En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

PKK saldırılarının şifreleri



PKK Şemdinli’den sonra Çukurca’da üç karakola saldırarak çatışma alanını genişletti. Şemdinli’de 2 haftadır tutunmaya çalışan terör örgütü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gücünü bölmeye çalışıyor.
 PKK yeni saldırılarla hem Suriye hem de Şemdinli üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefliyor. Ankara’nın, muhalifleri destekleyerek Esad’ı sıkıştırdığı, TSK’nın sınıra büyük yığınak yaptığı, Kuzey Suriye’nin PKK-PYD kontrolüne girmesine izin verilmeyeceğinin açıklandığı bir dönemde, PKK’nın Türkiye’yi yeniden ülke içindeki terör sorununa kapamak istediği anlaşılıyor.

Halep’e değil Hakkari’ye bak
 Bu saldırılarla Türkiye’ye ‘Sen Halep’e değil Hakkari’ye bak’ mesajı veriliyor. Suriye sınırına konuşlanmış TSK’nın, Kuzey Suriyeye yönelik baskısı içeriye çevrilmeye çalışılıyor.
Kandil, geniş çaplı ve kanlı saldırılara geçeceğini açıklamıştı. Terör örgütünün Suriye’de yaşanan süreci Türkiye’ye taşımaya çalıştığı açık.
 Suriye’de bazı yerleşim yerleri PKK-PYD kontrolüne geçerken, Türkiye’de Şemdinli’de denendiği gibi bazı yerleşim bölgelerinin PKK’nın kontrolüne geçebileceği mesajı veriliyor. Şemdinli’de, terör örgütünün kent içine sızıp evlere yerleşmesi, buradan sokak çatışmaları yaratmaya çalışması, kentin hemen yakınında da ağır silahlarla saldırılar düzenlemesi, ‘kurtarılmış bölge’ yaratma girişimini gösteriyor.
 PKK, dünyaya; Halep’te yaşandığı gibi Şemdinli’de de güvenlik güçleriyle halkın, sokak sokak çatıştığı görüntüler yansıtmaya çalışıyor.

Alan hakimiyeti
Şemdinli’de çatışmaların hala sürüyor olması, bölgeye giriş-çıkışların kontrollü yapılabilmesi, teröristlerin vur-kaç yerine bölgede kalmaya ve çatışmaya devam etmeleri, PKK’nın “alan hakimiyeti” sağlamaya çalıştığının da bir göstergesi.
 Terör örgütü, bunu sağlamasa bile güvenlik güçlerinin de alan hakimiyeti kuramadıklarını kanıtlamak için bölgede kalarak direniyor.
 Tunus’ta başlayan Arap Baharı sürecini, Mısır’daki Tahrir Meydanı görüntülerini Diyarbakır’a taşıyarak “Kürt baharı” sürecine dönüştürmeye çalışan PKK, Türkiye’den de bir parçanın kopabileceği mesajı veiyor. Hakkari bölgesine Ankara’nın hakim olmadığını, bölgede otoritenin ve silahlı üstünlüğün kendilerinde olduğunu da göstermeye çalışıyor.

Barzani ve Zana
 Ankara bir süredir, PKK’yı Kandil’den indirmek için Barzani’yi devreye soktu. Aynı dönemde Leyla Zana üzerinden de yeni bir süreç başlatmaya çalıştı.
Şemdinli olayı ve Çukurca’ya yapılan saldırılar, Barzani’nin de Zana’nın da terör örgütüne silah bıraktırma yönünde bir etkileri olmadığını gösterdi. Ankara’nın, Barzani’nin bu yönde bir niyeti olup olmadığını sağlıklı biçimde test edip etmediği de büyük bir soru işareti. Bu bağlamda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Barzani ile görüşmesinin dumanı henüz tüterken bu saldırıların gelmesini de dikkatle izlemek gerekiyor.

Ankara’ya baskı
PKK; terör saldırılarının çapını ve niteliğini değiştirerek, Ankara’yı baskı altında tutmayı hedefliyor.
Oslo sürecinin kesilmesinden sonra isteklerini Ankara’ya kabul ettirmek için yeniden terör eylemlerini tımandıracaklarını açıklayan Kandil, bir taraftan da tekrar masaya oturma koşullarını yaratmaya çalışıyor.
 Saldırıların gerekçeleri olarak; Öcalan’la görüşmelerin kesilmesini, Kürtçe eğitimi, KCK olayını ve Suriye’de PYD’ye yönelik tehditleri gösteren Kandil, silahli güç alarak Türkiye ile “stratejik denge”ye geldiğini, eylem güç ve kapasitesini büyüttüğünü bu saldırılalrla dünyaya duyurmaya odaklanmış görünüyor.

Büyük Kürdistan hedefi
 Suriye’deki olaylar sonucu Beşar Esad’ın Kuzey Suriye’den çekilmesiyle ortaya çıkan alanı “Batı Kürdistan” olarak ilan eden PKK-PYD, “Büyük Kürdistan” hedefine doğru önemli bir mevzii kazanıldığı düşüncesinde.
 Kuzey Irak’tan sonra Kuzey Suriye’de de devletimsi bir yapı kurulmasına yoğunlaşan PKK-PYD cephesi, Türkiye’den de Güneyoğu’nun koparılmasıyla Büyük Kürdistan’nın kurulabileceğine olan inancını artırmış görünüyor.

Ne olduğu açıklanmalı
 Şemdinli’de 2 haftadır süren çatışmalarla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı.
Güvenlikle ilgili bakanlar kamuoyuna bilgi vermiyorlar. Gazetetecilerin sorularına karşılık, “güvenlik güçleri açıklama yapacak” demekle yetiniyorlar. Genelkurmay Başkanlığı’ndan da bir bilgilendirme yapılmıyor. Keza, muhalefet partileri de bilgilendirilmiyor.
 Ankara’nın bu suskunluğu şehir efsanelerine yol açıyor ve bu da PKK’nın yaratmaya çalıştığı havayı besliyor.

milliyet

Bu yazı 1,211 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,303 µs