyar lira fazladan para ödüyor. Oysa bu parayla her yıl binlerce derslik, hastane, kilometrelerce otoyol yapmak mümkün. İşte bütün bu paralar her yıl, faiz lobisinin güzelleme yaptığı "paradan kolay para kazanmaya alışmışların" cebine aktarılıyor.
Gelelim yerli reyting şirketi kurmanın gereğine... Faiz lobisi "yerli reyting şirketi kurulursa hiç faydası olmaz" diyor. Oysa bunun kısa ve uzun vadede pek çok faydası olur.
Kısa vadede elinizde ülke notuna dair teknik bir rapor olur. Borç verenlere, S&P, Moody's ve Fitch gibi notçuların raporlarının yanında kendi raporunuzu da gösterirsiniz. Uzun vadede yerli reyting firması bölgesel hatta küresel bir marka olabilir. Çünkü Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Doğu Avrupa Ülkeleri ve İslam Konferansı'na üye ülkelerden de bu reyting firmasına ortaklar alarak işleri geliştirmek mümkün olur.
Zira bu notçuların ideolojik not verdiğini herkes biliyor.
Hatta Çin "ideolojik not veriyorsunuz" diyerek Dagong isimli kendi ülke derecelendirme kuruluşunu kurdu ve Dagong, Asya borçlanma piyasalarında notlama yapmaya devam ediyor. Dagong'da 500 eleman çalışıyor ve bunların 200'ü yüksek lisans ve doktoralı.
Türkiye'de de bu eleman gücü mevcut, hatta bizde şirketlere not veren yerli reyting firmaları da var. O halde ülke reytingi yapacak şirkete güçlü sermayedarların bulunması yeterlidir.
Bu arada Dagong'un büyük sermayedarının Çin Halk Bankası olduğunu da belirtelim.
Gelelim Türkiye'ye S&P'nin yaptığının niye skandal olduğuna... Türkiye'nin not görünümünü durağana çeviren S&P'nin gerekçesi neydi? "Yunanistan eurodan çıkarsa Avrupa ekonomisi olumsuz etkilenir ve bu da Türkiye'nin ihracatını azaltır" denildi. Oysa S&P, aynı anda riskin tetikleyicisi olan Yunanistan'ın notunu artırdı. İşte bu bir skandaldır!
Bir reyting skandalı daha anlatalım size...
2004'te notçu firma Moody's ortada hiçbir talep yokken Alman Hannover sigorta şirketine not verip fatura gönderiyor. Hannover Sigorta, "biz böyle bir talepte bulunmadık ödeme yapmayız" diyor. Bu cevaba rağmen Moody's notlamayı devam ettirip, sürekli fatura gönderiyor.
Hannover ödemiyor. Hal böyleyken Moody's, Hannover Sigorta'nın notunu "çöp" seviyesine indirip borsaya gönderiyor. Hannover'in değeri bir anda 175 milyon dolar aşağıya iniyor.
Tabii Hannover Sigorta şantaj yapmaktan Moody's'in yakasına yapışıyor. Notçuların bu şantajlarıyla ilgili böyle pek çok olay var. Sırası gelince anlatacağım.
Kısacası faiz lobisinin işine gelmese de, yerli reyting şirketi kurmakta fayda var. İstanbul bir finans merkezi olacaksa zaten ülke reytingi yapan şirket kurmak şart.
Ayrıca, S&P'nin Türkiye'nin not görünümü değişiminde açıkladığı gerekçe, bir skandal olmasının yanında, şantaj öğeleri de içeriyor.
Dün S&P'nin Global Operasyonlar Direktörü Paul Coughlin, "Fransa reyting anlaşmasından 2000 yılında geri çekildi. Fransa'yı halen derecelendirmeye devam ediyoruz, Türkiye de anlaşmasını iptal ederse onu da derecelendirmeye devam ederiz. Çünkü finansal piyasalar için büyük bir oyuncu ve müşterilerimiz için önemli olduğunu düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. Bu açıklama Hannover Sigorta'ya yapıldığı gibi bir parasal şantaj değil ama siyasi bir şantaj olabilir.

sabah

Bu yazı 1,281 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,342 µs