En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı



CHP, son kurultayla bazı belirsizliklerden kurtuldu. Kemal Kılıçdaroğlu, koltuğunu yakın vadede sağlama aldı.

Olağanüstü tüzük kurultayında son şansını kullanan Önder Sav ve ekibinin partideki izleri siliniyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal, bütün mühürleri Sav'a emanet ettiğinden zaten kendine ait iz bırakamamış. Sav bundan sonra bir şey yapamaz ama 150 ile 200 arasında olduğu tahmin edilen delege gücüyle yıkıma uğraşabilir. Kurultayda üstüne çizik atılan isimler bunun göstergesiydi. Üç numaralı koltuğun sahibi Erdoğan Toprak'ın Parti Meclisi'ne 'kıl payı' seçilmesinde ve Adnan Keskin ile Haluk Koç'un rekor oylarında payları var.

Kısa süreli liderliği boyunca Merkez Yönetim Kurulu'nda yaptığı sık değişiklikler Kılıçdaroğlu'nun ekip kuramadığı ve rüzgâra göre davrandığı intibaı oluşturdu. Bu istikrarsız tablo, Genel Başkan'ın önceliğinin işaretlerini veriyor. Adnan Keskin'in örgütlerin başına gelmesini, aldığı oy kadar düşük enerjisi ve iddiasızlığına bağlayanlar da bulunuyor. Yeni CHP'yi kurduğunu söyleyerek 90'lı yılların emektar ikinci adamını göreve getirmek eleştiri konusu oluyor. Adnan Bey, İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği gibi 'tekaüt' işi görülen atamalardan fiilî siyasete dönüş yaptı. Kemal Bey'in 'benim CHP'em' arayışının yenileşmeyi yendiğini söyleyebiliriz. CHP seçmenine neredeyse tek vaadi 'Yeni CHP' olan Genel Başkan'ın, geldiği noktayı izah etmesi kolay olmayacak. Gürsel Tekin ya da Haluk Koç gibi isimlere örgütleri teslim etmek kediye ciğer emanet etmek olarak görülebilir. İdari ve Mali İşler'i Erdoğan Toprak'tan alıp Umut Oran'a vermek biraz sürpriz algısı oluşturabilir. Ancak Toprak'ın PM'ye güç bela girmesi bunu açıklıyor. Paranın başındaki yönetici mecburen kötü adam haline geliyor. Karşılanmayan talepler, kurultayda çizik olarak dönüyor. Potansiyel genel başkan adaylarından Oran'ı yıpratıcı bir süreç bekliyor. İki ve üç numaralı koltukla ilgili tercihleri, Kılıçdaroğlu'nun 'Alevi kadrolaşma' iddialarını ciddiye aldığını gösteriyor. Söz konusu iddiaların hakkaniyetli olmadığını yazmıştım.

Kemal Bey'in gözünü Oran, Koç ve Tekin'den ayırmayacağını söyleyebiliriz. Tahminlerin aksine Sav ve Baykal tehlikesini kolayca bertaraf eden Kılıçdaroğlu'nun yeni rakipleri bu isimler. Akademik kimliği ile parti tabanının beğenisini kazanan Haluk Koç, sözcü olarak vitrinde ama parti içi etkinliği olmayan bir görevde. Kurultay'ın mesajını aldığını gösteren ama riske girmeyen bir tercih. Oran'ı Mali İşler'de zor günlerin beklediğini kaydetmiştim. Medya ile ilişkilerden sorumlu koltuğuna tekrar oturan Gürsel Tekin'e ayrı bir bölüm açmak gerekiyor. Tekin, yakın zamanda istifa ile boşalttığı makama geri geldi. Sonucu şöyle yorumlayabiliriz. Genel Başkan, istifa ile verilen mesajı aldı, haklı buldu ve gereğini yaptı. Tekrar aynı görevi teklif etmeyi böyle okuyabiliriz. Tekin'in kabulü de istifayı gerektiren şartların değiştiği anlamına gelir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni gözüne kestiren Tekin'in karar süreçlerinin içinde olması, genel merkezde mevzilenmesi kendi adına önemli. Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı şerefine partisini kapatan ve Şişli'yi üç dönemdir yöneten Mustafa Sarıgül'ün adı da İstanbul için geçiyor. Tekin aday olup, Kılıçdaroğlu'ndan daha yüksek oy alırsa liderlik şansını da zorlar. Kazanırsa zaten solun doğal lideri haline gelir. Aksi durumda yok olur. İstanbul'a talip olmak riskli bir tercih.
 
zaman


Bu yazı 1,314 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,104 µs