En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Para niye Türkiye'ye gelecek?



Dün İsviçre'nin en büyük bankası UBS bilançosunu açıkladı. Buna göre UBS'nin nisan-haziran arasında kârı geçen yıla göre azaldı. Geçen yıl aynı dönemde 1 milyar frank kâr etmişken bu yıl 425 milyon frank kâr elde etti.
Peki UBS'nin kârı niye azaldı? Azaldı çünkü UBS kazanacağını zannederek bir sosyal paylaşım sitesi olan Facebook'un halka arzından yüklü miktarda hisse senedi aldı.
Ama gelişmeler beklendiği gibi olmadı.
Facebook 104 milyar dolar değerle halka arz edildi. Bir hisse fiyatı 38 dolardan yatırımcıya satıldı, ardından hisse fiyatı yüzde 39 geriledi. İşte bu nedenle İsviçre'nin en büyük bankası 349 milyon Frank (356 milyon dolar) zarar etti. Facebook'un 28 yaşındaki sahibi Mark Zuckerberg ise yapılan halka arzdan 19.1 milyar dolar hasılat elde ettiğini belirtti.
Peki Facebook'un halka arzında fiyatlama doğru mu yapıldı? Zuckerberg'in Facebook'u halka arz ederken kullandığı senaryoya göre, fiyat/kazanç oranı, 66-111 bandı arasında belirleniyor.
Peki ne anlama geliyor bu 66-111 bandındaki fiyat/kazanç oranı? Bu oran, Facebook'un 2012'de elde edeceği kâr tahminine göre yatırımcısına yatırdığı parayı kaç yılda geri ödeyeceğini gösteriyor. Kısacası, 104 milyar dolar değer biçilen Facebook'un yatırımcısına parasını alacağı temettülerle 66 ile 111 yıl arasında geri ödeyeceğini gösteriyor.
Böyle bir getirisi olan hisse senedine para yatırılır mı? Parasını sokağa atmak isteyen varsa yatırır. Çünkü 111 fiyat/ kazanç oranı oldukça yüksek bir oran. Eğer yatırırsa tabii UBS gibi zarar eder.
Peki niye anlattık Facebook'un halka arzını? Şu nedenle anlattık. Türkiye'de İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin fiyat/ kazanç oranı ortalaması 10.7 düzeyinde bulunuyor. Bu oran, yatırdığınız parayı on yılda temettülerle elde etme imkânının olduğunu yatırımcıya gösteriyor.
O halde Türkiye hisse senedi piyasası, yatırımcıları için parasını makul sürelerde geri alabileceği bir yatırım alternatifi olarak görülebilir.
Bir de hemen unutmadan belirtelim, geçen hafta İMKB, haftalık yüzde 3.66 oranı değer artışıyla dünyanın en iyi performans gösteren borsası oldu.
Türkiye'nin ardından, yüzde 1.55 artışla Finlandiya ve yüzde 1.24 artışla İsveç borsaları yer aldı. Diğer ülke borsaları, İtalya eksi yüzde 3.28, Japonya eksi yüzde 4.14, İspanya eksi yüzde 4.16, Rusya eksi yüzde 4.06, Hindistan eksi yüzde 4.51 azalışla haftayı kapattı.
Facebook'un yatırımı 111 yılda geri döndüren yapısıyla, Türkiye'nin 10 yılda yatırımınızı geri almanızı sağlayan şirketlerini karşılaştırdığımızda herhalde Türkiye tercih nedeni olacaktır. Anlayacağınız UBS gibi bankaların, yaptıkları yatırımlardan zarar ettikçe akıllanıp, Türkiye gibi yatırımı daha hızla geri ödeyen ekonomilere yönelecekleri açık bir gerçek. İşte bu nedenle Türkiye'ye önümüzdeki dönemde beklenenin üzerinde yabancı sermaye girişi olacağını söyleyebiliriz.
Bu tespiti yapıyoruz, çünkü dün haziran ayı dış ticaret rakamları açıklandı. Bu yılın ilk altı ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.4 artarak 77.3 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 daralarak 42.7 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen yılın ilk altı ayında yüzde 52.5 düzeyinde seyrederken bu yılın ilk altı ayında 64.9'a yükseldi.
Hatırlarsınız faiz lobisi yıl başında Türkiye'nin bu yıl ihracat yapamayacağını, dolayısıyla döviz bulamayacağını, dış ticaret açığının hızla artacağını ileri sürüyordu. Hatta notçu Moody's, Avrupa'ya ihracat azalacağı için Türkiye'nin not görünümünü olumsuza çevirdiğinde faiz lobisi, "notçular bilimsel çalışıyor" diyerek alkışlamıştı. İşte rakamlar ortada, dış ticaret açığı daralıyor. Böylece faiz lobisinin de nasıl manipülasyon yaptığı her geçen gün daha da ortaya çıkıyor.

sabah

Bu yazı 1,352 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,707 µs